Traian Basescu ar obtine 35% din voturile electoratului, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, actualul sef al statului fiind urmat de candidatul PSD Mircea Geoana, creditat cu 21% din intentiile de vot, si de cel al PNL, Crin Antonescu, cu 15%, releva un sondaj CSOP, realizat la comanda PDL.

Sorin Oprescu s-ar afla, in calitate de candidat independent, pe locul al patrulea in preferintele alegatorilor, cu 11%.

Corneliu Vadim Tudor (PRM) ar obtine 10% din voturi, candidatul UDMR Kelemen Hunor ar obtine 5%, iar Principele Radu Duda (independent) figureaza cu 3%.

Varianta B: Traian Basescu 36%, Sorin Oprescu (candidat PSD) 22%

In cazul in care Sorin Oprescu ar candida din partea PSD, clasamentul ar arata astfel: Traian Basescu - 36%, Sorin Oprescu - 22%, Crin Antonescu - 13%, Corneliu Vadim Tudor - 12%, Kelemen Hunor - 5%, Principele Radu Duda - 3%, in timp ce orice "alt candidat" ar obtine 9%.

Optiuni partide: PDL - 33%, PSD - 21%

  • In ceea ce priveste optiunile pentru alegeri parlamentare, PDL ar obtine 33% din voturi, PSD+PC - 31%, PNL - 16%, PRM - 8%, iar PNG si UDMR - cate 6%, UDMR - 5%, iar 4% cu alte partide.
  • La intrebarea "Care este partidul care provoaca cel mai des conflicte?", 20% au raspuns PSD, 15% - PDL, iar 55% cred ca ambele partide. Mai mult, 53% dintre repondenti cred ca anul acesta vor fi mai multe scandaluri politice decat in anii anteriori.
  • Potrivit aceluiasi sondaj CSOP, PDL este partidul care se preocupa cel mai mult sa gaseasca solutii la problemele economice. De asemenea, 34% dintre respondenti considera ca in PSD sunt cei mai multi politicieni corupti, iar de cealalta parte, 26% dintre respondenti sustin ca PDL-ul are cei mai multi politicieni competenti.

Sondajul a fost realizat la comanda PDL, in perioada 30 iulie-3 august 2009, pe un esantion de 809 persoane cu drept de vot, si are o marja de eroare de +/- 3,5%.