Compania nationala TAROM a finantat realizarea unui show de divertisment difuzat de televiziunea Antena 1. TAROM a incheiat un contract cu agentia de publicitate ClirMedia in urma caruia s-a realizat emisiunea-concurs “Vreau sa fiu stewardesa”. Cu toate ca TAROM este o institutie publica, directorul companiei, Ruxandra Brutaru, a refuzat sa faca publica suma pe care a platit-o trustului patronat de familia Voiculescu pentru emisiunea prezentata de Dan Negru. Reprezentantii TAROM au explicat ca ei nu se supun legii accesului la informatii publice si nici legii achizitiilor publice si ca tot contractul a fost secretizat la cererea agentiei ClirMedia.

TAROM a incheiat in 2008 un contract cu agentia de publicitate ClirMedia pentru realizarea show-ului “Vreau sa fiu stewardesa”, difuzat pe canalul Antena 1 si prezentat de catre Dan Negru. Conducerea TAROM a refuzat in repetate randuri sa ofere informatii despre valoarea contractului.

HotNews.ro a insistat timp de o luna pe langa conducerea TAROM pentru a face publice datele contractului de publicitate. De fiecare data ni s-a interzis accesul la informatiile publice. Astfel ca, in acest moment, nimeni in afara de TAROM si reprezentantii ClirMedia nu stie cu cat a platit statul roman televiziunea privata Antena 1 pentru a realiza o emisiune de divertisment.

HotNews.ro a transmis TAROM patru solicitari in baza Legii 544/2001. In continuare va prezentam dialogul electronic cu biroul de presa al TAROM.

-12 iulie 2009: Solicitam publicarea contractului pentru emisiunea “Vreau sa fiu stewardesa”.

-13 iulie 2009: Cerem aceleasi informatii si de la Ministerul Transporturilor avand in vedere ca ministerul este actionar cu 95% al companiei TAROM.

-15 iulie 2009: Tarom ne raspunde cu urmatorul text: “Compania TAROM nu este in masura sa faca publice prevederile acestui contract, deoarece acesta contine o clauza care specifica faptul ca dispozitiile contractului sunt confidentiale si nu pot fi facute publice decat cu acordul scris si expres al prestatorului. Prin urmare este nevoie de acordul Antenei 1. ”

-15 iulie 2009: Cerem TAROM sa obtina aprobarea publicarii contractului. In plus solicitam si un interviu cu directorul TAROM.

-21 iulie 2009: Ministerul Transporturilor ne raspunde. “Compania TAROM are ca actionar majoritar ministerul, dar, in cazul contractelor comerciale incheiate de TAROM cu terti parteneri, raspunderea apartine in totalitate companiei TAROM”, vezi aici raspunsul integral al ministerului.

-23 iulie 2009: TAROM raspunde: In urma solicitarii dvs. inregistrate cu numarul PC 331/16.07.09, Biroul de Presa al companiei TAROM a solicitat acordul, in scris, S.C. C.L.I.R. MEDIA GROUP S.R.L pentru a va permite consultarea contractului incheiat cu compania TAROM, pentru emisiunea „Vreau să fiu stewardesa”. Solicitarea a primit raspuns negativ. Va retransmitem considerentele in baza carora a fost formulat acest raspuns: “Data fiind natura comerciala a prevederilor conţinute in contract si caracterul confidential al tuturor operatiunilor derulate de catre Clir Media cu clientii şi furnizorii acesteia, nu putem sa comunicam altor parti informatii legate de continutul sau derularea contractelor”.

-23 iulie 2009: Mai facem o incercare de a obtine informatiile si explicam reprezentantilor TAROM ca potrivit Legii 544/2001 TAROM este obligat sa ofere raspunsurile cerute. Vezi aici solicitarea integrala.

-30 iulie 2009: TAROM raspunde, ignorand Legea 544 a accesului la informatie. De aceasta data raspunde directorul TAROM, Ruxandra Brutaru. Pe scurt, directorul TAROM spune ca agentia ClirMedia a cerut secretizarea contractului, ca acest contract nu intra sub incidenta Legii 544 si ca TAROM nu se afla pe lista de institutii publice care se supun legii achizitiilor publice. Citeste aici raspunsul integral al TAROM.

-3 august 2009: Mergem mai departe si cerem contractul si datele contractuale de la ClirMedia. Desi compania este privata, ne bazam demersul pe faptul ca in joc sunt banii publici si ca poate compania doreste sa fie transparenta in cheltuirea lor. Dupa mai bine de doua saptamani, nici unul dintre directorii companiei nu au dorit sa raspunda.

Dupa o luna nu am reusit nici macar sa obtinem un interviu cu Ruxandra Brutaru, directorul TAROM. Prin purtatoarea de cuvant, Ioana Boca, directoarea TAROM ne-a transmis ca nu doreste sa discute cu reporterii HotNews.ro. “Dar credeam ca stirea nu mai prezinta interes. Oricum, doamna director este un om foarte ocupat si in opinia ei nu mai are ce sa va spuna. A considerat ca este suficient ce v-am transmis pe mail”, a declarat Ioana Boca.

Cu toate acestea, Ruxandra Brutaru a participat la toate editiile emisiunii “Vreau sa fiu stewardesa” fiind chiar presedintele comitetului de jurizare a emisiunii. Vezi aici raspunsul oficial al TAROM.

Ruxandra Brutaru a fost numita la conducerea TAROM in ianuarie 2009. Reportervirtual.ro scrie despre Ruxandra Brutaru ca este fiica pilotului Doru Brutaru (decedat in urma cu trei ani), care ar fi fost finul presedintelui Traian Basescu . Si tatal Ruxandrei Brutaru s-a aflat la conducerea TAROM in anii '90, cand a fost implicat intr-un scandal legat de disparitia a un milion de dolari din bugetul companiei.

Emisiunea “Vreau sa fiu stewardesa” s-a derulat pana pe 12 iulie. Emisiunea a reprezentat un concurs in care 15 fete au trecut prin mai multe probe, iar in final una a obtinut postul de stewardesa la TAROM si a devenit imaginea companiei. Vezi aici arhiva emisiunii.

Fiecare dintre fete a avut pe perioada concursului sustinerea unei vedete. Printre sustinatorii fetelor s-au aflat Petre Roman si Ion Craciunescu. Emisiunea a fost difuzata de Antena 1 si prezentata de Dan Negru.