Deciziile Cabinetului Boc sunt "luate pe picior, in graba si fara nici o analiza a efectelor", sustine Partidul National Liberal, care critica Executivul pentru masura de a impune zece zile de concediu fara plata pentru toti bugetarii. Intr-un comunicat, liberalii afirma ca "aceasta masura e tipica pentru un Guvern iresponsabil, care are ca singur scop pastrarea Romaniei pe linia de plutire pana dupa alegerile prezidențiale".

"Guvernul Basescu-Geoana-Boc continua seria masurilor halucinante. Dupa voluntariatul obligatoriu al ministrilor de a returna bugetului 20% din salariile de demnitari, guvernul Romaniei isi dovedeste creativitatea printr-o noua masura, si anume impunerea unui concediu fara plata, pe o perioada de zece zile, angajatilor din sistemul bugetar. Aceasta masura se traduce in realitate prin munca voluntara prestata de angajatii sistemului bugetar", se afirma in comunicatul PNL.

Liberalii cer guvernului sa explice "cum se va desfasura curba de sacrificiu a celor 10 zile de concediu fara plata, mai ales in domenii sensibile ca educatia, sanatatea sau ordinea publica".

"Este imposibil sa obligi 1.300.000 de oameni sa intre in concediu fara plata. Economiile la buget nu se fac cu riscul blocarii activitatii in educatie, sanatate sau ordinea publica. Economiile la buget se fac prin reducerea rationala a cheltuielilor, prin stoparea risipirii banului public si nu pe spatele fiecarui roman, care va fi afectat in mod direct de aceasta situatie", scriu liberalii.

In opinia acestora, masura este "tipica pentru un Guvern iresponsabil" si dovedeste, inca o data, faptul ca deciziile acestui Guvern "sunt luate pe picior, in graba si fara nici o analiza a efectelor".

Guvernul Boc: Dupa noi, potopul!

Comunicatul liberalilor a fost dat publicitatii in aceeasi zi in care ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a anuntat ca absolut toti salariatii din sistemul public vor avea zece zile neplatite pina la finalul anului 2009. Economia la bugetul de stat se va realiza fie prin acordarea unui concediu fara plata de zece zile, fie prin reducerea timpului de lucru de la 8 ore la 6 ore pentru o perioada determinata, a declarat Pogea. Pogea a mai spus ca vor fi concedieri in aparatul public local.

"Singurul principiu pe care se bazeaza acest Guvern este: dupa noi, potopul!", se afirma in comunicatul PNL, care continua: "am putea sa ințelegem ca și membrii Guvernului și ai Administrației Prezidențiale, in frunte cu Emil Boc și Traian Basescu, vor intra in concediu fara plata. Singurul lucru benefic pentru Romania ar fi daca ei și-ar lua concediu fara plata, dar nu de 10 zile, ci unul mai lung".

Liberalii "cer insistent Guvernului sa explice public romanilor care este situatia reala a economiei" si daca "salariile și pensiile sunt in pericol de a nu mai fi platite".