In ziua in care s-a intilnit cu FMI, premierul Emil Boc a anuntat cele mai radicale masuri de reforma bugetara din acest an: eliminarea a 9.200 de posturi, injumatatirea numarului de agentii, precum si initierea unui proiect de standardizare a costurilor in 4 domenii: administraţie publică, asistenţă socială, sănătate, învăţământ preuniversitar.

Standardizarea costurilor, un eufemism pentru reducerea personalului din teritoriu

Standardizarea presupune eliminarea discrepantelor la cheltuielile cu personalul in unitati similare din localitati diferite, dar cu aceeasi populatie. Exemplu: doua spitale din localitati cu aceeasi populatie sa aiba un numar egal de angajati.

„Miniştrii de resort au sarcina ca miercurea viitoare (12 august - n. red.) să prezinte calendarul elaborării standardelor de cost cu încadrarea lui în termenul de 30 de zile, pe care l-am stabilit, şi să vină după 30 de zile în Guvern, pentru ca ele să fie aprobate. Aceste standarde vor sta la baza restructurărilor din sistemul public şi de funcţionare a statului”, a precizat Emil Boc la finalul sedintei de guvern de miercuri, 5 august.

Vor ramine 107 agentii, din 226

Premierul Emil Boc a anuntat dupa sedinta de guvern de miercuri ca din cele 226 de agentii guvernamentale vor ramane doar 107, "cu mentiunea ca 33 sunt obligatorii in raporturile cu Uniunea Europeana", a declarat premierul. "Vor fi 9.200 de posturi care se vor desfiinta... se va face o economie de aproximativ 50 de milioane de euro", a explicat Boc.

Toate veniturile proprii ale unor agentii guvernamentale - precum Cadastrul sau Inspectoratul de stat in constructii - vor fi virate la bugetul de stat, si fiecare salariat va fi retribuit cu un salariu corespunzator platii din celelalte structuri guvernamentale, a mai spus Boc.

Din aceasta preluare la bugetul de stat a veniturilor agentiilor guvernamentale va rezulta o economie de aproximativ 100 de milioane de euro, a estimat premierul.

Emil Boc a mai mentionat ca alte 60 de societati comerciale aflate in subordinea Ministerului Economiei sau a Ministerului Transporturilor se afla in faza de evaluare.

Legea salarizarii unice, la termenul stabilit cu FMI

Sambata va avea loc o sedinta de guvern in care se va lua in discutie legea salarizarii unice care, conform lui Emil Boc, va fi finalizata pana in luna octombrie. "Orice prelungire inseamna doar amanare", a mai spus premierul.

Emil Boc a mai anuntat ca vor fi corectate toate erorile din sistemul pensiilor de stat.

Membrii guvernului au avut miercuri o intalnire informala cu reprezentantii FMI.

"E vorba despre o contractie mai mare decat cea pe care am prevazut-o. Va fi nevoie de o ajustare a deficitului bugetar si este nevoie de continuarea masurilor de reforma pe care Guvernul le-a inceput", a spus Emil Boc.

Reprezentantii Comisiei au apreciat ca au fost respectate, pana la 1 iulie, angajamentele cu Comisia si FMI in ceea ce priveste indicatorii macroeconomici stabiliti si masurile care au fost luate de la inceputul anului pe linia restructurarii cheltuielilor bugetare.