Trusturile Realitatea-Catavencu si Intact sunt hotarate sa influenteze decizia politica, a declarat joi presedintele Traian Basescu, acuzand lipsa de transparenta din presa dar si din randul politicienilor, unde "unii cu responsabilitati in Guvern" "isi platesc linistea".

"Netransparent, trusturi de presa vor sa decida politici si asupra politicienilor. (...) Sunt trusturi cum ar fi Realitatea-Catavencu si Antena care, in mod netransparent, sunt hotarate sa influenteze decizia politica", a sustinut Traian Basescu, intr-un interviu acordat Radio Romania Actualitati.

El a declarat ca nu ar avea nimic impotriva unor astfel de practici daca cele doua trusturi "ar spune cinstit: noi sustinem candidatul x", dar toata aceasta politica media este promovata sub imaginea de independenta editoriala.

Realitatea, Ridzi si EBA

"Trustul dl. Vantu, pentru a amesteca sau a da impresia ca fiica mea a fost beneficiara unor bani publici, timp de 30 de zile a dat imagini cu Monica Ridzi si fata mea la un concert.

Preacinstitii ziaristi de la Realitatea oare de ce nu apar zilnic cu poze ale amaratilor de la FNI la tribunal, cand stiu ca a fost condamnata Vlas pentru ca a umblat cu creion, dar banii acelor amarti sunt la Vantu?

Traian Basescu

Subliminal, s-a indus intentia ca afirmatia era sustinuta si cu vorbele", a exemplificat Basescu.

In opinia sa, Realitatea TV a profitat ca Elena Basescu a mers la un concert pentru ca, timp de 30 de zile, sa probeze "cu acele imagini implicarea fiicei mele in cheltuirea banilor publici de la Ministerul Tineretului si Sportului".

"Preacinstitii ziaristi ai acestui trust oare de ce nu apar zilnic cu poze ale amaratilor de la FNI la tribunal, cand stiu ca a fost condamnata Vlas pentru ca a umblat cu creion dar banii acelor amarti sunt la Vantu?", s-a intrebat el.

Basescu a acuzat si PetromService ca "a pacalit statul cu vreo 60 de milioane de euro printr-o returnare ilegala de TVA, in ultimele zile ale guvernului liberal, cu care s-a facut marire de capital la Realitatea TV".

In plus, PetromService "a dat publicitate la Realitatea pentru a transfera banii incasati in relatia cu Petromul", iar prin aceasta "sifonare de bani" a pagubit statul roman cu alte 30-40 de milioane de euro.

"Cu banii luati de la FNI, tatucul Vantu a facut televiziune cu care face politica si ne spune noua ce e bun".

Criteriul de selectie a politicienilor care platesc ziaristi: lipsa criticilor

El a afirmat ca "sunt ziaristi care iau bani de la oameni politici, sunt ziaristi care spun 'am o firma de publicitate, da-mi bani la ziar prin firma asta". Ca de obicei, seful statului a refuzat sa dea nume, dar a precizat ca "ziaristii se stiu intre ei, se stiu si ziaristii santajisti, au supranume predestinate".

"Sunt si ziaristi care sunt consultantii unui om politic, pe care il aduc in emisiunile lor, chiar si la TVR, sa faca o emisiune de politica externa."

"Sunt unii care au responsabilitati fie in Guvern, fie in viata politica, si nu o sa-i vedeti criticati. Oare de ce nu se spune nimic de ministerul ala? Sa stiti ca sunt oameni care isi platesc linistea", a spus el.

'Nu ma voi amesteca in presa, dar voi reactiona'

El a precizat ca prin aceste declaratii nu urmareste adoptarea unor masuri, "pentru ca am declarat ca nu ma voi amesteca in presa, dar voi reactiona".

"Vreau sa fiu tratat decent", a adaugat presedintele, afirmand ca nu are nimic impotriva ziaristilor de teren, care aduc informatia in redactie, "unde altii pun titlul", ci se refera "la ziaristii care vor sa influenteze intr-o directie sau alta, fara sa fie transparenti".