Guvernul s-a obligat sa asigure 170 milioane RON necesare in 2009 pentru functionarea domeniului, se arata intr-un comunicat al Presedintiei, dupa medierea presedintelui Basescu intre puterea judecatoreasca si executiv, informeaza Presedintia.Totodata, seful statului a solicitat ca protestul magistratilor sa se inscrie in limitele legii, fara a se afecta dreptul fundamental al cetatenilor de acces la Justitie.

"In privinta finantarii sistemului judiciar, Guvernul a dat asigurari ca nu vor exista dificultati in ceea ce priveste acoperirea cheltuielilor curente pentru desfasurarea in conditii normale a activitatii in instante si parchete. Guvernul s-a obligat sa asigure cele 170 milioane RON necesare pana la sfarsitul anului pentru buna functionare a Justitiei.

Cu privire la problematica sporurilor salariale, toti cei prezenti au convenit ca este nevoie de a se reflecta asupra situatiei, pentru ca pe viitor sa fie eliminate inechitatiile din sistem cu privire la acordarea acestor sporuri.

In acest sens, marti, 4 august a.c., va avea loc o noua intalnire la Palatul Cotroceni pe acest subiect", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

In ceea ce priveste problema demiterii ministrului Justitiei, solicitare exprimata la debutul protestului de catre unii reprezentanti ai organizatiilor profesionale ale magistratilor, atat reprezentantii Justitiei, cat si cei ai executivului au fost de acord ca nu se pune problema unei demisii sau a unei demiteri a ministrului Justitiei, acesta fiind in continuare mandatat de Guvern sa gestioneze problemele Justitiei.

Comunicatul vine dupa sedinta de mediere intre justitie si Executiv care a avut loc, marti, la Cotroceni.

La randul sau, ministerul Justitiei reafirma prin intermediul unui comunicat "necesitatea desfasurarii fara intreruperi a activitatii de judecata si ne exprimam speranta ca CSM se va ralia acestei pozitii in viitor. Dificultatile de finantare cu bunuri si servicii ale sistemului judiciar au fost pe alocuri exagerate, dar executivul va continua masurile de rezolvare, pana la acoperirea integrala a necesitatilor de finantare".

"Raman de discutat si rezolvat problemele legate de salarizarea in sistemul judiciar, care va face obiectul unei sedinte ulterioare de mediere", se mai arata in comunicatul ministerului Justitiei.