Dom’ doctor Sorin Oprescu, actualul primar al Bucurestiului, declara in emisiunea lui Ion Cristoiu, de la Antena 3, ca nu e inca hotarit, dar ia in considerare candidatura la postul de presedinte al Romaniei.

Ce e important din declaratia asta? Ca e interesat sa candideze. Atit. Nu conteaza ca e nehotarit. Culmea este ca Oprescu e cotat, la nivel de sondaj pe Bucuresti, cu 22% dintre sufragii. Si acum intreb si eu, ca un om care locuieste in Bucuresti de patru ani: ce a facut Sorin Oprescu pentru Bucuresti intr-un an si ceva de mandat? NIMIC!

Ce o sa faca in calitate de presedinte? He he… Extrapolam? Nu de alta, dar pentru mine, Sorin Oprescu nu a facut nimic intr-un an de zile. Si nu, alungarea Dalli din parcarile din Bucuresti nu se pune. In afara de acoperirea unor semne de parcare cu o punga neagra de celofan si lasarea locurilor de parcare la mila cui pleaca primul, n-a facut nimic. Iar alungarea Dalli, pina una-alta, nu inseamna decit bani mai putini la buget si bataie mai mare pe locurile de parcare. Altfel spus, rau cu rau, dar mai rau fara rau. Oare cind vor fi angajati oameni care sa ia locul celor de la Dalli?

Si totusi, revenind la ce ne doare, inainte de orice, vedeti urmatorul clip video cu inregistrarea de la Antena 3:

Programul lui Oprescu

Ce a promis Sorin Oprescu in campania electorala? Va mai amintiti? Daca nu, hai sa-i consultam promisiunile, chiar pe site-ul de campanie. Aveti in vedere meniul din stinga, in functie de domenii, pentru toate promisiunile. Eu o sa le despic pe rind, din punctul meu de vedere, incepind cu reforma administrativa.

Vreau sa stiu unde e viziunea integrata a serviciilor. De mai bine de un an, in statia RATB de la Cismigiu, se construieste acel Ghiseu Unic. Pentru integrare, nu? S-a intimplat ceva? Absolut nimic, e la fel. In constructie. N-am avut treaba cu primaria niciodata, dar cine a avut de-a face, in ultimul an, poate sa explice cum sta treaba cu birocratia. A vazut cineva schimbari? Eu, unul, tot doua zile am asteptat un mail de la departamentul de comunicare al Primariei, atunci cind am avut nevoie de informatii. Pentru ca, nu-i asa?, cineva e platit sa plimbe hirtii. Si daca tot ne luam de cele trei puncte de mai sus… Domnilor angajati ai primariei, vi s-a promis motivare, sinteti mai motivati? Vi s-au marit lefurile?

Ce servicii ofera Primaria Capitalei cetatenilor? Ah, plata taxelor nu e serviciu? La naiba, eu asa credeam… Ca de eficienta operationala nu se pune problema. In afara de Primaria Sectorului 2, unde chiar se misca foarte bine angajatii, nu am vazut mari schimbari. Iar la Sectorul 2 nu e mina lui Oprescu. Parol! Cit despre imagine si comunicare… Bucurestiul are aceeasi imagine de oras prafuit, imbicsit, cu trafic greu, cu ciini vagabonzi si fara nici o sansa de schimbare. Cit despre comunicare… am scris mai sus.

Si totusi, ce a facut Oprescu?

Va rog sa le luati pe rind, una cite una. Oprescu a promis ca RATB va avea rute noi. Doar eu am numarat, in ultimele trei secunde, peste 450 de rute noi. Domniile voastre cite ati numarat? Ah, mai multe? Ah, si ati numarat si trei rute de metrou noi? Mie mi-au scapat, fir-ar… Nu de alta, dar eu eram ocupat cu gasirea master-plan-ului energetic al Capitalei, insa am descoperit folosirea la maximum a potentialului geotermal din subsolurile orasului si, mai ales, tocmai ma pregateam sa dau exemplu implementarea procesului de colectare selectiva a deseurilor prin ghenele plasate in intersectii si ridicate pe motiv de pozitionare proasta.

Ba, sa ma scuzati, tocmai ce-am numarat cele 37 de cantine sociale trecute in subordinea primariei si am gasit modernul centru pentru nevazatori deschis miine si cele 24 de camine pentru virstnici. De asemenea, tocmai am terminat de numarat cele 23.639 de centre de informare cu privire la obiectivele turistice din Bucuresti, in care se distribuie ghidul orasului, redactat sub atenta coordonare a lui Sorin Oprescu.

Si sa nu uitam de tineret si de sanatate! Dupa cum bine stiti, sub patronajul intiiului primar al tarii, a fost taiata alaltaieri panglica de inaugurare a noului Spital Municipal, construit in intersectia de la Piata Romana, chiar in mijlocul giratoriului, inalt de 47 de etaje. Si tocmai am terminat de numarat cele 62 de terenuri de sport inaugurate in ultima luna, chiar cu doua mai multe decit cele promise in campanie.

Si sa nu uitam de programele de urbanism si arhitectura: nu doar ca Sorin Oprescu a refacut centura verde a capitalei, dar a reusit intr-un an de zile ca, prin plantarea a douazeci de pomi, sa tripleze centura verde. De asemenea, nu doar ca n-a inceput finalizarea primei statii de epurare a apelor, dar chiar a reusit sa mai termine inca doua si, intre timp, a mai infiintat si sapte parcuri in Bucuresti. Ca sa nu mai spunem ca a reusit sa elaboreze codul de urbanism general al orasului, care a fost votat in unanimitate de toti consilierii capitalei votati in anul 2060. La care adaugam, bineinteles, si transformarea a 30% din oras in spatii pietonale si de recreere.

Inca nu v-ati convins de competentele primarului?

Va mai spunem, pentru ca avem de unde. In fond, Sorin Oprescu a avut un program electoral fenomenal, pe care l-a indeplinit in proportie de 539%. Iata cum: in ultimele doua saptamini, trei zile si sase ore, au fost ridicate opt noi zone rezidentiale, la cererea expresa a primarului si a fost implementat procesul transparent de atribuire a locuintelor sociale in aceste zone, astfel incit 35.754 de tineri au reusit sa se mute in noile apartamente.

De asemenea, Sorin Oprescu a reusit toate aceste ispravi in urma derularii master-plan-ului de dezvoltare a Bucurestiului prin proiecte finantate de Uniunea Europeana. Astfel, Sorin Oprescu a adus in Bucuresti nu mai putin de 236 de miliarde de euro, din care 203 miliarde au fost atribuite promovarii transparentei in contractarea finantarilor de la UE. Restul de 33 de miliarde au fost folosite dupa cum urmeaza:

  • 14 miliarde de euro pentru publicarea gradului de indatorare a primariei
  • 3 miliarde de euro pentru tiparirea ghidului de activitati ce pot fi finantate prin fonduri europene
  • 6 miliarde de euro pentru promovarea de parteneriate public-private cu companiile din IT&C in vederea atragerii investitiilor straine in parcuri tehnologice
  • 2,5 miliarde euro in realizarea calendarului de manifestari IT, dupa cum urmeaza: 1,5 miliarde de euro investiti in tirgurile de IT, un miliard de euro cheltuiti pe expozitiile IT
  • 1,5 miliarde euro investiti in crearea a 2.113 puncte de acces wireless la internet

Cu sase miliarde de euro ramase, Sorin Oprescu a finantat cu 0,02 miliarde de euro constructia celor opt ansambluri rezidentiale sus-amintite, o adevarata performanta, nemaiintilnita pina in prezent in nici o tara a lumii. Diferenta de 5,98 miliarde de euro a fost investita in redarea Bucurestiului catre bucuresteni. Iata bugetul defalcat:

  1. 1,38 miliarde de euro au fost cheltuite pe redarea mindriei de a fi bucurestean catre locuitorii capitalei
  2. 2,62 miliarde euro au mers catre redobindirea increderii in institutia primarului
  3. 1,98 milioane euro au mers catre promovarea intrinseca a dreptului la viata, pentru ca bucurestenii nu doar sa locuiasca, ci sa traiasca in Bucuresti!

Votam Oprescu presedinte!

Acum, dupa ce am vazut marile ispravi ale primarului general, sa mergem buluc-gramada sa-l votam presedinte! Ca merita! O sa transforme Romania intr-o superputere, care va umili Rusia si care va face ca Statele Unite sa pupe talpile omului suprem al statului roman!

PS: Apropo, textul de mai sus trebuie tratat ca atare. Nu e decit o luare la misto cit se poate de serioasa. Acu’, pe bune, i se pare cuiva ca Oprescu a miscat vreo ceva?

Comenteaza pe Blogul lui Subiectiv