Traian Basescu continua sa conduca in preferintele electoratului, insa a coborit sub pragul psihologic de 40 de procente, pe care il inregistra constant in sondaje pana in urma cu doar doua luni. Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidentiale, actualul sef al statului ar obtine 35%, fiind urmat de candidatul PSD Mircea Geoana, creditat cu 19% din intentiile de vot, si de cel al PNL, Crin Antonescu, cu 15%, releva un sondaj CSOP, realizat la comanda PDL si citat de NewsIn.

9% dintre repondenti ar vota cu Gigi Becali, cate 7% cu Vadim Tudor si Sorin Oprescu si cate 4% cu Kelemen Hunor si Radu Duda.

In schimb, in cazul in care Sorin Oprescu nu s-ar afla pe lista de candidati, rezultatele ar fi urmatoarele: 38% ar vota cu Traian Basescu, 21% cu Geoana, 16% cu Crin Antonescu, 8% cu Gigi Becali, cate 7% cu Vadim Tudor, cate 4% cu Kelemen Hunor si Radu Duda si 2% cu alti candidati.

  • Basescu si Oprescu, favoriti in topul increderii

In schimb, in ceea ce priveste increderea in personalitatile politice, Sorin Oprescu, care ar primi doar 7% din voturi, este cotat in topul increderii cu 36%, la egalitate cu Traian Basescu.

Pozitiile urmatoare sunt ocupate de Mircea Geoana - care este girat cu multa sau foarte multa incredere de 25% dintre respondenti -, Crin Antonescu si Gigi Becali sunt la egalitate cu cate 24%, Emil Boc - 22%, Vadim Tudor - 20%, iar Ion Iliescu - 19%. Fostii sefi ai Executivului, Calin Popescu Tariceanu si Adrian Nastase, sunt creditati fiecare cu multa si foarte multa incredere de 14% dintre repondent, iar principele Radu Duda, cu 10%.

In ceea ce ii priveste pe Traian Basescu si Sorin Oprescu, daca 36% dintre repondenti au foarte mare incredere in ei, in schimb, 62% dintre repondenti au putina sau foarte putina incredere in Traian Basescu, iar 56% au putina incredere in Sorin Oprescu.

  • Prezenta la vot - 43%, PDL si PSD, aproape la egalitate

La capitolul prezenta la urne, 43% dintre participantii la sondaj au declarat ca intentioneaza sa voteze, 33% spun ca probabil nu vor vota, iar 24% - cu siguranta nu vor vota.

In ceea ce priveste optiunile pentru alegeri parlamentare, PDL ar obtine 31% din voturi, PSD-PC - 30%, PNL - 17%, PRM si PNG - cate 7%, UDMR - 5%, iar 4% cu alte partide.

Sondajul a fost realizat in perioada 18-22 iulie 2009, pe un esantion de 923 de persoane cu varsta peste 18 ani si are o marja de eroare de plus/minus 3,2.