Ministrul Tineretului si Sportului, Sorina Placinta, a facut vineri primele precizari referitoare la declaratia sa de avere, la o zi dupa ce Agentia Nationala de Investigatii s-a autosesizat in cazul sau si la noua zile dupa ce HotNews.ro a dezvaluit ca a uitat sa-si treaca in declaratia de avere o firma unde are angajati patru copii ai unor sefi de la finante. Ministrul Placinta sustine ca a devenit actionar la firma Milcofil, pe care n-a mentionat-o in 2008, in iunie 2009. “Fiind achizitii (cumparari) in anul 2009, ele vor fi declarate in declaratia de avere ce se va face in anul 2010 pentru anul 2009, asa cum prevede legea", sustine ministrul.

Sorina Placinta n-a dat nici o explicatie referitoare la cei patru copii ai unor sefi de la Fisc angajati la firma sa pe post de cenzori.

Iata raspunsul integral al ministrului Placinta referitor la firma Milcofil, care nu figureaza in declaratia de interese din decembrie 2008, nici in cea din iunie 2009. Precizam ca HotNews a facut numeroase demersuri pentru a-i obtine un punct de vedere inca din 15 iulie, insa ministrul a raspuns abia dupa ce ANI s-a autosesizat in cazul ei.

“Declaratia de interese si de avere a fost intocmita conform prevederilor din Legea 144/2007 art. 42 alin.2 care prevede:

“Persoanele prevazute de lege au obligatia sa depuna sau sa actualizeze declaratiile de avere si de interese anual, cel mai tarziu la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior”. Deci declaratia depusa in anul 2009 cuprinde veniturile si achizitiile realizate in anul fiscal anterior, deci in anul 2008.

Astfel:

- referitor la afirmatiile aparute in presa, conform carora nu as fi declarat ca sunt actionara la societatea Milcofil SA, precizez ca, la data de 31.12.2008, data de referinta a declaratiei de avere, conform legii, nu eram actionar. La acea data, actionarii societatii Milcofil SA erau: Sorste SA si alte persoane fizice, conform legii 55/1995.

Faptul ca, in anul 2009, mai precis pe 26.05.2009, devin, prin cesiune de actiuni Sorste, actionara la societatea Milcofil SA, nu face obiectul declaratiei de avere pe anul 2008. Certificatul de inregistrare a cesiunii a fost inregistrat la Registrul Comertului la data de 02.06.2009. Deci, aceasta situatie nu face obiectul declaratiei de avere pe anul 2008. Astfel, fiind achizitii (cumparari) in anul 2009, ele vor fi declarate in declaratia de avere ce se va face in anul 2010 pentru anul 2009, asa cum prevede legea.

Cu toate ca legea 31/1990 nu prevede ca modificarea actionariatului la societati pe actiuni sa se inregistreze /declare la Registrul Comertului, tocmai pentru transparenta s-au depus documentele de cesiune si s-a facut modificarea actionariatului si la Registrul Comertului. Legea 31/1990 prevede ca modificarile in structura actionariatului la societati pe actiuni se opereaza numai in Registrul de Actiuni si Registrul Actionarilor.”

Placinta a tacut noua zile

Observatii: Sorste SA e detinuta acum in proportie de 96% de Sorina Placinta, restul de 4% fiind detinute de Milcofil. La Milcofil, Sorin Placinta detine acum 91, 84%. In ce priveste compania Milcofil, neconcordantele din declaratia de avere par lamurite.

Precizam ca pe 15 iulie, inainte de publicarea anchetei, HotNews.ro a sunat-o insistent pe ministrul Placinta, i-a trimis SMS-uri si un mail la compania Sorste dar n-am primit nici un raspuns.

Mail-ul trimis pe 15 iulie avea urmatorul continut: "Agentia HotNews.ro documenteaza un articol despre firmele unde doamna Sorina Placinta, numita marti in functia de ministru al tineretului si sportului, este actionar. In CV-ul d-nei Placinta scrie ca Sorste a achizitionat Milcofil SA. In datele disponibile la Registrul Comertului actualizate in 2 iunie 2009 rezulta ca doamna Sorina Placinta este in continuare actionar cu 91,84% la Milcofil. Cand a achizitionat Sorste compania Milcofil? Cat la suta din actiuni?”. Din 15 iulie pana astazi, deci timp de 9 zile, nici reprezentantii companiei, nici doamna Placinta n-au raspuns.

Dar marea problema in cazul Milcofil nu este atat faptul ca firma nu apare in declaratia sa de avere. Marele semn de intrebare este: de ce a simtit nevoia Sorina Placinta sa-i angajeze pe post de cenzori pe fiul unui inspector ANAF, pe fiica adjunctului Garzii Financiare, pe fiul sefului administratiei financiare si pe fiul unui sef de la finantele publice din Vrancea.

Alte mici semne de intrebare

Sorina Placinta a ajuns parlamentar dupa alegerile din noiembrie 2008, ca senator de Vrancea. In 15 decembrie 2008 isi depune primele declaratii de avere si de interese. Si in una, si in cealalta mentioneaza ca este actionar la o singura firma: Sorste SA. Or, in declaratia depusa la inceputul mandatului, parlamentarii spun ce avere si ce interese au la data completarii declaratiei.

In declaratia de avere si de interese depuse in 12 iunie 2009 apar insa doua firme in plus: Spapmen SRL si Depsorste SRL. Cel putin una din ele, Depsorste SRL, ar fi trebuit sa o regasim si in declaratia din 2008, pentru ca Sorina Placinta apare in firma inca de acum cativa ani.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Sorina Placinta e asociata cu 5%, Sorste cu 95 la suta. Data ultimei inregistrari mentionate de Registrul Comertului este 30 noiembrie 2005. Asta inseamna ca de atunci si pana acum nu s-au operat modificari in structura participarii la capital.

Placinta: Casa din Elvetia exista

A doua parte a raspunsului vizeaza investigatiile realizate de Academia Catavencu referitoare la casa din Elvetia.

Referitor la afirmatiile din presa conform carora detin “o casa imaginara in Elvetia”, precizez: casa / apartamentul din Montreux, Elvetia este detinuta 100 % de sotul meu, asa cum este precizat si in declaratia de avere, deci exista. Mai mult decat atat, merg des in vizita acolo impreuna cu familia mea. Precizez, dupa cum scrie si in declaratia de avere, ca adresa casei respective este Avenue des Alpes, 47, iar faptul ca, la o “simpla cautare pe Google”, apartamentul nu a fost gasit, asta nu inseamna ca acesta nu exista.

Referitor la afirmatiile conform carora as fi “administrator al unei societati din Elvetia, Maya Textiles SA”, in timpul mandatului de senator, precizez urmatoarele: incepand cu noiembrie 2008, conform deciziei Adunarii Generale a Actionarilor a societatii respective, nu mai detin functia de administrator.