Intilnirea lui Traian Basescu cu Viktor Orban, Laszlo Tokes si populatia maghiara din Harghita a avut o miza politica interstatala si una electorala. Atit Traian Basescu cit si Viktor Orban au in vedere alegerile viitoare, cele parlamentare in Ungaria si cele prezidentiale in Romania. Primul spune in fata maghiarilor strinsi pe un platou insorit, la 35 de grade, ca intelege nevoia de autonomie, dar cei din Odorheiul Secuiesc nu vor avea mai multa autonomie decit cei din Tulcea sau Caracal.

Celalalt ii spune multimii care-l huiduise pe Traian Basescu ca vede in acesta un partener de dialog, daca va fi din nou presedintele Romaniei.” Relatile mele cu domnul presedinte Traian Basescu sint bazate pe dialog. Sintem colegi, fostul partid al domniei sale si al nostru, in grupul popular din Parlamentul European. I-am sustinul la intrarea in acel grup. Am convingerea ca dupa ce va fi din nou presedinte, iar noi vom cistiga alegerile in Ungaria si vom fi la guvernare, vom putea lucra impreuna la un pachet de idei.” Unul dintre proiectele comune la care si-a anuntat deja sustinerea ar fi realizarea gazoductului Nabucco

Dealtfel, consilierul pe problemele minoritatii maghiare al presedintelui Traian Basescu, Eckstein Peter Kovacs a declarat pentru Hotnews ca prezenta lui Traian Basescu la tabara de vara de la Tusnad a avut ca miza importanta intilnirea sa cu Viktor Orban: ”Domnul presedinte a primit o invitatie iar eu l-am sfatuit ca este bine sa primeasca invitatia pentru ca este foarte bun si de viitor sa intareasca un dialog cu Vicktor Orban cu atit mai mult cu cit se pare ca partidul lui, FIDESZ, va cistiga viitoarele alegeri din Ungaria si ca ei vor guverna acolo.

Apoi este placerea domnului presedinte de a veni in acesta zona pentru ca are o relatie speciala cu oamenii. Chiar daca fluiera cind spune despre autonomie cum nu le place, multi il apreciaza pentru ca s-a implicat in treaba cu infrastructura si asta s-a vazut aici, au inceput sa se refaca drumurile. Nu putem spune ca pe oameni nu-i intereseaza treaba cu ajutonomia dar nu stiu daca este pe primul loc intr-o ierarhie a prioritatilor lor, pentru ca ii intereseaza si de dezvoltarea economica si de perspectiva copiiilor lor.

Traian Basescu a avut in dialogul cu publicul maghiar de la Tusnad doua momente cheie. Unul cind a reprodus primul articol din Constitutie privind caracterul national, unitar, suveran si independent, dupa care a fost huiduit si fluierat ceea ce l-a determinat pe Traian Basescu sa repete apasat articolul si sa le ceara decenta agitatorilor din multime.

Dialog presedinte-maghiari

Autonomia
Autonomia
Foto: HotNews.ro
De precizat faptul ca nici unul dintre colegii de la prezidiu, gazde si organizatori nu au avut nici o reactie fata de acest moment. Si al doilea moment delicat a fost atunci cind presedintele Basescu a invitat o doamna din public care tinuse in mina pe tot parcursul intilnirii o hirtie pe care scria AUTONOMIA sa se aseze pe locul sau si sa explice ce intelege domnia sa prin aceasta autonomie. Intelege granite si pasapoarte?

Femeia s-a emotionat, a vorbit numai in limba maghiara, desi Traian Basescu ii punea intrebarile in engleza si a evitat un raspuns clar, pomenind despre drepturile comunitatii de a hotari singura in guvernarea sa.

Pe scurt, discursul lui Traian Basescu s-a dorit la inceput unul pe probleme generale privind criza economica si evolutia unor raporturi economice in Europa, discursul lui Laszlo Tokes, deosebit de ponderat, despre problemele lingvistice ale comunitatilor de ceceni, romani si unguri din afara granitelor. Iar discursul lui Viktor Orban axat pe ideea unei dominatii a dreptei in viitorii 15-20 de ani in Europa.

Dar cum au primit oamenii mesajele aproape paralele a le celor trei oameni politici? Ce au inteles ei? Doamna Aranka a stat in picioare, ca sa fie vazuta, cu o hirtie pe care scrie AUTONOMIA iar linga ea, sotul fluiera atunci cind presedintele le citea Constitutia. De ce vrea autonomie? ” Ca sa ma descurc atunci cind merg la Sfintu Gheorghe si nimeni de la Posta sau de la Pensii nu stie sa vorbeasca cu mine si sa explice in limba maghiara. E normal sa nu fie nimeni care sa-mi spuna mie ce si cum scrie acolo ca eu nu cunosc asa bine limba? Nu mai vrem ca functionarii de la oras sa fie romani si sa nu intelegem ce spun, da da! asta vrem! De aia fluieram, dar nici presedintele asta nu vrea autonomie, zice ca niciodata!

Magdolna
Magdolna
Foto: HotNews.ro
Batrina Magdolna a venit din Miclosoara sa-l vada pe presedinte. Si domnia sa vrea autonomie dar a ”citit” din spusele lui ca ”el singur nu poate, poate ca ar vrea ceva mai mult pentru noi, dar nu are si alti care sa fie de acord cu el”. A fost educatoare si stie putina romana, dar i se pare ca autonomia ar face lumina in problema limbii: ”Nu ar trebui sa fie copiii nostri invatata romana ca cei romani, ci asa cum o zis si presedintele ca o limba straina ca altfel tare greu pentru ei, e o limba grea nu invata repede.”

Un tinar raman, Alex vine sa spuna ca lui i-a placut de presedinte ca „nu s-a lasat si a zis mai departe cu statul unitar chiar daca unii fluierau”. ”Mi se pare important ca ii vedem impreuna, pe Tokes, Basescu si Orban, poate Orban va fi presedinte in Ungaria si atunci e important sa se cunoasca si sa inceapa sa se inteleaga, e bine si pentru noi romanii de aici.

Dar ce reprezinta autonomia in proiectele oficiale ale liderilor maghiarimii din Romania aflam dintr-un document care a fost lansat de curind la Tirgu Mures.