Jerzy Buzek, fost premier polonez, activist in cadrul sindicatului Solidaritatea si actual membru al formatiunii politice poloneze Platforma Obywatelska a castigat in urma alegerilor de marti pozitia de Presedinte al Parlamentului European. Candidat al popularilor dar sprijinit de toate cele trei mari grupuri politice din Parlamentul European ( popularii-PPE, Socialistii si Democratii si ALDE) el a fost ales in primul tur de scrutin cu 555 voturi, ceea ce reprezinta 86% din numarul voturilor valabil exprimate. Cum a fost insa prima zi pentru europarlamentarii romani? Cum si-au impartit rolurile in viitorul Parlament European?

Tot marti au fost alesi cei 14 vicepresedinti ai Parlamentului European. Atat mandatul presedintelui cat si cel al vicepresedintilor au o durata fixa de doi ani si jumatate.

Noul presedinte a spus ca temele centrale cu care Europa se va confrunta in urmatorii ani sunt criza economica si financiara, securitatea energetica, precum si schimbarile climatice.

Un sustinator al Tratatului de la Lisabona, Buzek a declarat in fata plenului ca Uniunea Europeana are nevoie de noua constitutie ”tocmai pentru a face fata acestor provocari”.

In ceea ce priveste Rusia, noul presedinte al legislativului european continua, se pare, linia popularilor recunoscuti pentru diplomatia lor cand vine vorba de Rusia.

Jerzy Buzek, noul presedinte al Parlamentului European
Jerzy Buzek
Foto: Agerpres
Relatia dintre UE si Rusia este foarte importanta”, a declarat proaspatul lider al legislativului european in prima sa conferinta de presa imediat dupa vot. „Suntem pe acelasi continent si Rusia se afla in apropierea granitelor noastre. Trebuie sa ne reamintim ca rusii pretind ca sistemul lor politic este democratic dar difera de felul in care vedem noi democratia. La fel si cu economia. Nu trebuie sa uitam ce partener important de afaceri pentru UE este Rusia”, a conchis Buzek.

Presedintele a anuntat ca isi va prezenta programul in cadrul sesiunii plenare din septembrie.

Desi multi analisti din tarile nou membre ale UE s-au grabit sa ii atribuie politicianului polonez calitatea de cavaler al estului in interiorul Uniunii Europene, cu sprijinul caruia Cortina de fier va cadea pentru totdeauna, nu trebuie uitat faptul ca pozitia castigata de acesta are mai mult de-a face cu negocierile dintre principalele grupuri politice decat cu viziunea politica si prioritatile lui Buzek.

Asa se explica faptul ca cei trei lideri ai grupurilor politice, Joseph Daul din partea PPE, Martin Schulz din partea S&D si Guy Verhosfstadt din partea ALDE, intr-o declaratie comuna si-au manifestat sprijinul pentru Jerzy Buzek ca Presedinte al PE pentru prima parte a actualei legislaturi 2009-2014.

In baza intelegerii, in cea de-a doua parte a mandatului cei care vor numi un candidat pentru functia de presedinte vor fi Socialistii si Democratii.

Cel putin 7 eurodeputati romani, vicepresedinti de comisii ale PE

Joi se va stabili componenta comisiilor parlamentare si vor avea loc reuniunile constitutive a douasprezece comisii permanente. Celelalte comisii vor avea reuniunile constitutive ulterior, la Bruxelles. Cu toate acestea atat presedintii cat si vicepresedintii acestor comisii sunt deja nume cunoscute fiind negociate in prealabil intre grupurile politice. Cativa eurodeputati romani ar putea obtine pozitii importante in ierarhia acestor comisii:

  • Ioan Mircea Pascu ( PSD) reconfirmat ca unul dintre vicepresedintii Comisiei de Afaceri Externe( AFET)
  • Corina Cretu (PSD) vicepresedinte al Comisiei de Dezvoltare (DEVE)
  • Adriana-Silvia Ticau (PSD) vicepresedinte al Comisiei de transport (TRAN)

In afara de functiile castigate de PSD in comisii trebuie reamintit faptul ca Adrian Severin este vicepresedinte pe probleme de afaceri externe al Grupului Socialistilor si Democratilor.

In ceea ce ii priveste pe europarlamentarii PDL ei vor negocia locurile in urmatoarele comisii:

  • Rares Niculescu pentru Comisia de agricultura si dezvoltare rurala (AGRI)
  • Sebastian Botu la Comisia de afaceri juridice (JURI)
  • Theodor Stolojan la Comisia de afaceri economice si monetare (ECON)
  • Traian Ungureanu, vicepresedinte al EURONEST (Adunarea Parlamentara a Parteneriatului Estic)
  • Monica Macovei o va inlocui pe Marianne Mikko in functia de presedinte al Comisiei de Cooperare UE - Republica Moldova.

Dupa cum se stie si PDL-istii au un vicepresedinte la nivelul grupului PPE in persoana lui Marian Jean Marinescu.

Liberalii au castigat, se pare, prin Norica Nicolai o pozitie de vicepresedinte al Subcomisiei de Securitate si Aparare.

De asemeana, saptamana trecuta Adina Valean a fost reconfirmata ca vicepresedinta a ALDE, Alianta Liberalilor si Democratilor din Parlamentul European.,

Vadim: „Nu fac multi purici pe aici“

In spatele unor ochelari negri PRADA pazit de doi barbati imbracati in costume lucioase si care se prezentau drept „asistentii dlui Corneliu Vadim Tudor“, tribunul a impartit zambete, vorbe goale si a glumit degajat in cadrul unei intalniri cu presa.

"Nu voi face multi purici in Parlamentul European pentru ca ma pregatesc sa devin presedintele Romaniei“, a spus Vadim, care explica si de ce crede ca va castiga si nu oricum, ci din primul tur: „Nu se mai poate. In drumul sau spre „Palestina“cum ii zice el acuma, Traian Basescu s-a imbatat atat de tare incat a spart doua pahare. Monica Macovei sparge pahare, Elena Basescu sparge pahare, de ce nu isi deschid ei o echipa artistica de spart pahare. Si fac Zorba Grecul partea a 2-a“, spune razand Vadim.

Europarlamentarul Vadim Tudor nu prea stie care e diferenta dintre Consiliul Europei si Uniunea Europeana in al carei Parlament tocmai ce a intrat. Critica institutiile europene desi le considera cel mai luminos vis al viitorului.

„In bezna viitorului, proiectul Uniunii Europene este cel mai luminos“

De cand functioneaza institutiile europene aproximativ in formula asta (n.a. se refera la Consiliul Europei si la Adunarea Parlamentara care nu sunt structuri europene functionand cu totul altfel si avand cu totul alte functii fata de institutiile UE) Europa a regresat. Este o criza din ce in ce mai profunda, sunt conflicte zonale, lumea traieste din ce in ce mai rau, estul Europei este izolat.

Culmea este ca eu sunt un euro/optimist. In bezna viitorului, proiectul Uniunii Europene este cel mai luminos. Insa trebuie facut ceva. Eu am mai fost membru al unui parlament relativ asemenator APCE si am vazut cum se consuma fondurile comunitare pe niste activitati care nu produc nimic. Solutia este sa devina eficiente aceste organisme.“ „Cum?“, vine intrebarea jurnalistilor. „In primul rand materialul uman, sa se promoveze oameni de valoare. Mie nu imi place ce vad aici: incultura ridicata la rang de politica de stat si chiar continental. In imensa majoritate sunt oameni care nu sunt pregatiti pentru mileniul trei crestin. Nu sunt patrunsi de fiorul credintei in Dumnezeu“, se plange liderul PRM.

Daca nu isi gaseste inca locul in vreun grup politic, Vadim si-a ales deja comisiile.

Va fi in Comisia de cultura pentru ca doreste sa ajute monumentele de patrimoniu din Romania. Se vor mai bucura de prezenta sa si membrii Comisiei de politica externa si cea de schimbari climatice, unde va fi membru supleant. „Voi cauta sa accesez fondurile comunitare pentru intetinerea patrimoniului cultural si religios si promovarea adevaratelor culturi romanesti“, explica Vadim Tudor fara sa precizeze cand: inainte sau dupa ce va fi presedintele Romaniei.

Becali: „A fost o zi placuta, incarcata, cum ar veni“

Timorat si vadit emotionat de noua sa calitate si de statura politica a colegilor sai din Parlament, Becali a fost insotit in permanenta de fosta eurodeputata PDL Maria Petre. Nu este singura sa asistenta. Mai are inca 3. “Am fost un pic emotionat dimineata pentru ca era ceva nou in viata mea. A fost o zi placuta, a fost o zi incarcata cum ar veni si eu, mie imi plac zilele incarcate, cele care nu plictisesc.“

Paradoxal, Becali pare sa isi gaseasca mai usor locul in Parlamentul European decat (inca) seful lui de partid. „Am asigurari, in proportie de peste 90% ca voi face parte din PPE. Comisiile sunt AGRI, JURI si REGI“, spune dintr-o suflare ca un elev care a invatat poezia pe dinafara, proaspatul europarlamentar.

Deh, 4 asistente! „Pe 18 iulie PNG-ul are un congres la care voi candida pentru functia de presedinte. Probabil ca voi fi ales.“ Nu confirma ca va parasi PRM avand in vedere noua sa functie de lider PNG, dar nici nu este nevoie. Pare evident ca asa se va intampla.

Cum percepe aceasta noua experienta? „Deja la varsta de 51 de ani sa iei o intorsatura, un alt drum in viata ta e ceva placut care trebuie sa o faci dupa o anumita varsta. Si varsta si comportamentul de aici au parca un feeling un aranjament. Aicea e foarte mare seriozitate, aveam nevoie probabil de asta si probabil chiar si pentru educatia mea, daca vreti e de viitor. Aici sunt oameni foarte cuminti foarte linistiti si ma impresioneaza. Iti impune. Poate Dumnezeu asa a vrut.

Prioritatile EBA: „Tzac, Tzac, Tzac“

In timp ce in tara prietena ei cea mai buna isi dadea demisia din functia de ministru al tineretului si sportului, EBA isi plimba tocurile pe vastele culoare ale Parlamentului European. Insa nu in vazul presei.

Pare ca intreaga delegatie a PDL se comporta ca un scut in jurul Elenei Basescu. Ca o apara ca pe o nestemata care nu trebuie deranjata nici cu privirea, daramite cu ceva intrebari. „Imi pare rau, nu pot sa va ajut“ a fost raspunsul ofiterului de presa al PPE la solicitarile nostre de a obtine o declaratie din partea Elenei Basescu.

Intamplarea a facut sa o intalnim chiar la iesirea din plen: „Puteti sa insistati cat vreti ca eu tot nu o sa va raspund“, ne-a suflat peste umar tanara europarlamentara mergand in pas alert si lasand in urma ecoul sec facut de tocurile sale: „Tzac, Tzac, Tzac“!

De la vicepresedintele PPE, Marian Jean Marinescu, am aflat totusi ca Elena Basescu va fi membra in comisia ECON (afaceri economice si monetare) si supleant la AFET (afaceri externe).