Parlamentul European se dovedeste a fi un amestec curios alcatuit din oameni politici cu experienta si cateva personaje sui generis. Unul a castigat o medalie olimpica, cineva a incercart o lovitura de stat, altul a fost poet de curte, unul se joaca de-a piratii si mai e si cel care soseste la Strasbourg pe bicicleta... Mai gasim si un fost presedinte de republica, lituanianul Rolandas Paksas, opt fosti premieri, printre care si Ciriaco de Mita, si patru fosti comisari europeni.

Apoi mai sunt ceilalti: "personajele". Printre acestea, cea mai glamour este fara indoiala Elena Basescu, 29 de ani, Paris Hilton a Romaniei, care s-a prezentat la prima sesiune a Parlamentului imbracata cu un taior sobru, scrie agentia ANSA, citata de Rador.

Astazi intrarea in politica, ieri un trecut de manechin si de iubitoare a viatii nocturne a Bucurestiului, totul condimentat cu o diploma in economie si un scurt stagiu efectuat chiar la Parlamentul European. A ajutat-o mult numele presedintelui Romaniei, tatal sau.

Tot de la Bucuresti mai sosesc si cei doi eurodeputati din Partidul Romania Mare, formatiune rasista si xenofoba care l-a trimis in Europa pe George Becali, presedintele clubului Steaua Bucuresti, cel mai bogat om din tara, si pe Corneliu Vadim Tudor, fost poet de curte al lui Ceausescu.

Cehul Edvard Kozusnik, in varsta de 38 de ani, a ales sa ajunga in bicicleta la Strasbourg, parcurgand astfel cei 871 de km care despart Praga de sediul UE, prezentandu-se la sedinta imbracat ca si cum ar fi participat la turul Frantei: tenisi, pantaloni scurti si tricou; "Era o promisiune pa care am facut-o alegatorilor mei si am tinut sa o respect". Acum un an lucra la Senat ca functionar, iar astazi este un eurodeputat conservator.

Din spatiu soseste Vladimir Remek, primul cehoslovac care a ajuns in spatiu in 1978. Cum a pus piciorul pe Pamant a fost distins cu medalia "Erou al URSS". Astazi in schimb s-a intors la Strasbourg pentru cel de-al doilea mandat in calitate de independent in randurile Partidului Comunist Ceh. Este singurul din cei 736 de deputati care se poate mandri ca un asteroid care-i poarta numele, putem citi pe site-ul ANSA.