UPDATE: Primul ministru a declarat luni, inainte de a pleca la Ankara la Summitul interguvernamental privind proiectul Nabucco, ca acesta este eficient din punct de vedere economic si mai putin costisitor decat alte initiative promovate in regiune.

"Romania a ales sa participe in acest proiect al carui atu principal este viabilitatea sa economica. Nabucco este eficient si mai putin costisitor decat alte initiative promovate in regiune. Asadar, are toate avatajele necesare pentru a atrage investitii si furnizori si pentru a putea functiona pe baze comerciale conform principiilor pietei", a declarat Emil Boc, la aeroportul "Henri Coanda", inainte de a pleca Turcia.

Executivul a aprobat, in sedinta extraordinara de duminica, forma finala a memorandumului cu privire la proiectul Nabucco, textul fiind trimis spre aprobare si presedintelui Traian Basescu. Acordul pentru Nabucco va fi semnat in numele Romaniei de primul ministru Emil Boc, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

"Executivul a aprobat forma finala a mandatului Guvernului, in vedrea semnarii acordului interguvernamental privind proiectul Nabucco. Forma finala a mandatului a tinut cont de ultimele negocieri care au avut loc in luna iunie intre statele partenere cu privire la acest proiect. Memorandumul a fost trimis in aceasta seara, spre aprobare, presedintelui Romaniei. Maine, la Ankara, acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco va fi semnat in numele Romaniei de catre prim-ministrul Emil Boc, conform memorandumului aprobat in sedinta de astazi a Executivului", a declarat purtatorul de cuvant.

"Fata de ultimul memorandum pe care l-am aprobat in Guvern in baza negocierilor din luna mai, au intervenit in luna iunie si la inceputul lunii iulie negocieri punctuale pe cateva articole si mai ales la regimul fiscal aplicabil Acordului, motiv pentru care avem nevoie de a valida in forma finala memorandumul, astfel incat maine sa fie semnat, evident si dupa aprobarea lui de catre presedintele Romaniei", a declarat Boc, la inceputul sedintei de duminica a Guvernului, potrivit NewsIn.

Guvernul s-a reunit duminica, incepand cu ora 21:00, in sedinta extraordinara pe tema proiectului Nabucco, in contextul in care premierul Emil Boc participa luni, la Ankara, la ceremonia semnarii Acordului interguvernamental pentru construirea gazoductului Nabucco si a Declaratiei politice comune a celor cinci state angajate in proiect: Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria.

Premierul Emil Boc va sustine declaratii de presa luni, la Aeroportul „Henri Coanda”, la ora 7:30, inainte de a pleca spre Ankara, si la sosire, la ora 20:00.