Presedintele Comisiei prezidentiale pentru Agricultura, Dacian Ciolos, spune, la RFI, ca "deocamdata" nu i s-a propus oficial sa devina comisar european. El afirma insa ca pentru Romania si chiar pentru noile state membre ale Uniunii Europene ar fi "foarte important si util" sa aiba un comisar european pe acest portofoliu.

Numele fostului ministru a fost vehiculat intens in ultimele saptamani, pentru eventualitatea in care Romania va primi postul de comisar european pentru Agricultura. Bucurestiul are in vedere un portofoliu cu greutate, precum Agricultura sau Transporturile.

"Deocamdata, aceasta propunere nu mi s-a facut oficial, cred ca nu mi s-a facut si pentru ca nu este cazul inca, nu este clar ce portofoliu va avea Romania", declara Dacian Ciolos.

"Pentru Romania si chiar pentru noile state membre ar fi foarte important si util sa aiba un comisar la Agricultura, pentru ca exista mai multa legitimitate politica pentru un comisar dintr-un nou stat membru sa vina cu propuneri de adaptare a Politicii Agricole Comune, tocmai pentru a lua in considerare potentialul agricol care se afla aici, in noile state membre, si care ar trebui sa fie valorificat de o Politica Agricola Comuna, pentru ca nu avem alte mijloace, nu mai putem avea politici agricole nationale", precizeaza fostul ministru al Agriculturii, in prezent angajat al Comisiei Europene.

"Deci, in aceste conditii, cred ca trebuie sa asteptam, sa vedem ce decizii politice se vor lua la nivel european, apoi ce decizie politica va lua coalitia la guvernare in Romania", conchide Dacian Ciolos.

Presedintia a anuntat infiintarea de catre seful statului a Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania. Comisia este condusa de fostul ministru de resort Dacian Ciolos.

"Comisia are ca obiectiv elaborarea unor documente pentru orientarea strategiei si politicilor publice pentru dezvoltarea agriculturii pe termen lung (la orizontul anilor 2020-2025) planurilor de actiune pe temen mediu (pana in anul 2014) si pe termen scurt (care sa fie aplicate in anul 2010) pozitia Romaniei privind viitorul Politicii Agricole Comune", se arata intr-un comunicat de presa al Presedintiei.

Activitatea acestei comisii se va incheia cel mai tarziu pe 30 iunie 2010. Finantarea activitatilor necesare organizarii si functionarii comisiei se asigura din fonduri publice, aprobate prin bugetul de stat al Administratiei Prezidentiale.