Presedinte UDMR, Marko Bela, a declarat sambata ca presedintele Traian Basescu, care a spus ca politicienii maghiari nu participa la sarbatorile nationale ale Romaniei, nu are dreptate cand a formulat aceste critici si ca, dimpotriva, acestia respecta aniversarile si sarbatorile importante ale romanilor si ca acest respect trebuie sa fie reciproc.

"Noi demult ne-am exprimat parerea si este fara echivoc: respectam sarbatorile nationale si aniversarile romanilor si in acelasi timp asteptam acelasi respect. Pe noi ne onoreaza daca la sarbatorile noastre - 15 Martie sau alte aniversari - participa reprezentanti ai autoritatilor si, la fel, participam si noi la diferite evenimente”, a afirmat liderul maghiar, citat de NewsIn.

Marko a precizat, insa, ca daca sunt anumite sarbatori sau insemne pe care le respecta, fata de altele are rezerve. "Eu cred ca Ziua Drapelului e sarbatoarea tuturor, e si tricolorul nostru. Noi avem si un alt steag, tricolorul cel rosu-alb-verde al natiunii maghiare. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa respectam tricolorul tarii ai carei cetateni suntem. Sunt alte sarbatori in legatura cu care as afirma ca sunt sarbatorile majoritatii romanesti sau ale minoritatii maghiare, de exemplu 15 martie. 1 Decembrie nu poate sa fie sarbatoarea noastra fiindca avem o alta interpretare fata de aceasta zi, dar acest lucru nu inseamna ca nu respectam sarbatoarea si nu o acceptam ca Ziua Nationala a Romaniei”, a spus Marko Bela.

Marko Bela: E importanta prezenta maghiarilor atat in armata, cat si in politie si in alte institutii

Marko Bela a declarat ca ii da dreptate presedintelui Traian Basescu in ceea ce priveste indemnul ca si etnicii maghiari sa se indrepte spre armata, liderul UDMR afirmand ca e importanta prezenta maghiarilor atat in armata, cat si in politie si in alte institutii.

"Sunt capabili sa conduca subunitatile armatei, din acest punct de vedere domnul Basescu are dreptate. Da, e importanta prezenta maghiarilor si in armata si in politie si in alte institutii. Domnul presedinte ar fi trebuit sa spuna si cateva cuvinte de un proces contrar acestei idei, care are loc in acest moment: ca lunile trecute au fost indepartati, pe considerente politice, dar cu rezultate etnice nefaste, specialisti maghiari din diferite institutii. Imi pare bine ca domnul presedinte are aceasta opinie in legatura cu armata si sunt de acord ca in aceste institutii e importanta prezenta specialistilor maghiari”, a declarat Marko Bela.

Presedintele Traian Basescu participa la "Zilele Targumuresene"

Presedintele Traian Basescu a ajuns, sambata dupa-amiaza, la Targu Mures, impreuna cu sotia sa, Maria, urmand sa participe la cea de a XIII-a editie a manifestarii "Zilele Targumuresene", transmite NewsIn.

Prima oprire a presedintelui a fost la Primaria Targu Mures, unde viceprimarul UDMR Csegyi Sandor i-a oferit un buchet de flori Mariei Basescu. Seful statului a fost asteptat in fata Primariei Targu Mures de aproximativ o suta de persoane, care l-au aplaudat si aclamat.

Presedintele se intalneste la Primarie cu autoritati locale, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat si membri ai PDL. Acesta va merge apoi la Platoul Cornesti si Cetatea medievala, urmand sa plece din Targu Mures in jurul orei 22.00.