Senatorul PSD de Hunedoara Cosmin Nicula o acuza pe Monica Iacob-Ridzi, ministrul Tineretului si Sportului, ca a folosit 500.000 de euro din bugetul institutiei pe care o conduce pentru a garanta o licitatie pentru o investitie din Petrosani, unde primar este sotul sau, Tiberiu Iacob-Ridzi, relateaza Mediafax.

"Acum sunt in masura sa o ajut pe d-na ministru Ridzi sa isi aminteasca unde au ajuns 500.000 euro din cei 628.000 euro pe care i-a scos din bugetul statului prin conducta numita Ministerul Tineretului si Sportului. Cei 500.000 de euro sunt pusi garantie de participare la o licitatie in Petrosani la domnul primar Tiberiu Ridzi pentru montarea unei telegondole in masivul Parang", sustine, intr-un comunicat de presa, senatorul Cosmin Nicula.

Potrivit acestuia, aceasta "pseudolicitatie" ce poate fi gasita la anuntul de participare nr. 80366/18.06.2009 din SEAP "ascunde in spatele ei cel mai mare jaf din istoria moderna a Romaniei dupa disparitia flotei".

Pretul telegondolei: In SUA, 20 mil. euro, la Petrosani, 86 mil. euro

"Familia Ridzi formata din ministrul MTS Monica Maria si primarul municipiului Petrosani Tiberiu Florin, in colaborare cu omul de afaceri Adrian Violin Gardean, vor sa incaseze de la statul roman prin frauda mai mult de 86 milioane de euro pentru o telegondola inutila care costa, cu toate acareturile din jurul ei, maxim 20 milioane de euro", sustine senatorul PSD.

Studiul de fezabilitate ar fi fost acordat de catre familia Ridzi "printr-o alta licitatie masluita" clanului Gardean, pentru "fabuloasa suma de 53 miliarde lei" vechi.

Nicula mai sustine ca "firma DOPPELMAYR, care va fi folosita, se pare, in aceasta inginerie financiara, a montat o telegondola de dimensiuni si mai mari inclusiv la Lake Tahoe, Nevada, Statele Unite ale Americii, pe care a reusit insa sa incaseze doar o suma aproape de 35 de milioane de dolari, echivalentul a aproximativ 20 de milioane de euro"

"Coroborand toate aceste preturi, tragem concluzia ca DOPPELMAYR va incasa din aceasta afacere maximum 20 de milioane de euro, restul banilor fiind drenati catre buzunarele incapatoare ale clanurilor Ridzi si Gardean", sustine Nicula.

'Gardean, sponsorul familiei Ridzi'

Potrivit acestuia, documentul include "o prevedere cel putin ciudata", potrivit careia "autoritatea contractanta isi rezerva dreptul de a suplimenta cantitatea de lucrari din categoria celor solicitate prin caietul de sarcini".

"Acest paragraf deschide usa unei alte hotii: Autoritatea contractanta, a se citi Primaria municipiului Petrosani, isi rezerva dreptul sa creasca suma cu inca 43.127.980 de euro (...). Trebuie mentionat ca, asa cum sta scris si in documentatia de atribuire a licitatiei la punctul III.1.2) «sursa de finantare este bugetul de stat», mai exact Bugetul Ministerului Turismului, condus temporar de d-na Elena Udrea, care intamplator aterizeaza tot mai des in ultima vreme in Masivul Parang cu elicopterul personal al d-lui Adisor Violin Gardean insotita de acesta si familia Ridzi", sustine senatorul.

El mai sustine ca Gardean este "sponsorul principal al familiei Ridzi de cativa ani incoace", exemplificand prin "aducerea unei epave de avion", in 2007, de la o firma a lui Gardean, Aviatia Utilitara Bucuresti, pe care primarul a montat-o intr-un sens giratoriu "pe post de monument".

Tiberiu Iacob-Ridzi: Este o tampenie. Il dau in judecata

Primarul din Petrosani, Tiberiu Iacob-Ridzi, a declarat ca il va da in judecata pe senatorul PSD Cosmin Nicula daca acesta nu va putea proba acuzatiile privind legatura dintre banii cheltuiti din bugetul Ministerul Tineretului si proiectul telegondolei ce urmeaza sa fie initiat in oras.

"Nu exista logica in ceea ce spune domnul Nicula. Este o tampenie. Astept dovezile pentru aceste acuzatii grave", a declarat Tiberiu Iacob-Ridzi.

Acesta a adaugat ca il va da in judecata pe senatorul PSD.

"Eu il voi actiona in judecata pentru a-i da posibilitatea sa probeze cele declarate. Este o tampenie ce declara el. Eu, ca primar, nu pot participa la licitatii si nici nu am vreo firma care sa faca asta", a spus Tiberiu Iacob-Ridzi.