Discutia de luni, emisiune HotNews.ro-RFI

VIDEO AUDIO Gabriel Liiceanu despre cum poate progresa Romania

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 21 iunie 2009, 15:18 Actualitate | Politic


Gabriel Liiceanu
Foto: HotNews.ro
Filosoful Gabriel Liiceanu s-a aflat in redactia HotNews.ro si a discutat online cu cititorii despre filosofi, despre incapacitatea liderilor de opinie de a purta discutii pe fond, dezbaterea publica omorata de teme derizorii, de obsesia anti-Basescu. Liiceanu a declarat, in emisiunea "Discutia de luni", realizata de HotNews.ro si RFI si moderata de Dan Tapalaga, ca, in ultimii 20 de ani, intelectualii au epuizat toate formele de protest pe care le pot adopta si ca avem toate sansele ca Romania sa aiba, pentru multa vreme, o clasa politica de calitatea celei actuale.

Asculta emisiunea
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • intelectualii in politica (Duminică, 21 iunie 2009, 17:01)
  Lazea [anonim]

  1. De ce intelectualii din Romania "au depus armele" in fata becalilor, vanghelilor, voiculestilor, paunestilor si altii ca ei? Cum va fi viitorul cu oameni ca acestia in Parlament, in guvern sau Parlamentul european? Cum putem spera in progres cind intelectualii din Romania prefera doar sa-si scrie cartile (efort necesar dealtfel) in loc sa-si faca loc pe scena politica, acolo unde se pot intr-adevar influenta lucrurile pe termen scurt.

  2. De ce ati intrerupt aparitiile la TV? Emisunea "Altfel" a apreciata si nu a durat nici macar un an.

  3. Ce planuri de viitor aveti in ceea ce priveste partea publica a activitatii dvs, poate vreun proiect TV?

  Multa sanatate si putere de munca. Lazea.

 • Despre Basescu, dar altfel (Duminică, 21 iunie 2009, 17:26)
  Dumitrel Toma [anonim]

  Am identificat cateva paradoxuri ale regimului Basescu: s-au transferat 2.000.000 de dosare la CNSAS, dar nu mai sunt identificati informatori; avem justitie libera, dar nu avem condamnati; este respectata constitutia, dar curtea constitutionala este sesizata zilnic; avem presa libera, dar niciodata dupa revolutie nu a existat mai multa manipulare prin mass-media, ca astazi; nu mai avem baroni locali, dar in afara de Mischie si Sechelariu, toti ceilalti sunt pe pozitie; a fost condamnat traseismul, dar pdl-ul este plin de fosti pnl-isti, fosti psd-isti, fosti prm-isti; a fost condamnat comunismul, dar in afara unui gest simbolic aducator de admiratie si simpatie pentru presedinte - altceva nimic. Ultimul paradox: Basescu: a fost admirat de intelectuali, insa pe toti i-a transformat in paria. Analizand aceste argumente profund, veti constata ca Traian Basescu inregistreaza succese doar in dimensiunea aparentelor, a formelor fara fond. Romania profunda ramane aceeasi.
  Va intreb domnule Liiceanu, credeti ca in aceasta tara progresul mai depinde in vreo masura de clasa politica? Mai putem considera ca presedintele acestei tari reprezinta o forta care sa determine in vreun fel progresul social? Si va adresez aceste intrebari tocmai pentru ca nu a existat un presedinte mai bine intentionat si mai determinat pentru aducerea progresului social, decat Traian Basescu.

 • Judecata cu doua masuri. (Luni, 22 iunie 2009, 10:21)
  Eugen Blajan [anonim]

  Cum se impaca "Apel catre lichele" cu caciuleala in fata lichelelor si inghitirea publica a jignirilor publice adresate de catre aceste lichele? Asta se poate doar pt ca o lichea a "demascat" in chip demagogic comunismul?
  De ce Mona Musca nu poate fi iertata pt ceea ce a facut in timpul comunismului (desi atunci conditiile erau mult diferite - deci ar mai exista circumstante), insa dv. puteti fi tolerat ca va plecati capul si pana puterii?

 • Intrebare: Solidaritate si "dialog social" (Luni, 22 iunie 2009, 11:18)
  Andra [anonim]

  Dle. Gabriel Liiceanu,

  As dori sa va spun direct ca noi oamenii obisnuti ne simtim parasiti de toti: de partide, de asa numitii "reprezentanti" ai societatii civile, de Presa; toti, dar absolut TOTI s-au intors impotriva noastra.

  Ultimul exemplu l-am avut ieri cand Geoana a spus la Turnu magurele ca: o prezenta redusa la vot aduce victoria PSD in alegerile prezidendiale.

  Adica, toata propaganda extrem de lunga si agresiva, dusa in absolut toate modurile posibile: prin televiziuni, in presa prin oameni "asa-zis" independenti si ne-afiliati partidelor, prin internet prin valuri de campanii virale impotriva PARTICIPARII LA VOT - toate astea au fost organizate de o minte extrem de lucida, care a folosit populatia romaniei drept carne de tun, si a manipulat-o sa actioneze impotriva propriilor interese ca sa nu voteze - si sa aduca astfel PSD si PNL la 50%

  Intrebarea este: cum se face ca intelectualii nu au reactionat in niciun fel in fata acestei campanii?

  Era foarte simplu de conceput o strategie de raspuns pentru vectorii acestei campanii PSD+PNL: "toti-sunt-la-fel" si "scarba-de-politica".

  Era important ca intelectualii sa reactioneze atunci, la momentul oportun, pentru ca aceasta manipulare vasta cu efecte incontestabile, sa nu aibe succes si astfel, sa NU se instaleze permanent in Romania.
  Pentru ca instalarea atitudinii acesteia foloseste unui grup POLITIC cu interese comune (PSD+PNL) si, odata ce a obtinut victorii succesive, se transforma in MENTALITATE si devine folklor, si nici 50 de ani nu o vor mai scoate de acolo.

  In momentul in care am vazut ca "intelectualii" romani nu au mijloace sa reactioneze la asa ceva, am inteles ca suntem parasiti de toti cei in care am crezut timp de 20 de ani.

  Sau ei insisi sunt depasiti de tehnica si tehnologia de spalare pe creier folosite de PSD+PNL, si chiar nu mai exista nicio scapare.

  Ma intreb care mai este rolul intelectualilor in Romania, dupa aceasta victorie a tehnicii: MEDIA+Politica

 • Scrisori catre... (Luni, 22 iunie 2009, 15:14)
  Athanor [utilizator]

  V-am citit cu mare placere ultima carte - Scrisori catre fiul meu - si am inteles ca nevoia dumneavoastra de insingurare si de retragere nu inseamna si o lipsa de implicare in agora. Imi doresc, totusi, ca gandurile dumneavoastra sa fie mai vizibile si sa provoace dezbateri mai vii. De ce nu acceptati o rubrica saptamanala in 22 sau intr-o alta revista saptamanala sau de ce nu reluati impreuna cu Andrei Plesu emisiunea Altfel?

 • posturile de televiziune, mai ales cele de stiri? (Luni, 22 iunie 2009, 15:51)
  un observator [anonim]

  Ce parere aveti despre posturile de televiziune, mai ales cele de stiri, si felul cum acestea reflecta realitatea?

 • Intelectualul si opozitia (Luni, 22 iunie 2009, 16:51)
  Adrian [anonim]

  (1) Ne obisnuisem in aceasta parte a lumii ca intelectualul sa joace rolul de "watch dog", paznic al eticii sociale, aflat perpetuu in opozitie cu puterea politica. Astazai constatam ca multi intelectuali, printre care si domnia voastra, sustin de ani de zile si fara ezitare puterea. Ce s-a schimbat? S-au schimbat datele problemei, sau oamenii?

  (2) Cum se impaca proiectul democratic al Romaniei cu credinta nestramutata in necesitatea unui om providential (oricare ar fi el)? Nu este oare "barbarie politica" (credinta in oameni deasupra institutiilor), negarea democratiei moderne?

  (3) Daca Traian Basescu este intr-adevar sine qua non, cum concepeti tranzitia democratica? Sau n-o concepeti?

14316 vizualizari

 • intelectualii in politica (Duminică, 21 iunie 2009, 17:01)

  Lazea [anonim]

  1. De ce intelectualii din Romania "au depus armele" in fata becalilor, vanghelilor, voiculestilor, paunestilor si altii ca ei? Cum va fi viitorul cu oameni ca acestia in Parlament, in guvern sau Parlamentul european? Cum putem spera in progres cind intelectualii din Romania prefera doar sa-si scrie cartile (efort necesar dealtfel) in loc sa-si faca loc pe scena politica, acolo unde se pot intr-adevar influenta lucrurile pe termen scurt.

  2. De ce ati intrerupt aparitiile la TV? Emisunea "Altfel" a apreciata si nu a durat nici macar un an.

  3. Ce planuri de viitor aveti in ceea ce priveste partea publica a activitatii dvs, poate vreun proiect TV?

  Multa sanatate si putere de munca. Lazea.
  • Cum vor vota simpatizantii PNL in turul 2? (Luni, 22 iunie 2009, 9:51)

   Elena [anonim] i-a raspuns lui Lazea

   Daca in turul 2 al alegerilor prezidentiale vor ajunge Traian Basescu si Mircea Geoana, pe cine credeti ca vor vota simpatizantii PNL?
  • raspuns (Luni, 22 iunie 2009, 16:13)

   Gabriel Liiceanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lazea

   Avem imagini diferite despre ce este un intelectual si ce are el de facut intr-o societate. Un intelectual, asa cum ma consider eu pe mine, nu joaca pe acelasi teren de joc cu Becali, Vanghelie, Voiculescu sau Paunescu. Un intelectual care intra in mod nemijlocit pe scena politica isi pierde automat "tinuta" intelectuala dintr-un motiv foarte simplu: politica inseamna clipa de clipa compromis, pe cand viata unui intelectual presupune raportarea constanta la un sistem de valori. Aceste valori au fost selectate de-a lungul a peste doua milenii de cultura europeana si, pentru un intelectual umanist autentic, ele au devenit repere absolute. Cand faci politica, trebuie cursiv sa minti, trebuie sa faci combinatii care iti incalca principiile intime. Asadar, ai de ales. Nu am nimic impotriva intelectualilor care devin politicieni. Ei vor avea de facut un balet extrem de dificil. Dar, daca toti intelectualii ar deveni oameni politici, societatea si-ar pierde repere fara de care nu poate functiona. Trebuie sa ramana cineva liber de disciplina unui partid pentru a spune ceea ce foarte multi gandesc, ca un lucru este drept sau nedrept, ca o declaratie e mincinoasa sau nu, ca o societate printr-un anumit regim politic o ia razna. Pe scurt, problema este ca politicienii de la noi sa fie recoltati dintre oameni care fac compromisurile strict necesare unei vieti politice civilizate.
  • raspuns (Luni, 22 iunie 2009, 16:16)

   Gabriel Liiceanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lazea

   2. Pentru ca ni s-a cerut, lui Andrei Plesu si mie, sa facem emisiunea altfel decat o gandiseram noi la inceput. Pe scurt, ni s-a cerut sa intram in barfa politica curenta si sa pierdem astfel caracterul de originalitate al emisiunii noastre. In aceste conditii, am renuntat la emisiune in mod spontan amandoi.

   3. Ne gandim ca de la toamna sa reluam proiectul emisiunii Altfel eventual la TVR. Depinde de cum va arata structura postului.
 • Despre Basescu, dar altfel (Duminică, 21 iunie 2009, 17:26)

  Dumitrel Toma [anonim]

  Am identificat cateva paradoxuri ale regimului Basescu: s-au transferat 2.000.000 de dosare la CNSAS, dar nu mai sunt identificati informatori; avem justitie libera, dar nu avem condamnati; este respectata constitutia, dar curtea constitutionala este sesizata zilnic; avem presa libera, dar niciodata dupa revolutie nu a existat mai multa manipulare prin mass-media, ca astazi; nu mai avem baroni locali, dar in afara de Mischie si Sechelariu, toti ceilalti sunt pe pozitie; a fost condamnat traseismul, dar pdl-ul este plin de fosti pnl-isti, fosti psd-isti, fosti prm-isti; a fost condamnat comunismul, dar in afara unui gest simbolic aducator de admiratie si simpatie pentru presedinte - altceva nimic. Ultimul paradox: Basescu: a fost admirat de intelectuali, insa pe toti i-a transformat in paria. Analizand aceste argumente profund, veti constata ca Traian Basescu inregistreaza succese doar in dimensiunea aparentelor, a formelor fara fond. Romania profunda ramane aceeasi.
  Va intreb domnule Liiceanu, credeti ca in aceasta tara progresul mai depinde in vreo masura de clasa politica? Mai putem considera ca presedintele acestei tari reprezinta o forta care sa determine in vreun fel progresul social? Si va adresez aceste intrebari tocmai pentru ca nu a existat un presedinte mai bine intentionat si mai determinat pentru aducerea progresului social, decat Traian Basescu.
  • raspuns (Luni, 22 iunie 2009, 16:23)

   Gabriel Liiceanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dumitrel Toma

   Multa vreme mi-am pus intrebarile exact ca dvs si, avand inclinatia de a gandi sumbru, mi-am spus, intr-adevar, ca nu mai avem mare lucru de sperat. Au trecut insa anii si mi-am dat seama ca a gandi in termeni radicali e neproductiv. "Progresul social" despre care vorbiti - incep sa cred - se face in mult mai mare masura nu prin explozia vizibila a binelui, ci prin micsorarea sanselor raului. Totdeauna am sa cred ca voi avea de ales intre un rau mai mic si unul mai mare si atat e de ajuns pentru a inregistra in mod invizibil progresul. Imi spun: Basescu nu a putut face mare lucru, dar poate n-a avut o majoritate parlamentara care sa-l sprijine, poate n-a putut lucra cu un Guvern doritor sa coopereze. Poate ca la alegerile viitoare compozitia Parlamentului se va modifica in mai bine, etc. Cand ma apuca, ca si pe dumneavoastra disperarea, ma gandesc la doua lucruri: 1. ca traiesc miracolul de a fi iesit din cosmarul comunismului (lucru pe care pana in 90 nu l-am imaginat nici o clipa ca posibil) 2. ca din 90 pana astazi s-au facut in cateva directii salturi considerabile.
   Nu avem decat sa ne zbatem cu totii, nu exista un liman. E de ajuns ca fiecare din noi sa-si faca treaba cat poate de bine acolo unde este el asezat. Si sa-i convinga pe cei din jur ca au mereu de ales intre un rau mai mic si un rau mai mare. Atat cred ca putem face: cat mai mult bine cu putinta in jurul nostru. Daca numarul oamenilor care gandesc asa va creste, atunci societatea va progresa dincolo de o persoana politica sau alta.
   • Va multumesc (Luni, 22 iunie 2009, 16:32)

    Dumitrel Toma [anonim] i-a raspuns lui Gabriel Liiceanu

    Va multumesc atat pentru raspuns cat si pentru modalitatile practice de optimizare motivationala.
  • Sa organizam un referendum. (Miercuri, 24 iunie 2009, 3:55)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui Dumitrel Toma

   Ca sa il putem judeca pe presedintele Basescu, asa cum ati dori dv.( cum rezulta din comentariu), sa rog sa declansati strangerea numarului necesar de semnaturi ma alatur dumneavoastra), pentru declansarea unui referendum in urma caruia, daca populatia decide ca forma de guvernamant in Romania sa fie "Republica Prezidentiala", presedintele sa aiba puteri corespunzatoare )ca in SUA) si de pe acea pozitie sa il judecam in ce masura a luat, sau nu, masuri care sa schimbe tara din temelii, asa cum dorim toti.
   In confuzia totala creata de actuala constitutie (elaborata in folosul lui Iliescu) si de legile izvorate din aceasta, presedintele nu are puteri reale (nici legislative -sa schmbe parlamentul, daca cel in functiune este o frana in dezvoltarea tarii si nici nu poate lua decizii cu caracter executiv, ce revin unui guvern).
   Noi, populatia, sa organizam un referendum. Sunt convins ca ne va ajuta si domnul Liiceanu, impreuna cu cea mai mare parte a intelectualilor neangajati politic si care sunt, cu adevarat, de buna credinta.
   Daca nu ne angajam cu toata convingerea, cu toata forta, in organizarea unui reterendum care sa separe apele, atunci noi, cei care vrem ca altii sa schimbe "orinea din tara", iar noi numai sa ii criticam pentru inactivitate, ne dovedim a fi niste lasi, unii dintre noi, tocmiti sa il balacarim pe domnul Liiceanu, sa ii scadem credibilitatea si prestigiul.
   Hai sa trecem la fapte, domnule Dumitrel Toma. Eu sunt Ionescu Ion. Daca vrea, HotNews ne poate organiza intalnirea. Doar sa ne amorseze. Sunt convins de bunele dv. intentii, de echidistanta dv. politica, de obiectivitatea dv.
   Va astept. Poftiti la intalnire. Sper sa nu ma considerati un visator ineficient.
   • Suficient de tarziu (Marţi, 13 martie 2012, 21:33)

    Dumitrel Toma [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

    Domnule Ionescu Ion (Om bun), am vazut atat de tarziu mesajul dumneavoastra, dupa aproape 3 ani, incat a va raspunde la invitatie este tardiv deja. Din fericire pentru mine, timpul v-a raspuns, ati putut constata singur cum un presedinte excesiv de voluntar, fara o "Republica Prezidentiala" la dispozitie, a putut sa ia toate deciziile capitale: rasturnarea rezultatelor alegerilor generale, aplicarea unui program de austeritate irational (taieri de salarii + cresteri de TVA + cresteri ale inflatiei + desfiintarea a sute de mii de firme), politizarea administratiei la toate nivelurile (prin ordonante de urgenta neconstitutionale) guvernarea tarii prin asumari repetate de raspundere guvernamentala (multe invalidate de curtea constitutionala), sustinerea in functii publice a unor persoane lipsite de performante, caracter si onestitate (multe aflate in ancheta dna-ului pentru diverse acte de coruptie), santajarea politicienilor si cedarea santajului lor (unele chiar de data recenta: a se vedea pretentiile UDMR si modalitatea de a si le vedea realizate) etc. A mai vorbi despre parlament astazi, in 2012, si despre rolul lui in franarea "reformelor", sau a invoca lipsa de puteri reale a presedintelui, este caduc. Se pare ca tara aceasta a aflat cu adevarat cine este vinovatul pentru toate "succesurile" si o striga din toti plamanii: "Iesi afara, javra ordinara!". Mare pacat ca am avut un presedinte atat de orgolios incat s-a lasat inconjurat de oameni fara personalitate si obedienti. Mare pacat ca si-a alungat consilierii de valoare. Mare pacat ca slabiciunile omenesti nu au putut fi infranate de mecanisme institutionale care sa apere aceasta tara de abuzurile bunului plac.
 • dilema (Duminică, 21 iunie 2009, 18:15)

  unAlterEgo [utilizator]

  Cum vedeti statutul intelectualului in contextul societatii romanesti de astazi? Ar trebui el sa se supuna mai degraba unor rigori preotesti? Si cand spun asta, ma gandesc la cuvintele Sfantului Ioan Gura de Aur, care spune ca "omul nu este judecat dupa gravitatea pacatului sau, ci dupa dregatoria pe care o poarta". Sesizez in mentalul colectiv de astazi un grad mare de indulgenta fata de clasa politica, indulgtenta care se bazeaza, pe de o parte pe principii cum ar fi "politicaly correct" sau prezumtia de nevinovatie, iar pe de alta parte pe ideea ca "oricum sunt toti niste hoti, deci nu putem schimba nimic". Vedem din ce in ce mai des cum moda "datului la gioale" intre politicieni este scuzabila tocmai datorita statutului pe care il au: acela de politicieni. Faptul ca suntem mintiti sau ca ni se dau informatii trunchiate, umflate, ori rupte din context, este privit ca o atitudine "normala" intr-o campanie electorala, de exemplu.
  Pe de alta parte intelectualii sunt judecati mult mai aspru: uneori sunt pusi imediat la zid doar pentru ca i s'a parut unuia sau altuia ca l'au vazut pe Patapievici cu masina de serviciu la supermarket. Alteori i se pare unuia mai "rasarit" ca e o grozavie inimaginabila din partea lui Liiceanu sa ne povesteasca intr'o carte cum face dus si se da cu crema!
  Carori rigori credeti ca trebuie sa se supuna intelectualul pentru a deveni cu adevarat o autoritate si un model demn de urmat?
  Va multumesc
 • Despre Traian BASESCU (Duminică, 21 iunie 2009, 18:27)

  Olivian Breda [utilizator]

  Buna ziua,

  Va multumesc pentru prezenta (si) pe HotNews.ro.

  Intrebarea mea e simpla: cat de apropiat il vedeti pe Traian BASESCU fata de cum ar trebui sa fie un politician bun in Romania?

  Discutam aici de realitati (Romania poate fi un mediu neprielnic viselor, de exemplu) si de un domeniu in sine (viata politica) care sunt neprielnice unui model de politican "importat" din Vest.

  Asadar, cum se raporteaza Traian BASESCU la un model neaos, "de-al casei"?

  Multumesc.
 • Imparatul e gol. Cand va hotarati sa recunoasteti? (Duminică, 21 iunie 2009, 19:01)

  Alin [anonim]

  In calitate de participant la Piata Universitatii, de sustinator al punctului 8 de la Timisoara, cum comentati faptul ca Basescu se erijeaza in stindard al anticomunismului in Romania?
 • viitorul romaniei (Duminică, 21 iunie 2009, 19:12)

  mihai [anonim]

  Ați fost printre cei la care speram că se va gasi ințelepciunea,curajul si intiațiva reformării românului.
  Nu va reproșez ca n-ați reușit,pentru că ați făcut totuși câte ceva,oricum mai mult decât alții,care n-am făcut decât sa ne lamentăm,sau chiar sa ne blamăm propria națiune.Motivul?Fie meșterul cat de bun,dacă materialul este șubred si depreciat de socialismul științific, pantoful tot scâlciat iese!
  Pentru mine,pozitia intelectualitații romanesti este parcă blestemată.Slăbiciunea intelectualilor noștri stă în lipsa de legătura cu poporul.Nouă nu ne este milă de durerile poporului nostru,noi căutăm să ne ținem departe,pentru că ne pute.In toate timpurile, intelectualii s-au aciuiat pe lângă puternicii zilei. Sunt puține cazuri de intelectuali români care s-au
  așezat în fruntea vreunei mișcări populare!
  In ultimii 20 de ani,am ajuns de râsul lumii!
  Minerul Iliescu,nu are haine vărgate,ci este acoperit cu tot felul de onoruri.
  Prădătorul Năstase se etalează pe toate televizi-unile, cu tot plinul aroganței sale,bătându-și joc de cei care ar fi trebuit să-l judece.
  Lătrătorul Vadim și ciobanul-mascărici-latifundiar al său se pregătesc să arate Europei o imagine înjositoare a României, chiar la Bruxelles!
  Ascuns prin cine știe ce reședințe,SOV își râde în pumni de prostia noastră și-și asmute" realitățile"
  pe adversarii de orice fel...
  ȘI NOI CE FACEM,DOMNULE LIICEANU?
 • gabriel liiceanu (Duminică, 21 iunie 2009, 19:30)

  aurel cormiz [anonim]

  va apreciez foarte mult pozitiile publice si sunt de acord cuele pacat ca-s cam rare.cum apreciati atacurile deplasate ale neoliberaluli patrician mircea dinescu? aurel cormiz
 • Doua intrebari pentru dl. Liiceanu (Duminică, 21 iunie 2009, 19:35)

  Pro DOC [anonim]

  D-l Liiceannu ne spune, de cate ori are ocazia, ca dumnealui nu-l sustine pe presedintele Basescu, ci niste principii din propria-i tabla de valori, principii al caror principal promotor oficial s-ar fi angajat la un moment dat a fi presedintele. Este vorba despre condamnarea oficiala a comunismului.
  Singularitatea argumentului cu care dl. Liiceanu isi justifica sustinerea fata de presedinte aminteste de ratiunea suprema - - dar falacioasa! - a ultimilor avocati ai comunismului. Potrivit acestora, comunismul ar fi fost in esenta bun, fiindca s-a opus nazismului criminal.

  Prima intrebare: Ce diferenta este intre a spune ca sistemul comunist a fost unul pozitiv fiindca a condamnat nazismul si a sustine ca presedintele este un personaj politic pozitiv fiindca a condamnat comunismul? Aceste tipuri de "condamnari" ofera ele ratiunea necesara si suficienta pentru a cautiona comunismul si, respectiv, pe presedintele Basescu?

  D-l Liiceanu a concedat ca, de fapt, condamnarea comunismului din decembrie 2006 a fost una "de catifea". El a comis astfel o trimitere fortata la conceptul revolutiei de catifea din Cehoslavacia anului 1989.

  A doua intrebare: Nu considera d-l Liiceanu ca asocierea cu revolutia cehoslovaca este o mistificare, din moment ce acolo evenimentul (de catifea) a dus la inlaturarea pasnica a comunistilor de la putere si la instaurarea democratieie, pe cand, la noi, condamnarea "de catifea" a comunismului nu a dislocat nici macar un comunist ori securist din trunchiul puterii?
 • Intrebare (Duminică, 21 iunie 2009, 19:46)

  Adrian Mihaescu [anonim]

  Stimate Domnule Liiceanu,

  Ca tanat intelectual, cu premii in strainatate, fost olimpic international etc etc etc, lucruri de care oricum nu se tine cont, actualemnte cercetator stiintific, cu fost mare respect pentru autorul Usii interzise si a altor lucruri frumos scrise pe care chiar le-am crezut, vreau sa va intreb un singur lucru: care e pretul exact al vanzarii Domniei Voastre catre un individ ca Basescu, in detrimentul intelectualilor in numele carora pretindeti ca vorbiti? Si chiar astept un raspuns, nu o divagatie cu care ne-ati obisnuit.

  Cu fosta stima,
  un fost cititor
 • O singura tema de fond- condamnarea comunismului. (Duminică, 21 iunie 2009, 19:50)

  gugu [anonim]

  Intrebarea e simpla, si chiar nu vreau sa cad intr-o dezbatere publica pe teme derizorii si nici nu am o obsesie anti-Basescu: totusi... filosofului Gabriel Liiceanu nu ii este teama ca incredintand condamnarea comunismului, cel mai grav dosar al zilelor noastre, unui personaj atat de controversat ca Traian Basescu, riscam sa compromitem insasi fenomenul ca atare?

  Nu ma intereseaza personajul Basescu, ma intereseaza problema de fond. E posibil ca mesagerul sa nu fie asociat cu mesajul?
 • Intelectualii si politica (Duminică, 21 iunie 2009, 20:53)

  Aurelian Gurguta [anonim]

  Va rog sa-mi permiteti o constatare in preambulul intrebarii.
  Intelectualii români sunt înca foarte datori acestei natii. Daca nivelul cultural al unei natiuni este scazut, atunci o mare vina revine si elitei intelectuale. Asa cum profesorii sunt primii responsabili pentru o clasa de scoala slaba.
  Si acum intrebarea: Veti incerca sa activati intelectuali din preajma Dvs. pentru a se implica mai mult in politica? Visez la un parlament al României unde majoritatea de ca. 322 sunt intelectuali de elita din diferite domenii, nepatati, unii poate cu stagii importante in afara tarii. Visez.
 • Intrebare (Duminică, 21 iunie 2009, 21:06)

  Costin [anonim]

  Care au fost motivele pentru care intelectualii de la Humanitas-Dilema-ICR s-au angajat in sustinerea lui Basescu? (1) nationalismul lui Basescu, (2) patriarhalismul lui Basescu, (3) favorurile si ochii dulci pe care i-a facut Basescu aiurea preotilor ortodocsi, (4) condamnarea agresiva si fara nuante a comunismului de catre acelasi, (5) alt motiv.
 • educatie politica (Duminică, 21 iunie 2009, 21:12)

  DespinaVestea [anonim]

  Ce parere are Dl Liiceanu despre faptul ca este absolut necesar sa existe un ziar si o televiziune ca o replica la televiziunile mogulilor, care deformeaza realitatea si manipuleaza omul care voteaza ?
  Stim ca este greu, dificil ,costisitor sa se puna pe picioare asa ceva,dar Dl Liiceanu ar avea experienta manageriala sa organizeze cele de mai sus.Pe de alta parte dansul este convins ca populatia nu are inca un nivel de cultura politica suficient de ridicat pentru a putea deosebi stanga de dreapta si a judeca corect candidatii.
  Sunt convinsa ca se vor gasi si VOLUNTARI ( pentru a reduce costurile de inceput), daca va fi nevoie , pentru a incepe educatia politica a populatiei printr-un ziar si o televiziune de stiri noua cu dezbateri politice CIVILIZATE, cu formatori de opinie bine informati, profesionisti,care ar trebui selectati prin examen sau concurs.
  Ce parere are Dl Liiceanu despre cele de mai sus ?
  Asteptam raspunsul dansului si ii uram sanate ,multa putere de munca si simpatias noastra
  • Dupa modelul Primei televiziuni private SOTI (Duminică, 21 iunie 2009, 22:41)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui DespinaVestea

   Am fost printre cei care au dat bani ca donatie pt. infiintarea primei televiziuni Libere de comunisti, si astazi, dupa 14 ani, am ajuns exact in situatia de DINAINTE de infiintarea televiziunii SOTI

   E tare pacat ca astazi, spre deosebire de acum 14 ani, avem experienta, si nu putem sa o folosim

   O uriasa parte a populatiei nu se mai identifica deloc, cu absolut nimic din ce se exprima in spatiul public, pt. ca spatiul public a fost CAPTURAT, confiscat total de doar 4 oameni care detin 52% din piata media - dar au interese politice absolut identice. Iar cu aceasta putere mediatica, reusesc sa faca 98% din PRESA POLITICA, adica acopera in totalitate si controleaza complet opinia publica.

   Paradoxul e ca Romania a reusit in final sa ajunga o societate la fel de schizofrenica pe cat era in vremea comunismului, si asta ca efect al confiscarii spatiului public de catre o presa orientata intr-un singur sens (politic). O presa care nu are competitie, exact ca in comunism.

   Din cauza presei unice a PSD-ului si PNL-ului, nimic din ce se spune “oficial” nu mai are valoare, nici macar adevarul nu mai e crezut de nimeni.
   Singurele lucruri carora oamenii le mai atribuie valoare sunt – la fel ca in comunism – distractia, bancurile, vanghelie, absenteismul voios, micii si berea, adica tot ce nu are legatura cu lucrurile serioase… si tot ca un fel de mijloc de a scapa de tirania schizofreniei din spatiul public.

   Ce e de facut ca sa nu ne pierdem complet identitatea?

   Nimeni nu-si pune problemele acestea. Nu ma astept nici de la PDl sa si le puna, pt. ca in final, orice partid e o organizatie care investeste bani numai in ceva ce e purtator de interes pt. acea org.

   Dar atunci, ce mai ramane de facut?
   Daca nu mai suntem capabili nici macar sa ne punem astfel de probleme, inseamna ca nimic nu mai are importanta, din tot ceea ce priveste destinul nostru colectiv. Inclusiv cine conduce aceasta tara, cine e presedinte, etc.

   Multumesc pentru atentie.
 • De ce (Duminică, 21 iunie 2009, 22:08)

  Ion [anonim]

  1. Exista un paradox in multe comentarii politice, multi din cei care l-ar vota in continuare pe Basescu nu isi permit sa critice greselile sale de teama de a nu contribui involuntar la alegerea lui Geoana. (Cand se atinge o masa critica a nemultumirii bascularea in directia opusa devine inevitabila). Cred ca suntem astfel cu totii prinsi intr-un fel de capcana fara iesire din care credibilitatea unor formatori de opinie e compromisa, e un fel de efect Paunescu cu semn schimbat. Nu credeti ca din teama de obsesia Basescu suflam si in iaurt si nu mai discutam nici probleme de principii? Putem face ceva pentru tara asta daca ocolim problemele de esenta?
  2. In jurul anilor '80 Marin Preda ameninta ca se sinucide daca se introduce realismul socialist.
  In prezent doar doamna Mungiu a avut curajul de a nu fi de acord, din grupul intelectualilor sa-i
  spunem de dreapta, cu re-instaurarea nepotismului. A luat o atitudine clara, de la inceput. Azi o
  persoana cu precare dotari intelectuale (care e insa fata cea mica a presedintelui) este parlamentar european. Dupa 20 de ani de la 1989 de ce ne reintoarcem la 'Elena'?
  3. Unii comentatori considera ca actuala criza economica nu pune sub semnul intrebarii viabilitatea sistemului capitalist, un argument este acela ca nu exista un alt sistem economic functional, proprietatea privata este motorul dezvoltarii. Cat vom putea insa sa ne dezvoltam fara niste principii de autoreglare? Utopia comunista era intr-un fel amenintarea care a franat, amanat
  dezlantuirea liberalismului salbatic.
  4. Un eminent om de stiinta spunea de curand (la "Profesionistii") ca in acest loc nu se incheaga nimic si de aceea la sfatuit imperativ pe fiul sau sa plece sa studieze in Germania. O sa profite 'manelistii' de blestemul mesterului Manole?
 • intrebare personala (Duminică, 21 iunie 2009, 22:12)

  Galibardi [anonim]

  Cum poate un Rousseau sa se uite admirativ la un ...caporal?
 • A cui este Editura Politica acum? (Duminică, 21 iunie 2009, 22:20)

  andreea denet [anonim]

  Ati ridicat un imperiu editorial cu zeci de debusee.

  1. De ce ati pus o editura anticomunista pe temeliile rosii ale editurii PCR?

  2. De ce nu marturisiti aceasta in mod repetat?

  3. Ati ramas mental si editorial la un repertoriu filosofic comun anilor 30?

  Va multumesc!
 • Stanga si tinerii in Romania (Duminică, 21 iunie 2009, 22:30)

  Ion Marandici [anonim]

  1. Din pacate, in Romania a fi de stanga a ajuns sa fie o ocara. Numiti va rog macar un reprezentant al stangii romanesti actuale pe care-l admirati?

  2. Care sunt cei mai promitatori tineri filosofi din Romania?

  3. Exista vreun filosof roman pe care-l admirati?

  4. De ce filsofii romani nu sunt publicati in afara? Ce lipseste?
 • coruptie (Duminică, 21 iunie 2009, 22:35)

  Gabriel [anonim]

  Sunt sceptic in privinta re-educarii clasei politice actuale, insa ceva trebuie facut pentru tinerii din mijlocul carora vor aparea viitorii lideri. Coruptia generalizata: cea propriu-zisa si cea morala constituie radacina raului cred eu. Credeti ca un model (aparut in Indonezia) de educare a constiintei tinerilor, poate fi eficient si la noi? Vezi articolul din NY Times:
  http://www.nytimes.com/2009/06/16/world/asia/16indo.html?ref=global-home
 • Intelectualii din Romania (Duminică, 21 iunie 2009, 22:38)

  Dan Danila [anonim]

  Nu credeţi că elitele intelectuale din România sunt
  prea "departe" de oameni, negăsind un mod de comunicare adecvat, renunţând de fapt să mai contribuie, în paralel cu şcoala, la ridicarea nivelului de cultură general? Nu credeţi că Internetul ar fi o soluţie ieftină, eficientă şi rapidă pentru a ajunge mai ales la tineri, care de fapt sunt viitorul ţării şi merită acest efort? Nu credeţi că fiecare intelectual adevărat ar putea ţine măcar o conferinţă pe lună, pe o temă de mare actualitate, fiecare în specialitatea lui, un fel de cursuri gratuite, gen Universitate populară, cum se ţineau pe vremuri la Dalles? Mai avem oare oratori şi oameni cu charismă?
 • Eu vad lucrurile , astfel... (Duminică, 21 iunie 2009, 22:40)

  SG [anonim]

  1.Dc esti inteligent si lupti - poti face mult bani , in viata privata , intr-o nota de discretie si , poti face ce vrei , raminind stapin pe viata ta ; dc intri in politica sau in viata publica , cistigi mult mai putin bani si , in plus , ti se face imaginea si viata zob ...
  Si atunci ce alegi?...Paradoxal este ca cei care iti determina viata si sunt la putere in politica - sunt mai slabi decit tine, tie neraminindu-ti decit sa influentezi - direct sau indirect...Cum e mai bine?...
  Se pare ca prima varianta...Dar , care totusi e solutia?

  2.Eu mi-am schimbat serviciul , de curind, fiind intr-o functie de conducere , intr-o companie relativ mare...
  Cind am fost intrebat de catre actionari - de ce plec- le-am spus ca m-am imbolnavit psihic, ca vreau sa ma regasesc , sa fiu undeva unde sa nu mai mint , sa-mi refac cuvintul dat , sa -mi indrept coloana vertebrala...Mi-a fost rusine ca le-am spus adevarul , ce simteam...
  Oare am facut bine ca am plecat - din perspectiva sperantei mele de a gasii ceea ce caut?...
  Eu , inca mai imi cert copilul sau stau de vorba cu el- cind minte sau jigneste sau se poarta urit cu altii...
  Oare fac bine?...

  Multumesc
 • Promovarea valorilor (Duminică, 21 iunie 2009, 23:18)

  m3th0dman [anonim]

  1.Datorită cărui fapt credeţi dumneavoastra că nu sunt promovate în media valorile în România?
  2.a)De ce rămân anonimi mentru plebe intelectualii români, şi sunt promovate non-valorile?
  b)De exemplu în 2008 cea mai bună invenţie din lume a fost făcută de români, dar câţi ştiu lucrul acesta?
  3.Ce acţiuni s-ar putea lua pentru promovarea culturii (implicit a intelectualilor) româneşti şi europene în general?

  4.Dumneavoastră mai faceţi cu tineri filosofi ce a făcut Noica cu dumneavoastră la Păltiniş?
 • esecul intelectualilor? (Luni, 22 iunie 2009, 0:21)

  taranistu [anonim]

  de ce romanii nu au un avut un Michnik al lor? Parerea mea e ca personajul care se aseamana cel mai mult cu el e Doina Cornea. Dar de ce presa si, de ce nu, inclusiv intelectualii romani nu o promoveaza [Citeste] atat pe Doina Cornea? Pentru ca vad in ea esecul lor moral din timpul comunismului si "succesul" lor economic de dupa Revolutie. (Liiceanu, Dinescu, Blandiana, Manolescu si multi altii.)?
 • de ce oare? (Luni, 22 iunie 2009, 3:22)

  Vasile [anonim]

  La ce ne mai sunt de folos filosofii, adica oameni acei oameni care au ratat o cariera artistica? Unde in lumea asta mai sunt catedre de filosofie ca la noi?

  Cine face filosofie in felul clasic de a face filosofie o poate face fara sa mai aiba nevoie de facultate. O poate face pe cont propriu. Nu cred ca mai e nevoie de profesori si nici de facultati pentru filosofie. Cum face cineva arte martiale la o sala de sport, tot asa se poate face si filosofie. In particular.
 • Impostura (Luni, 22 iunie 2009, 3:28)

  Lara [anonim]

  De ce tot incercati sa induceti ideea ca toti cei care nu sunt de acord ca un securist sa compromita condamnarea comunismului ar fi ei insisi de partea raului? Cei mai cunoscuti anticomunisti (Vezi Goma, Cornea.. etc) considera ca ati compromis ideea de anticomunism punandui-o in brate individului de la Cotroceni. Compromitand aceasta idee va situati inevitabil de partea raului, a stangii comuniste.
 • eu pe cine votez? (Luni, 22 iunie 2009, 4:24)

  cetateanu' turmentat [anonim]

  (intrebare serioasa, din partea cuiva care nu e la curent cu personajele aparute in politica din 2000 incoace)
 • emigrarea (Luni, 22 iunie 2009, 7:03)

  xy [anonim]

  Faptul ca a aparut Scoala de la Paltinis a fost posibil si pentru ca Noica a ales sa ramana in tara. Faptul ca avem efervescenta pe care a creat-o Humanitas in atatea minti tinere din '90 incoace a fost posibil si pentru ca dvs. ati ales sa ramaneti in tara.
  Pe mine ma doare ca autodeprecierea ca natie si gandul de a emigra au ajuns la noi aproape reflexe; sunt oameni care pentru orice neplacere, uneori foarte marunta, arunca imediat cu clisee - "avem o tara de ..." si "haideti sa plecam, ultimul care ramane in tara stinge lumina". Ce i-ati spune unui roman care vrea sa plece din tara, motivand ca ii e rusine sa traiasca intr-o tara care ii trimite ca europarlamentari pe Eba si Becali sau unde sunt destui, inclusiv foarte tineri, gata sa voteze cu Vadim din aceeasi ratiune de protest orb ca in 2000? Ce argumente ati avea pentru el ca sa-l convingeti sa ramana?
 • anti-intelectualismul e ingrijorator (Luni, 22 iunie 2009, 7:36)

  Peter Gluck [anonim]

  Stimate Dle. Liiceanu,

  Ca redactor al unui newsletter dedicat cautarii pe Web si rezolvarii problemelor curente ale omenirii, (Info Kappa) urmaresc cu ingrijorare crescanda raspandirea si ranforsarea anti-intelectualismului in lume. Contribuie la aceasta tendinta populismele de toate culorile, pragmatismul ingust, , intunecismul spiritual care ataca bazele si modus cogitandi ale Stiintei, , ideile false despre Intelepciunea Maselor, renasterea extremismului,erorile fatale ale postmodernismului etc.
  Omul care gandeste si (Doamne fereste si apara!) gandeste independent, este tot mai mult
  considerat dusmanului omului simplu si bun
  care stie ce e de facut si fara sfaturile unor aroganti care cunosc lumea doar din carti.
  Cred ca este ceva periculos peste poate- ceva care trebuie sa inceteze fiindca in curand vom ajunge sa gandim tot mai putin.
  Secolul XXI seamana suspect de mult cu secolul XII- Evul Mediu se intoarce- si este, cred eu, datoria intelectualilor sa impiedice asta.
  Ce putem face la noi unde avem de a aface cu un anti-intelectualism viguros si foarte activ?
  • Nu crezi ca este si un efect al generalizarii (Luni, 22 iunie 2009, 10:30)

   Andra [anonim] i-a raspuns lui Peter Gluck

   metodelor de manipulare folosite de MEDIA pentru a-si fideliza publicul si a-l face astfel captiv pentru totdeauna?

   Se pare ca MEDIA foloseste aceleasi metode de fidelizare peste tot in lume: se folosete de FRICA, AGRESIVITATE, instincte primare -

   Ce este ciudat este ca la noi in Romania cei care se pricepeau pe vremea lui Nastase sa popularizeze aceste pericole, pentru a feri oamenii de efectul lor pervers, au fost in timpul Regimului PSD+PNL al lui Tariceanu, cumparati si practic facuti sa dispara din spatiul public.

   Astfel ca drumul rechinilor Media a ramas complet Liber.

   Ce ma mira pe mine este de ce intelectualii nu au reactionat la acest fenomen ?

   Efectele acestui fenomen sunt foarte comple4xe, propabil intelectualii si sociologii le cunosc foarte bine - dar absolut nimic nu patrunde pana la noi, in spatiul public, ca sa stim sa ne aparam.

   S-au desolidarizat oare complet de noi ?

   Atunci, pentru cine mai sunt ei "intelectuali" ?
 • Intelectualul si gesturile politice (Luni, 22 iunie 2009, 7:53)

  Titi Spritz [anonim]

  Domnule Liiceanu,

  Poate un gest politic, considerat de dumneavoastra admirabil prin unicitatea lui - condamnarea comunismului - dar inutil prin ineficienta, asa cum tot dumneavoastra ati remarcat deunazi la Realitatea TV, sa anuleze toate celelalte gesturi politice, mai marunte, insa jignitoare, dispretuitoare la adresa multora dintre categoriile socio-profesionale in care-i gasim pe "romanii" atat de dragi presedintelui Basescu?

  Daca dumneavoastra nu va ocupati de "papadiile" ce-i ies din gura presedintelui Basescu, pentru a reactiona trebuie cumva sa-i iasa din gura un baobab?

  Daca "scoala scoate tampiti", acesta sa fie motivul pentru care v-ati hlizit la spusele presedintelui Basescu si nu v-ati revoltat?
 • Ce este o elita intelectuala? (Luni, 22 iunie 2009, 9:17)

  Liviu [anonim]

  Domnule Liiceanu, as dori sa imi explicati ce se intelege prin elita intelectuala? Privind mediul romanesc nu reusesc decat sa vad ca diferentele dintre oameni le fac cantitatile de hartie pe care sunt tiparite diverse recunoasteri formale. Cum se formeaza o astfel de elita? Exista mecanisme de acceptare si rejectare? de ce trebuie sa suport lipsa de coerenta, de discurs, de haz chiar a unor domni si doamne care daca au scris cateva randuri sau au debitat cateva idei in public ajung sa se considere ca facand parte dintr-o astfel de elita intelectuala?
  De fapt intrebarea e mai simpla: Cum se poate crea un sistem de valori intyr-o societate ca a noastra, sistem care apoi sa fie implementat incepand de la ciclul prescolar in speranta ca in timp am putea avea o tara, un popor si o elita de care sa nu ne fie jena. Biblia a dat 10 puncte de pornire. Noi cu ce am putea incepe?
 • tot "de ce?" si eu (Luni, 22 iunie 2009, 9:26)

  sadwank [anonim]

  Cu scuze pentru introducerea ceva mai lunga, dar eu sint inginer si-mi place sa scriu, ca la geometrie, Ipoteza, Concluzia si poate scrieti Dvs. demonstratia.
  Avem asadar un popor, fie el poporul roman. Poporul roman se imparte macar in doua: elitele si oamenii de rind. Fara oamenii de rind elitele nu ar exista.
  De ce elitele nu-i ajuta pe oamenii de rind? Noi sintem ca un copil prost, ignorant si indaratnic. Mincam de pe jos, ne ducem vietile in patru labe, votam (sau nu) cu PSD, Basescu, PNL, Mircea Badea si "Schimb de mame". De ce elitele nu se unesc si nu transmit mesaje clare, pe care mintea noastra sa le poata digera? De ce nu ne educati, la o adica?
  Uitati-va la profesorii de la bac: au fost batjocoriti inca o data, li se arunca niste firfirei numai ca sa nu-i cheme gratis, sa faca munca patriotica. Eu nu cred ca din disperare vin totusi sa asiste la bac; ei vin pentru ca trebuie sa vina, pentru ca, daca n-ar veni, s-ar chema ca au muncit degeaba. Cred ca ar fi in stare chiar sa vina cu bani de acasa numai ca sa minimizeze pierderile, pentru ca daca bac-ul ar fi compromis, s-ar duce pe apa simbetei toata munca lor de peste an.
  Elitele de ce nu pot sa faca la fel?
  • profsorii (Luni, 22 iunie 2009, 12:05)

   A.A.A. [anonim] i-a raspuns lui sadwank

   De ce nu-ţi pui întrebarea: de ce nu este vacanţă pentru profesori după terminarea bac-ului, şi nu înainte, de ce n-ar fi bac-ul obligaţie pentru profesori? De ce nu s-ar termina anulul şcolar atunci când se termină examenele? Că ţin tot de şcoală! Oricum, vacanţa profesorilor este de 72 zile, de ce să înceapă cu ultima zi de şcoală? Sadwak, aceasta este o întrebare pentru un filosof?! Mai interesează-te şi prin mediul privat, unde lucrez şi eu, să vezi câte reduceri am încasat noi...De ce nu te întrebi de ce nu sunt profesorii alături de Băsescu, susţinând reforma în învăţământ?!
 • Trei intrebari (Luni, 22 iunie 2009, 10:20)

  Lucian Ancu [anonim]

  1) Ca student, dar si apoi am considerat ca profesorii universitari ar trebui sa constituie modele atat profesionat cat si moral. Realitatea universitara e cu totul alta. Ca student mi-am dat seama imediat ca unii dintre profesori nu au cum sa fie modele. Ce am invatat insa mai tarziu este ca profesorii, care par apropiati cauzelor studentiilor (de reformare, schimbare, strigate impotriva coruptiei) si chiar incurajeaza aceste cauze, se delimiteaza rapid de studenti cand cazul devine oarecum public si implica orice birocratie universitara (decanat, rectorat, etc). Credeti ca e o reminescenta comunista aceasta neasumare a unei pozitii in public ? In calitate de profesor universitar as vrea sa va intreb cat mari sunt "razboaiele" cu colegii de facultate si cat de constrans va simtiti in activitatea dumneavoastra de aceste "razboaie"?

  2) Intotdeauna mi s-a parut ca exista o diviziune in societatea civila romaneasca intre umanisti si realisti. Daca prima categorie abunda in societatea civila, a doua este minoritara. De unde aceasta ruptura si cum ar putea fi reconciliata? (Aceasta ruptura se vede si la nivel educational unde urmarind programa de liceu a fost permanent o lupta intre procentul de materii umaniste si realiste).

  3) Cum comentati faptul ca universitatiile sunt politizate? Cunosc cazul Universitatii din Bucuresti unde diverse facultati sunt clar inclinate (destul de puternic) catre anumite partide politice. Care e influenta acestei politizari in procesul educational si activitatea stiintifica?
 • Judecata cu doua masuri. (Luni, 22 iunie 2009, 10:21)

  Eugen Blajan [anonim]

  Cum se impaca "Apel catre lichele" cu caciuleala in fata lichelelor si inghitirea publica a jignirilor publice adresate de catre aceste lichele? Asta se poate doar pt ca o lichea a "demascat" in chip demagogic comunismul?
  De ce Mona Musca nu poate fi iertata pt ceea ce a facut in timpul comunismului (desi atunci conditiile erau mult diferite - deci ar mai exista circumstante), insa dv. puteti fi tolerat ca va plecati capul si pana puterii?
  • raspuns (Luni, 22 iunie 2009, 16:37)

   Gabriel Liiceanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eugen Blajan

   Conditia ca sa va pot raspunde este sa fiti un om de buna credinta. Nu stiu daca sunteti, de vreme ce puteti arunca cuvinte pentru care nu aveti nici o acoperire: nu mi-am "plecat capul" in fata niciunei puteri, si nici "pana", cum sugerati. Nu puteti face prin nici un text sau prin nici un gest al meu dovada acestor afirmatii. Cred ca sunteti inclinat sa confundati faptul ca un om este fidel principiilor sale si ca le recunoaste in gestul unui om politic sau al altuia cu caciuleala in fata lui. Este cat se poate de normal ca sa sustii un om politic atunci cand iti recunosti un principiu al tau intr-o actiune a lui. De pilda: eu cred in necesitatea condamnarii comunismului. Asadar, cine o va face, va primi aprobarea mea. Asta e tot. Credinta mea este ca un intelectual adevarat nu poate sa fie "omul" nici unui politician. In schimb, cred ca un politician, cand te recunosti intr-un gest politic al lui, poate sa devina omul tau. In mod normal, un om politic este reusit atunci cand in gesturile lui politice se recunosc cat mai multi oameni, acesta devenind "omul lor". Daca sunteti de buna credinta si ati urmarit argumentatia mea, atunci veti accepta ca nu se pune problema sa fiu tolerat sau nu pentru spusele sau faptele mele.
 • subiect (Luni, 22 iunie 2009, 10:48)

  touretul [anonim]

  Credeti ca e treaba omului de cultura sa se inregimenteze politic prin sustinerea unui personaj politic sau a altuia, a unui partid sau altul, sau, mai degraba, gandirea contemporana ar trebui sa atinga nivelul de elevatie necesar constientizarii profilului moral si comportamental de tarfa caracteristic oricarui politician, care astfel il exclude pe acesta de la orice demers de sustinere principiala? In legatura cu geniul, Otto Weininger refuza omului vointei aplicarea acestei titulaturi, pentru ca omul vointei este lipsit de dimensiune morala. De aceea nu poate fi un geniu. Omul vointei e un criminal. Sunteti pregatit sa sustineti un criminal?
 • Teme obsesive (Luni, 22 iunie 2009, 10:52)

  Iordache Adrian [anonim]

  Au devenit deja multe acele emisiune TV in care subiectul despre o Romanie cu multe probleme fundamentale este dezbatut obsesiv. Avem aici coruptie in
  orice domeniu si la orice nivel, politie de fatada, locuri de agrement sufocate de gunoaie dupa weekendu-ri, politicieni...aici mi se face rau, un tineret
  cam derutat etc.
  Sunt aduse argumente, exemple...toata lumea este de acord ca problemele exista...dar, atat.
  Nu am auzit niciodata (poate am ratat acea emisiune) despre solutii la aceste probleme. Sa fie spuse, sa auda tot poporul. Odata avute,
  poate incepem sa facem ceva in aceasta directie. Ceva concret, sa se simta treptat in viata noastra.
  Ne plangem mult, fara sa facem nimic. Oare ne sta in gene?
 • mitocania (Luni, 22 iunie 2009, 10:57)

  Mira [anonim]

  cat de vinovata este mass media de instituirea mitocaniei in societatea romaneasca?
 • sinteti constient ca reprezentati mult mai mult? (Luni, 22 iunie 2009, 11:11)

  Celina Rotar [anonim]

  Domnule Liiceanu, generatia mea a fost salvata de Jurnalul de la Paltinis. Dumneavoastra intelegeti ca reprezentanti mult mai mult decit Gabriel Liiceanu? Miza este enorma! este vorba de mentalul unei intregi comunitati! Cine va stapini acest mental si cu ce idei!? Competenta morala a fiecaruia dintre noi este si in miinile dumneavoastra!!! Iertare pentru tonul ultmativ dar este o exigenta la care dumneavoastra ne-ati instigat.
 • Elita intelectuala si miscarile civice (Luni, 22 iunie 2009, 11:16)

  Vlad Vaidianu [anonim]

  Domnule Gabriel Liiceanu,
  care sunt motivele pt care elitele au esuat in creeare si sustinerea unor miscari civice consistente si de lunga durata care sa produca schimbari majore in societatea de dupa revolutie?
 • Intrebare: Solidaritate si "dialog social" (Luni, 22 iunie 2009, 11:18)

  Andra [anonim]

  Dle. Gabriel Liiceanu,

  As dori sa va spun direct ca noi oamenii obisnuti ne simtim parasiti de toti: de partide, de asa numitii "reprezentanti" ai societatii civile, de Presa; toti, dar absolut TOTI s-au intors impotriva noastra.

  Ultimul exemplu l-am avut ieri cand Geoana a spus la Turnu magurele ca: o prezenta redusa la vot aduce victoria PSD in alegerile prezidendiale.

  Adica, toata propaganda extrem de lunga si agresiva, dusa in absolut toate modurile posibile: prin televiziuni, in presa prin oameni "asa-zis" independenti si ne-afiliati partidelor, prin internet prin valuri de campanii virale impotriva PARTICIPARII LA VOT - toate astea au fost organizate de o minte extrem de lucida, care a folosit populatia romaniei drept carne de tun, si a manipulat-o sa actioneze impotriva propriilor interese ca sa nu voteze - si sa aduca astfel PSD si PNL la 50%

  Intrebarea este: cum se face ca intelectualii nu au reactionat in niciun fel in fata acestei campanii?

  Era foarte simplu de conceput o strategie de raspuns pentru vectorii acestei campanii PSD+PNL: "toti-sunt-la-fel" si "scarba-de-politica".

  Era important ca intelectualii sa reactioneze atunci, la momentul oportun, pentru ca aceasta manipulare vasta cu efecte incontestabile, sa nu aibe succes si astfel, sa NU se instaleze permanent in Romania.
  Pentru ca instalarea atitudinii acesteia foloseste unui grup POLITIC cu interese comune (PSD+PNL) si, odata ce a obtinut victorii succesive, se transforma in MENTALITATE si devine folklor, si nici 50 de ani nu o vor mai scoate de acolo.

  In momentul in care am vazut ca "intelectualii" romani nu au mijloace sa reactioneze la asa ceva, am inteles ca suntem parasiti de toti cei in care am crezut timp de 20 de ani.

  Sau ei insisi sunt depasiti de tehnica si tehnologia de spalare pe creier folosite de PSD+PNL, si chiar nu mai exista nicio scapare.

  Ma intreb care mai este rolul intelectualilor in Romania, dupa aceasta victorie a tehnicii: MEDIA+Politica
  • raspuns (Luni, 22 iunie 2009, 16:47)

   Gabriel Liiceanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andra

   Cred ca sunteti inclinata sa puneti in spatele intelectualilor o povara prea mare. Ei nu sunt mantuitorii unei societati. Sunt doar niste bieti oameni care, cand au posibilitatea, sunt pesemne capabili sa exprime mai limpede ceea ce altii simt fara sa poata exprima. Intrebare e: de cate ori au intelectualii ocazia sa exprime ceea ce multi ar dori sa auda. Noi nu posedam nici posturi de televiziune, nici ziare la dispozitia noastra, ci pur si simplu suntem pusi cateodata in situatia de a spune cu glas tare ceea ce gandim. Intelectualii ziaristi in schimbi au ocazia sa faca asta clipa de clipa. Daca se intampla ca nu o fac este poate pentru ca foarte putini sunt liberi sa-si faca meseria potrivit constiintei lor. Oricum, in Romania de azi, este o enorma inegalitate intre mijloacele de exprimare si influentare ale celor pe care-i numiti intelectuali si cele ale puterii. Din 1990 incoace, toate centrele de expresie semnificative ale societatii (televiziuni, radiouri, ziare) s-au concentrat mereu in mana unor structuri de putere. Pe de alta parte, un intelectual de tipul meu nu poate deveni analistul politic de serviciu al unei societati. Cand apuc sa ma exprim public o fac in calitate de cetatean al Romaniei, dar nu de om care-si propune de dimineata pana seara sa le explice celorlalti ce se intampla cu tara lor. E foarte greu sa-ti dozezi viata in mod just intre vocatia pe care o ai, profesiunea ta si datoriile cetatenesti. Nu cred ca ne puteti cere sa intervenim dupa fiecare declaratie a lui Geoana de la Turnu Magurele sau din alta parte. Aveti dreptate, binomul media plus politica pare imbatabil. Totusi, nimeni nu ne poate lua dreptul de a iradia fiecare in jurul lui asa cum poate si de a contracara actiunea nefasta a conjunctiei de care vorbiti.
   • Va multumesc mult (Luni, 22 iunie 2009, 21:03)

    Andra [anonim] i-a raspuns lui Gabriel Liiceanu

    Ce ati spus aici este, pentru mine - si pentru foarte multi - o confirmare a faptului ca nu doar noi vedem aceste lucruri strambe. Este foarte greu de inteles si de acceptat un mecanism atat de nou si de impersonal cum este acesta: "politica+media",
    Care actioneaza pentru ratiuni pe care nu le mai poate nimeni controla.
    De aceea mie, si cred ca multora ca mine, ne pica bine sa stim ca nu suntem singurii care vedem aceste lucruri.
    Va multumesc,
 • Avem nevoie de dumneavoastra (Luni, 22 iunie 2009, 11:37)

  n-am [utilizator]

  Fac parte dintre cei care admira tot ce ati realizat si va doresc sanatate si putere sa continuati.
  Intrebarea mea este cum vedeti scara valorilor in Romania actuala si cum sa facem noi, cei ordinari, sa reinviem spiritul civic?
  Multumesc anticipat.
 • Eu cu cine votez? (Luni, 22 iunie 2009, 11:49)

  Radu [anonim]

  Se pare ca au disparut vremurile cand intelectualitatea incepea meciul de la 0-0 cu clasa politica, asumandu-si un pressing de uzura pe probleme critice ale Romaniei sau facand un lobby apasat pentru directii startegice...
  Cum se face domnule Liiceanu ca suntem la al 5-lea mandat prezidential esuat de dupa '89? Nu este si un esec al intelectualitatii neputincioase? ...Ce exemplu dam tinerilor cand cazuri ca REMES de exemplu scapa de o judecata aspra disparand de pe scena publica si politica? Cine este marele complice al acestor cazuri? NU va simtiti calcati in picioare de acest sistem?
 • Filosofie (Luni, 22 iunie 2009, 11:57)

  qwert [anonim]

  Buna ziua
  Sunt cercetator la o universitate din strainatate (filosofie antica si medievala). Cum vedeti cercetarea filosofica romaneasca, in ce conditii s-ar putea intoarce si integra cineva, in acest domeniu, in Roamania?
  Toate cele bune.
 • Degringolada sociala (Luni, 22 iunie 2009, 12:19)

  Dolores [anonim]

  Ce parere aveti despre o campanie de educatie civica in masa, ca solutie la degringolada sociala (poate intretinuta politic!) la care asistam?
 • fara subiect (Luni, 22 iunie 2009, 12:26)

  dimitria [anonim]

  domnule liiceanu, cum va paziti (zilnic) de tentatia certitudinii ca detineti adevarul?

  va multumesc
 • Comunicare si cunoastere in context european (Luni, 22 iunie 2009, 12:46)

  Valy [anonim]

  Buna ziua,

  1. De ce grupul de intelectuali umanisti nu isi promoveaza un reprezentant in structurile UE (Comisie, Parlament, grupuri de reflectie si strategie dar chiar si ca experti in panelurile European Research Council locul unde se dezbate excelenta atat la nivel socio-economic, umanist si la nivel tehnic)? Personal gasesc insuficienta pregatirea prin cunoastere pentru unii dintre intelectualii de marca atat in planul politicilor europene cat si in contributia la dezvoltarea cercetarii europene. Numai asa se va putea depasi stadiul de vanghelizare a emisiunilor TV prin trecerea de la victimizare la identificarea caii corecte intr-un context multinational.

  2. Intelectualitatea umanista nu comunica suficient cu intelectualitatea tehnica. Nici macar SAR-ul nu are un dialog constant cu intelectualitatea tehnica. Pachetul de succes este tehnologie + cultura sirituala. Puteti comenta acest aspect?

  3. Sunteti foarte buni comunicatori! Marea lipsa a Romaniei in Brussels este lipsa de comunicare tara noastra fiind vocea muta la masa la care au important numar de voturi (MAE nu are inca diplomati capabili sa tina discursuri prin care sa fie identificate viziuni si strategii de viitor). De ce nu faceti pasul spre dialogul cu intelectualii europeni proveniti din Est pentru a ajuta mai bine Comisia sa inteleaga aceasta parte a lumii inca necunoscuta pentru ea? Intelectualii cehi si polonezi au facut-o. Cei romani de ce nu o fac?
 • Participarea intelectualilor in viata politica (Luni, 22 iunie 2009, 13:18)

  K [anonim]

  Domnule Liiceanu,
  Desi vad ca intrebarea a mai fost pusa, o adaug si eu, poate pentru a-i creste importanta.
  Vi se pare corect ca, pe de o parte, intelectualii sa "acuze" populatia de apatie si neimplicare si sa militeze chiar pt. introducerea votului obligatoriu (vezi dl. Plesu), dar in acelasi timp sa stea de o parte, cand ei insisi ar putea oferi o alternativa acestor 70% care au refuzat sa participe la vot? De ce refuza intelectualii participarea activa la viata politica? De ce nu candideaza ca independenti, pentru (euro)parlament, primarii? De ce nu lasa orgoliile personale la o parte si nu formeaza un partid/coalitie? De ce ni se lasa asupra noastra rusinea de a alege intre vanghelie, becali, geoana, boc si altii, iar apoi ni se reproseaza ca nu suntem "cetateni" pt. ca am refuzat. As dori sa evit rusinea parintilor mei de a pune stampila pe un iliescu pt a nu iesi un vadim.

  Va multumesc.
 • Am o singura intrebare (Luni, 22 iunie 2009, 14:03)

  A.Simionescu [utilizator]

  Am citit urmatoarea stire: "Dupa comunism, Basescu se gandeste sa condamne si mineriadele". Cunoscand foarte bine trecutul domnului Basescu care este pozitia domneavoastra fata de aceast anunt?
  A fost racolat de Securitate in 1973, pe cand era elev al Institutului de Marina. In aceasta calitate avea obligatia sa informeze organele de Securitate
  despre comportamentul si atitudinea colegilor si ale cadrelor didactice. Dupa absolvirea Institutului, Traian Basescu este preluat ca informator de catre
  locotenentul de Securitate Mihai Avramides.
  Intre 1987-1989 Traian Basescu a activat ca Sef al Agentiei Economice NAVROM din Anvers, unde si-a desfasurat activitatea sub coordonarea ofiterului de
  Securitate Silvian Ionescu. In momentul caderii regimului comunist, Traian Basescu facea parte din nivelul 3 al nomenclaturii comuniste. Dupa Revolutie, Silvian Ionescu a devenit Secretar Executiv al FSN, apoi al PD. Sprijint de acesta Traian Basescu a urcat rapid in functie devenind Subsecretar de Stat si Ministru al Transporturilor in Guvernele Roman si Stolojan. In aceasta perioada a disparut mai mult de jumatate din flota maritima a Romaniei. Tot in aceasta perioada au avut loc mineriadele sprijinite direct de Ministerul Transporturilor. Asociatia Victimelor Mineriadelor a depus, in 1997, o plangere penala impotriva lui Traian Basescu pentru "organizarea, instigarea si transportarea minerilor din centrele miniere importante ale tarii in capitala". De asemenea colegii actuali de partid ai domnului Basescu erau lideri FSN in acea perioada: Radu Berceanu (Presedinte FSN Dolj), Adriean Videanu (deputat FSN Teleorman), Vasile Blaga (deputat FSN Bihor). Personal ii consider pe toti partasi morali ai acelor evenimente prin faptul ca desi cunosteau adevarul au ramas in continuare membri FSN si au detinut functii de conducere.
 • Cumpararea stirilor pe TV pentru imaginea ministru (Luni, 22 iunie 2009, 14:04)

  Catalin Tolontan [anonim]

  Domnule Liiceanu, scriati undeva ca ne definesc intilnirile cu ceilalti, oameni in care ne regasim si din care ne facem un scut in fata deziluziilor. Din '90 si pina acum, reprezentati o astfel de intilnire pentru mine, fie si de la distanta. De curind, ziarul la care lucrez a publicat contracte prin care, in mod explicit, un minister cumpara cu bani publici stiri si reportaje, publicitate mascata, la televiziuni. Cind insusi ministerul a facut monitorizarea, s-a observat ca 40% din stiri era despre ministrul Monica Ridzi si 20% despre Elena Basescu. De azi, aceste contracte oficiale sint si pe net pentru a le consulta orice contribuabil. Intrebarea mea este: ce ar trebui sa creada despre cei pe care i-a ales un cetatean vazind ca de o saptamina Guvernul tace in acest caz alcatuit exclusiv din documente oficiale? Ce ar trebui sa creada in sensul: ce argumente interne ar trebui sa aiba pentru a nu deveni dezgustat si antisistem? Multumesc!
  • Nu fiti crud cu sarmanul Tolontan! (Miercuri, 24 iunie 2009, 10:18)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui Catalin Tolontan

   Va rog sa nu fiti crud cu sarmanul Tolontan. A ajuns rau de tot. Este de neimaginat cat de mult s-a prabusit. Parca i-a luat Dumnezeu mintile. Trustizarea presei i-a inmuiat coloana. Pe vremuri, era considerat un formator de opinie, un om cu coloana vertebrala. Ce l-a determinat sa se faca pres, la usa lui Felix? Este evident ca, avocatii lui Felix au pornit actiunea impotriva ministrului sportului. Tolontan este numai o amarita de "coada de topor". De ce, Tolontan, de ce? Ai intrat si tu in categoria pe care celalalt dusman al lui Basescu, Prea-Cinstitul Sov-FNI, a numit-o "cea a constiintelor cumparate"? Hai s-o spunem pe cea dreapta : axa "Iliescu-Felix-Patriciu-Vantu" a fost repusa in functiune (era in stand-by) si functioneaza deja la rosu, in vederea alegerilor din toamna. Axa a pus la lucru "322" si toate "constiintele cumparate"anexate, platite copios. De aceasta data, cei patru piloni ai axei vor sa dea cu Basescu de pamant definitiv, acolo sa ramana in vecii vecilor, sa se poata dovedi, nestanjenit, nerozia afirmatiei lui Radu Vasile ca "in tara asta nu mai este nimic de furat". Las' pe noi, nea Vasile. Noi stim sa stoarcem si pietrele din tara, bucata cu bucata. Nisip le facem.Pentru a ne desavarsi opera, trebue, mai intai, sa scapam de tatar ( de la Severin citire), dusmanul poporului roman, cel care dispretueste prevenirea tovaraseasca "dai in mine. dai in tine, dai in fabrici si uzine"(ale noastre, dobandite prin munca cinstita - obositoare- inginerii financiare
 • "Moartea filosofiei" vs "moartea tinichigeriei" (Luni, 22 iunie 2009, 14:07)

  Marius [anonim]

  Tehnica este doar o forma de scoatere la lumina a adevarului. Credeti ca presedintele stie acest lucru, sau cauta prin ceata un varf de munte pe care nu o sa-l vada niciodata ?

  Cu respect,

  Marius
 • Cum discriminati politicieni buni de cei rai? (Luni, 22 iunie 2009, 14:09)

  Octavian Capatina [anonim]

  Dle Gabriel Liiceanu,

  I.
  Cum discriminati politicieni mai buni de cei rai?
  Avand in vedere ca toti sunt cioburi holistice din acelasi trunchi (PCR), ca toti au aceleasi reflexe (de turma, de clan), ca toti au acelasi scop imbogatirea fara munca sau creatie, si MAI PRESUS de orice toti au pradat bunurile si binele public?

  II.
  De ce e atata confuzie si ceata in societate? Sa fie "ceata" un interes direct, pecuniar a mediei mogulizate?
  Cum de nu sunt "arati" publicului si cei care au proiecte si care n-au furat, care nu fac parte din clanuri de partid?
 • e Basescu un anticomunist? (Luni, 22 iunie 2009, 14:13)

  schmoukiz [utilizator]

  1. Dle Liiceanu, va argumentati optiunea pro-Basescu prin gestul de condamnare formala a comunismului, spunand ca e primul sef al statului care se rupe de acel trecut fara echivoc. Dar e oare mai anticomunist Basescu decat Emil Constantinescu? E onest sa ignoram ca despartirea de trecut s-a produs formal dupa 96 si nu dupa 2004?
  2. In cateva luni, Traian Basescu isi va incheia mandatul de 5 ani. In afara acelei declaratii, a mai facut ceva pentru a impaca Romania cu trecutul ei? Dumneavoastra sunteti dispus sa il mai creditati cu inca 5 ani de pilda pentru a vedea in Monitorul Oficial lista tuturor ofiterilor de Securitate si a activistilor PCR, asa cum ar fi normal si la indemana, ca sa incheiem mascarada CNSAS?
 • 2 exercitii de imaginatie si o intrebare (Luni, 22 iunie 2009, 14:28)

  RD [anonim]

  1. Care ar fi primele 3 masuri pe care le-ati lua daca ati fi ministrul culturii?
  2. Care ar fi primele 3 masuri pe care le-ati lua daca ati fi ministrul educatiei?
  3. Care este parerea dumneavoastra despre cele cateva sute de reviste de cultura care apar in tara, finantate din bugete locale...si care scot maculatura necitita de nimeni?

  Multumesc
 • Intrebare pt. d-l Liiceanu (Luni, 22 iunie 2009, 14:31)

  vinner [anonim]

  D-l presedinte Basescu ne-a aratat o alta fata de presedinte decat Iliescu sau Constantinescu, mai aproape de ceea ce ar trebui sa fie un presedinte al Romaniei de azi.
  Credeti ca este pregatit un alt tip de presedinte?
 • " Intelighentsia" in istorie. (Luni, 22 iunie 2009, 15:14)

  Toni [anonim]

  1. Cum se explica continuitatea - pana in prezent - a oportunismuui unei parti a intelectualitatsii (dar si a natsiei ) , oportunism care si-a lasat amprenta pe intrega noastra istorie " cu iaurt cu gogosele" , cu desantarea din perioada comunista care a dus la fragmentarea natiei si a facut posibil controlul total al societatii romanesti?
  2. De ce atat de multi romani prinsi intre istorie, supravietuire si lichelism au abandonat discret idealurile morale si nationale, abandon pe care il practica si azi in schimbul unor avantaje personale, seducatoare ca tarfele de lux , "baietsii destepti" care defileaza in politica?
  3. Mai este posibia o revolutie morala a natiei si a politicienilor astfel incat energia nationala sa se concentreze pe probleme de interes general fara a se dizolva in derizoriul eternei batalii electorale?
  4. La ce valoare trebuie sa coboare participarea electorala pentruca candidatsii ( sic !) sa intseleaga ca o era a luat sfarsit?
 • Scrisori catre... (Luni, 22 iunie 2009, 15:14)

  Athanor [utilizator]

  V-am citit cu mare placere ultima carte - Scrisori catre fiul meu - si am inteles ca nevoia dumneavoastra de insingurare si de retragere nu inseamna si o lipsa de implicare in agora. Imi doresc, totusi, ca gandurile dumneavoastra sa fie mai vizibile si sa provoace dezbateri mai vii. De ce nu acceptati o rubrica saptamanala in 22 sau intr-o alta revista saptamanala sau de ce nu reluati impreuna cu Andrei Plesu emisiunea Altfel?
  • raspuns (Luni, 22 iunie 2009, 17:05)

   Gabriel Liiceanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Athanor

   Daca ati sti cat de mica este dorinta mea de a aparea in public. Este un chin de cate ori trebuie sa fac fata unei emisiuni de televiziune sau de cate ori trebuie sa ma pronunt in scris sau altfel pe o tema politica curenta. Visez tot timpul sa-mi pot vedea de treaba, de cartile mele, de filozofia mea, de scriitorii si ganditorii pe care-i iubesc si sa evadez in toate chipurile imaginabile dintr-o lume care ma urateste de fiecare data cand o intalnesc. Dar, in acelasi timp, imi este rusine sa intorc spatele realitatii in care traiesc si, in felul asta, traiesc un balans imposibil intre o viata publica care ma falsifica si inclinatia de a fi eu cu mine si cu cei in care ma recunosc. Sigur ca filozofia practicata in agora, cum spune Aristocles, nu are urmari faimoase. Dar imi spun mereu ca, pana la urma, am niste obligatii fata de libertatea cu care m-am pomenit in brate dupa 1990 si ea, libertatea asta, nu ma lasa sa inchid definitiv gura.
 • Despre inutilitate (Luni, 22 iunie 2009, 15:16)

  Aristocles [anonim]

  1. Avand in vedere intrebarile, in majoritate insidioase, ale "idiotes" de mai sus, nu sunteti cumva naiv in incercarea de a filosofa in "agora"? In definitiv, Socrate a fost asasinat de o suma de "idiotes" asemeni comentatorilor acestui forum.
  2. Oare nu avea, totusi, dreptate Platon cand dispretuia democratia?
 • intrebari (Luni, 22 iunie 2009, 15:29)

  Pistache [utilizator]

  Buna ziua, domnule Liiceanu.
  Cum comentati faptul ca romanii in anul 2009 inca merg pe simpatii si "tzin" cu cu unii sau cu altii ( oarecum ca la fotbal)? Vi se pare ca ai nostri au inteles ce inseamna politica sau cum se acorda un vot, in baza caror principii? Credeti ca romanii pricep cum functioneaza sistemul electoral intr-o tara civilizata?
  Va multumesc
 • despre a fi filosof... (Luni, 22 iunie 2009, 15:45)

  Silviu [anonim]

  Domniule Liiceanu,
  V-am auzit, nu demult, ca dvs va considerati un filosof.
  Nu credeti ca aveti o parere prea buna despre dumneavoastra?...si va intreb asta pt ca o ,,vorba veche,, spune ca vremurile fac filosofii si nu folosofii fac vremurile.Din pacate traim timpuri in care filosofia nu mai e de a actualitate!
  Tinand cont de aceasta cred ca e cam devreme sa va si considerati deja filosof!
 • posturile de televiziune, mai ales cele de stiri? (Luni, 22 iunie 2009, 15:51)

  un observator [anonim]

  Ce parere aveti despre posturile de televiziune, mai ales cele de stiri, si felul cum acestea reflecta realitatea?
  • raspuns (Luni, 22 iunie 2009, 16:59)

   Gabriel Liiceanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui un observator

   Despre posturile de televiziune am o parere atat de proasta incat saptamani la rand ma abtin sa deschid televizorul. De ce? Pentru ca jurnalismul de televiziune a devenit la noi o promovare a barfei la nivelul unei natiuni. Barfa, adica intrarea necontrolata in spatiul intim al oamenilor, indistinctia intre subiectele cu adevarat importante pentru toti si subiectele cu adevarat de mahala dau tonul majoritatii emisiunilor TV. Grozavia este ca dupa ce au educat poporul roman in spiritul mahalalei, cand sunt acuzate ca au facut-o, aceste posturi de televiziune pretind ca se supun tocmai gustului public nascut si educat de ei. Raul pe care l-au facut societatii romanesti televiziunile de la noi nu cred ca va putea fi cantarit vreodata cu adevarat. Raspunderea unui post de televiziune in crearea de personalitati este enorma. Vinovati sunt nu agramatii care stau uneori seara de seara pe ecranele televizoarelor, ci cei care-i cheama pentru rating. Lucru grav este ca nici televiziunea nationala nu face nimic pentru a scoate din promiscuitate, din vulgaritate etc societatea noastra. Iar sistemul de educatie, oricat s-ar reforma, nu cred ca se poate lupta cu efectele devastatoare ale emisiunilor curente din televiziunile romane.
 • criza ? (Luni, 22 iunie 2009, 15:57)

  incepator [anonim]

  Ce parerea aveti despre "criza" pe care o traversam?
 • incepem (Luni, 22 iunie 2009, 16:04)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Buna ziua

  Domnul Gabriel Liiceanu se afla in redactie, putem incepe
 • pur si simplu (Luni, 22 iunie 2009, 16:35)

  ana [anonim]

  Cand am citit Jurnalul am plans la sfarsit. Si nu dintr-un puseu de romantism. N-am plans in viata mea citind vreo carte. Am plans pentru ca am inteles (sau cel putin mi-am imaginat) ce inseamna sa ai in viata ta o persoana care sa se ocupe de mintea ta. Si cand povesteati ca ne dam seama cand iubim pe cineva dupa lucrurile pe care suntem in stare sa le facem (amanuntele acelea usor scabroase cu proteza). Am inteles exact ce ati vrut sa spuneti.
  Nu intru niciodata sa comentez sau sa adresez intrebari. M-am gandit ca trebuie sa va spun asta si daca a aparut aceasta ocazie, am facut-o.
 • AVEM NEVOIE DE EROI? (Luni, 22 iunie 2009, 16:49)

  Calin [anonim]

  Stimate domnule Liiceanu, cum credeti ca ar trebui sa arate un erou modern? Mai avem nevoie de eroi?
 • Intelectualul si opozitia (Luni, 22 iunie 2009, 16:51)

  Adrian [anonim]

  (1) Ne obisnuisem in aceasta parte a lumii ca intelectualul sa joace rolul de "watch dog", paznic al eticii sociale, aflat perpetuu in opozitie cu puterea politica. Astazai constatam ca multi intelectuali, printre care si domnia voastra, sustin de ani de zile si fara ezitare puterea. Ce s-a schimbat? S-au schimbat datele problemei, sau oamenii?

  (2) Cum se impaca proiectul democratic al Romaniei cu credinta nestramutata in necesitatea unui om providential (oricare ar fi el)? Nu este oare "barbarie politica" (credinta in oameni deasupra institutiilor), negarea democratiei moderne?

  (3) Daca Traian Basescu este intr-adevar sine qua non, cum concepeti tranzitia democratica? Sau n-o concepeti?
  • raspuns (Luni, 22 iunie 2009, 17:16)

   Gabriel Liiceanu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   De cate ori oameni de buna credinta ca dvs vor face despre mine afirmatii de genul acesta - sustineti de ani de zile si fara ezitare puterea/ Traian Basescu este un sine qua non - ganditi-va daca nu cumva sunteti victima unor campanii de denigrare enorme si repetate. Incercati va rog mult sa ganditi intotdeauna cu mintea dvs si sa faceti distinctia pe care am formulat-o mai sus, intre un om care este loial numai fata de valorile sale si cei care sunt loiali unor indivizi in stilul institutiilor medievale. Eu nu am crezut intr-un om sau altul decat in masura in care am recunoscut in el slujirea unei valori in care credeam. Pe mine nu ma intereseaza persoanele oamenilor politici, ci concordanta sau neconcordanta dintre ei si valorile in care cred eu. Nu ar fi nici o rusine sa sustii o putere care te slujeste si in care te recunosti. L-as fi sustinut fara ezitare pe generalul De Gaulle daca as fi trait in tara lui si in vremea lui. In Romania - dar am spus asta deja de foarte multe ori - l-am sustinut pe Traian Basescu in masura in care a fost primul presedinte din lume care a condamnat comunismul. Trebuie sa intelegeti ca acest regim mi-a contrazis vreme de 40 de ani toate valorile in care credeam, felul meu de a vedea binele, dreptatea, frumosul si uratul etc. Cand cineva condamna o societate care mi-a distrus aceste valori, este firesc sa primeasca pentru acest gest o adeziune conditionata de consecventa gestului lui politic. E jignitor si nedrept sa considerati, asa cum au facut-o cei de rea credinta - ca eu pot sluji pe cineva. Nu am primit nici un avantaj de la nimeni, nu am cerut nimic de la nimeni si consider doar ca am fost victima unor campanii de denigrare care, din pacate, si-au facut efectul in mintile multora dintre concetatenii nostri.
   • Alb/Negru (Luni, 22 iunie 2009, 17:34)

    Adrian [anonim] i-a raspuns lui Gabriel Liiceanu

    E posibil ca buna credinta sa lipseasca intr-adevar cronic la romani. Totusi, domnule Liiceanu, as dori sa va spun ca sunt un om educat si principial, alergic la clisee si la idei primite si perfect capabil sa imi traiesc principiile "contra curentului". Toata aceasta auto-prezentare ar fi, intr-o ordine fireasca a argumentului rational, perfect nerelevanta. O fac insa pentru a incerca sa va trezesc atentia asupra unui adevar simplu, pe care imi pare ca il refuzati ca posibilitate: exista oameni profund dezamagiti, lezati chiar (in virtutea admiratiei pe care v-o poarta), de politica pe care ati ales s-o faceti, fara sa fie nici de rea credinta si nici victimele vreunei insidioase manipulari. Acest tertium non datur implicit in raspunsul domniei voastre ma insulta.
   • inca o data, Mona Musca (Luni, 22 iunie 2009, 17:41)

    Eugen Blajan [anonim] i-a raspuns lui Gabriel Liiceanu

    D-le Liiceanu,
    daca inaintea dezvaluirii dosaru;lui de la CNSAS cineva ar fi scris despre d-na Mona Musca ca ar fi slujit securitatea, ar fi fost la fel de jignitor si nedrept. Pana la urma s-a dovedit ca de fapt chiar a slujit securitatea. Dovedirea acestui fapt s-a facut tot intr-un mod nedrept. Prin scrisoarea deschisa adresata acestei doamne, acum 3 ani, va aratati revoltat, indignat, dezamagit ca cea care parea o luptatoare impotriva ideilor comuniste, a dat de fapt cu subsemnatul.
    Manipulat sau nu, sincer, aceleasi sentimente le-am trait cand v-am vazut fara replica in fata omului care jignea o tara intreaga. Indiferent cat de mult ar fi condamnat el comunismul, indiferent cat sunt de manipulat de media, explicatiile d-cvoastra nu pot sa-mi stearga aceste sentimente de dezamagire ca si oamenii in care credeam sunt fara atitudine in fata unui om care s epare ca are puterea hipnotica de a-i face pe multi sa spuna din convingere ceea ce altadata ar fi renegat.
 • Multumiri pt raspuns (Luni, 22 iunie 2009, 16:59)

  Eugen Blajan [anonim]

  Sper ca sunt de buna credinta si va multumesc pentru raspuns. Nu intentionam sa fiu rautacios ci v-am adresat intrebarile in buna credinta. Aceste intrebari pornesc totusi de la un sentiment real si sincer pe care l-am simtit vazand o anumita lipsa de atitudine civica in fata puterii actuale (indiferent in ce forma sau din ce motiv). Nu vad de ce daca avem taria sa infieram comunistii si neocomunistii, nu am avea taria sa infieram alte practici politice daunatoare chiar daca dpdv teoretic, acestea nu sunt comuniste.
  Este o analiza tip "ciocoii vechi si noi". Da, ciocoii vechi sunt de blamat. Dar de ce tacem in fata celor noi?
 • Un proiect (Luni, 22 iunie 2009, 17:06)

  danila [anonim]

  Constantin Noica avea printre altele proiectul culturii de performanta care i-ar fi avut drept exponenti pe cei 22. Un proiect utopic, fara indoiala, si nu doar in comunism, insa credeti ca ar fi posibil astazi un proiect asemanator, chiar daca mai putin ambitios, insa mai realizabil? Un proiect care sa-si propuna ridicarea nivelului cultural si moral al unei viitoare elite?

  Sau, aflandu-ne in sistemul actual, nu mai e nevoie de o asemenea programa, Piata selectandu-si singura elita?

  O ultima intrebare, credeti ca mai e nevoie de un om ca Noica, care sa-si asume rolul de mentor, cu toate sacrificiile care vin la pachet? Ati fi pregatit dumneavoastra sa faceti asta, sau stiti pe altcineva care ar fi dispus?
  • gata (Luni, 22 iunie 2009, 17:18)

   Dan.Tapalaga [hotnews.ro] i-a raspuns lui danila

   Gabriel Liiceanu va multumeste mult pentru intrebari, isi cere iertare ca n-a putut sa raspunda la toate intrebarile. Va multumesc si eu,

   toate bune
   dt
 • ** (Luni, 22 iunie 2009, 17:21)

  maraman [anonim]

  Dl. Liiceanu vorbiti despre raul pe care l-au facut televiziunile si despre sistemul de educatie care se zbat in promiscuitate. Intrebarea mea este urmatoarea: de ce? Parera mea sincera este tocmai faptul ca avem o educatie bazata pe diverse teorii si nu pe absoluturi unanim valabile.

  p.s am mai postam un mesaj si imi pare rau ca nu i se da curs. Din punctul meu de vedere nu aduce atingere niciunei persoane. Nu cred ca intra in ceea ce scrie in subsolul prezentarii Nota.
 • Intrebare (Luni, 22 iunie 2009, 17:25)

  Marcel Tohatan [anonim]

  Intrebarea mea este: cum explicati faptul ca nu am pentru dumneavoastra nici o intrebare? Sint si eu roman, vorbesc, scriu si citesc romaneste. Atita doar ca traiesc de multi ani printre straini, la capatul lumii. Iar de aici, de la capatul lumii, nu am pentru dumneavoastra, domnule filosof, nici o intrebare. Ma puteti lamuri de ce?
 • O nelamurire (Luni, 22 iunie 2009, 17:29)

  Sebastian Cernatescu [anonim]

  Domnule Liiceanu,

  Ce parere aveti despre cartea "A Treia Forta: Romania profunda" scrisa de domnii Hurduzeu si Platon la Editura Logos?

  Parerea mea ca simplu cititor e ca aceasta carte pune degetul pe rana. Polemica recenta dintre domnul Platon si domnul Tismaneanu a aratat ca, din pacate, intelectualii din Romania nu prea stiu cum se face politica de dreapta, conservatoare, in aceasta tara. Mai mult, dl Platon a aratat ca dl Tismaneanu instrumentalizeaza filosofia politica.

  Ca sa nu treaca timpul, am doua intrebari:
  (1) de ce intelectualii ca dumneavoastra accepta compromisul si se afiliaza cu oameni care in trecut au fost comunisti si nu au platit nicio clipa rusinea pe care au savarsit-o atunci asa cum e normal sa plateasca orice om? Avand in vedere ca lustratia in politica nu exclude lustratia in toata sfera vietii publice din Romania, de ce colaborati cu "oameni de cultura" din vechiul sistem?

  (2) Mai mult, de ce intelectualii ca dumneavoastra cedeaza si intra in sistem alaturi de oameni precum Tismaneanu sau Valeriu Stoica, oameni care nu numai ca au fost comunisti inainte de 1989, dar si dupa 1989 au tradat dreapta politica si culturala in Romania?
 • Restituirea literaturii de sertar (Luni, 22 iunie 2009, 18:23)

  vasile barbu [anonim]

  Domnule Liiceanu,
  Cum se face ca romanii de pe continentul nord american (Canada, USA) au fost cu totul uitati de catre statul roman? De ce, atunci cind se vorbeste de "diaspora" auzim numai de Italia, Spania...
  Eu consider ca romanii plecati recent in UE, sint doar "plecati temporar la munca", in timp ce in America, si in special in Canada, cei care au plecat au o educatie inalta, multi dintre ei intelectuali care au parasit tara din motive mult mai grave (coruptia generalizata, frustarea fata de restauratia de dupa '89, etc...).
  Aveti intentia de a deschide usa editurii dvs. catre restituirea catre public a scrierilor acestor intelectuali, care nu au "trecut" nici de cenzura comunista, nici de coruptia neo-comunista?
 • Intrebare (Luni, 22 iunie 2009, 22:54)

  Cristea [anonim]

  Credeti, domnule Liiceanu, ca presedintele actual al Romaniei are vreo sansa sa devina ceea ce mai demult dumneavoastra numeati « uomo virtuoso machiavelic », acea figura providentiala si prin definitie « politropica », omul capabil de a conduce societatea ticalosita, de a o scoate din mocirla manevrand nu atat binele, principiile si morala pura cat raul, pedeapsa, manevra politica abila, pe scurt sa se foloseasca de bine si de rau in scopul binelui commun ? Si daca ar fi dumnealui acela, sosirea sa se produce la momentul oportun ? Multi romani sunt convinsi ca e prea tarziu pentru Harap Alb, ca Spanul e prea puternic. Mai poate scoate cineva sau ceva Romania din « zodia Spanului » ? Multumesc.
 • Comentariu (Luni, 22 iunie 2009, 23:02)

  stefan [anonim]

  Am ascultat dialogul. Poate il mai voi asculta inca o data.
  La o prima ascultare nici intrebarile nu-s precise, iar raspunsurile sunt elegant evazive.
  Din tot dialogul razbate ideea ca domnul Liiceanu se considera un intelectual, dar modalitatea sa de lupta nu e cea partizana, ci e un tip pasiv. Ca a luat atitudine atunci cind ca urmare a condamnarii comunismului de catre presedinte un parlament l-a vrut inlaturat, dar nu e neaparat necesar sa iei atitudine la gafele ulterioare.
  Este un punct de vedere. Eu nu-s de acord cu el, pentru ca numai aparindu-l de fapt a fost cautionat pentru tot. SI asta e confuzia in care suntem.
  Da, are dreptate ca fundamentul e strimb, dar vocile domniilor lor sunt mai puternice ca ale noastre si deci trebuiau sa se pronunte atunci cind trebuia. Mai tare, mai in forta. Problema Constitutiei a fost atinsa asa, din intimplare.
  Chiar si in scris raspunsul la intrebari a fost pe sarite, alegind intrebarile la care sa raspunda si la unele raspunzind atacind.
  Nu e vorba de acuze. E vorba de intrebari si de faptul ca in confuzia generala e nevoie de voci, atitudini, persoane care sa cautioneze sau nu actiunile clasei politice, care sa devina modele pentru noua generatie.
  Ca tot l-ati citat pe Cioran, ei au avut un model-Nae Ionescu. Domnul Liiceanu si Plesu au avut un mentor-Constantin Noica. SI aceasta generatie trebuie sa-si gaseasca modelele.
  Dar radioul, televiziunile, mediile net vorbind 24 de ore din 24 de Basescu, Geoana,Becali, Vadim,Vanghelie, Voiculescu, dau impresia ca ei sunt modelele ce trebuie urmate. Nimic mai fals, dar....
  Noi userii de rind suntem nimeni. Hot news si altii au dreptul sa ne cenzureze.
  Cenzura implica lipsa argumentelor si aplicarea fortei.
 • Adaugare întrebare (Marţi, 23 iunie 2009, 0:41)

  the [utilizator]

  Care e concluzia dlui Liiceanu despre "cum poate progresa România" ?
  1. Sa avem politicieni civilizati, nu se stie exact cum, dl Liiceanu nu vrea sa ne spuna.
  2. Sa nu contam pe intelectuali, fiindca nu e treaba lor sa faca ordine în politica. De formarea opiniilor se ocupa presa si televiziunea.
  3. Sa facem procesul comunismului ... N-am inteles daca procesul comunismului ca filosofie, ceeace ar fi normal din partea unui filosof cu legitimatie, sau numai a comunismului aplicativ din România anilor 1944-1989 ... Vaz ca rusii care l-au început în 1917 nu au asa probleme de constiinta ... desi l-au trait dublu. Saracii aia din comuna primitiva, care au trait în comunism câteva zeci de mii de ani ...
  4. Sa vorbim frumos si sa nu mai acuzam intelectualii ca ling la diverse blide gastronomice ... mai ales ca nu e adevarat ! Parol !
 • de ce trebuie sa ne tinem tare (Marţi, 23 iunie 2009, 10:24)

  anton [anonim]

  Ati vazut cu totii cum a fost ucisa o tanara de la Teheran. Stiti de ce si cum au murit tinerii in 1989, in decembrie. Nu pentru a-l vedea pe un presedinte al tarii chemand hoardele barbare ale sobolanilor rosii pentru a inabusi o idee, nu pentru a-l vedea pe acelasi fost presedinte facut basma curata in anul de gratir 2009.
  Ideea de libertate , ideea de democratie.Am inteles, domnule Liiceanu de ce ati fost entuziasmat de condamnarea , fie ea formala, a comunismului chiar de catre un fost comunist.
  Cei ce va acuza de servilism in fata puterii (care putere?) sunt ei insisi niste naimiti sau in cel mai bun caz manipulati de "obsesia nationala" Traian Basescu.
  Jos comunismul!Jos patricii, voiculestii, ciutacii, gazii,vanturistii,dinestii patricizati(quelle malheur),prelipcenii, si alti comunisti(securisti) reveniti la viata.
  Domnule Liiceanu ma bucur ca sunteti pe partea buna a evolutiei, nici nu se putea altfel! Ma bucur ca existati!
 • Comentariu sters de utilizator (Marţi, 23 iunie 2009, 11:05)

  [anonim]

 • Convorbirea cu Liiceanu (Marţi, 23 iunie 2009, 13:43)

  George Balan [anonim]

  Ideile d-lui Liiceanu sunt, ca totdeauna, cele ale unui autentic gânditor si ale unui om cu o remarcbila cultura a dialogului. Interlocutorul sau însa, caruia nu-i puteam vedea decât ceafa, trebuie abia sa învete cum se poarta o convorbire cu o personalitate. Nu parerile dumisale ma interesau, ci ale invitatului. Dânsul, reporterul, înca n-a învatat ca este o grosolanie sa nu-l lasi pe celalalt sa duca o fraza pâna la capat, indiferent de rangul social al celui ce vorbeste, cu atât mai mult însa când e vorba de un intelectual de înalta clasa. Capacitatea de a dialoga civilizat într-un interview nu se capata însa la o facultate de ziaristica. E chestiune de educatie, de bun simt , de luciditate. Fara ea autorul unui interview ca cel pe care l-am vazut si auzit lasa dupa el o impresie de aroganta si infatuare. De câteva ori am suferit alaturi de dl. Liiceanu si pentru el, admirându-i puterea de a se retine sa reproseze reporterului flagranta sa nesimtire. GEORGE BALAN, Germania
  • ? (Marţi, 23 iunie 2009, 14:47)

   xy [anonim] i-a raspuns lui George Balan

   eu am vazut o discutie normala, cu incercarea fireasca a reporterului de a se incadra intr-un timp limitat de emisie astfel incat sa-l poata aduce pe intervievat cat mai aproape de temele pe care le avea de discutat. n-am vazut lipsa de respect, cu atat mai putin "flagranta nesimtire". dan tapalaga nu e un detractor al lui liiceanu si nici liiceanu nu a perceput interventiile lui tapalaga ca pe niste jigniri. daca o sa ascultati o discutie intre patapievici si liiceanu, o sa vedeti ca se desfasoara exact la fel.
 • Domnul Liiceanu greseste.... (Marţi, 23 iunie 2009, 14:11)

  John [anonim]

  Asa cum sta bine Romanicai si cei care ar trebui sa vada cel mai bine sant VIP-uri (Visual Impaired Person). Pana la urma ar putea fi doar efectul copac-padure dar oricum rezultatul este acelasi.

  Domnule Liiceanu - singura solutie posibila este ca tot Romanul dela opinca la vladica sa ia scoala (nu cartea) dela capat si timp de cativa ani buni sa afle ce s-a mai intamplat in lume intre timp (mai bine de jumatate de secol) si incotro mintea oamenilor a mers si in spre ce se indreapta acum.

  Fara asta nu se poate restabili scara valorilor, nu se poate restabili bunul simt al comportamentului si vor trece secole pana sa se faca vreun progres in Romanica.

  Tocmai priveam la Euronews - 'parlamento' cand in fruntea listei de noi parlamentari EU - 'ciudati' este citata EBA.
 • condamnarea comunismului (Marţi, 23 iunie 2009, 16:55)

  daniel [anonim]

  Va este suficient faptul ca Traian Basescu a condamnat comunismul pentru ca acesta sa primeasca sprijinul dumneavoastra? Condamnarea comunismului prin raportul Tismaneanu nu a fost decat un act, da necesar, dar, cel putin din partea presedintelui , formal. Personal cred ca i-a trebuit mai mult curaj comunistului Iliescu sa stea in fata in decembrie 1989, decat domnului Basescu sa condamne comunismul.
  • Sa recunoastem si sa promovam valoarea (Miercuri, 24 iunie 2009, 4:08)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui daniel

   Aveti perfecta dreptate sustinandu-l pe domnul Iliescu. Va rog sa propuneti ca dl. Iliescu sa fie ales presedinte in toamana (ma alatur si eu propunerii), pentru doua mandate consecutive. Este in plina putere si, asa cum recunosc tot mai multi specialisti, dl. Iliescu este cel mai valoros politician pe care l-a avut Romania, in ultimii 70, 80 de ani.
   Daca este necesar, sa modificam rapid constitutia, sa nu mai tinem tara pe loc, ultimii in Europa.
 • Domnul Liiceanu greseste... (Miercuri, 24 iunie 2009, 1:00)

  John [anonim]

  Povestea cu constitutia si legile este chiar pe dos...Constitutia si legile sant materializarea mentalitatii majoritatii membrilor societatii care doreste sa corecteze o minoritate indisciplinata si nu invers.

  Sistemul (aparatul) de justitie este desemenea instrument de corectare a unei minoritati indisciplinate si nu invers. Nu poate functiona un sistem de justitie care se lupta cu apucaturile majoritatii a societatii ca sa aplice legea...ne intoarcem de unde am plecat.

  Faptul ca 'intelectualii' Romanicai - cati or mai fi ramas - gandesc asa este ca intr-un film 'horor'. Traind in cercul lor stramt au ramas cu mentalitatea scolii in care au fost formati dela 'kindergarden' pana la 'doctor honoris causa'. Ei sant departe de civilizatia westica a valorilor umaniste a respectului si tolerantei individului. Din pacate asta explica descompunerea moral spirituala a socoetatii din Romanica.

  Ei sant icapabili sa inteleaga ca suprema valoare a societatii umane este educatia si fornarea individuala. Ei nu infeleg ca aceasta avere se acumuleaza in generatii si reprezinta de fapt superioritatea civilizatiei westice. Mai pe romaneste in timp ce in Romanica se spune ca 'daca ei fura si mint trebuie sa furam si noi ca sa supravietuim' in west se spune ca 'trebuie sa fim cinstiti si corecti pentru ca sa ii oblgam si pe ei sa fie la fel'.
 • omagii (Sâmbătă, 15 august 2009, 21:14)

  Eugen [anonim]

  Doresc doar sa imi aduc aportul la consolidarea sprijinului apreciativ din partea intelectualilor, pt. scriitorul si filosoful G. Liiceanu, printr-un gest onorant dar sincer, in sensul sustinerii activitatii culturale a autorului, la care ader cu onestitate intelectuala si pe care o impartasesc fara rezerve. Scriu sub impresia "Epistolarului" si, in sensul celor de mai sus, sunt mahnit de incapacitatea unor oameni de litere in a situa filosofia deasupra altor domenii culturale, ca unic domeniu ce ridica omul deasupra conditiei sale derizorii. N-au avut apetenta de a surprinde forma cea mai seducatoare a expresiei, aceea creata prin nevoia de metafizica, de loialitate nemijlocita pentru ideea spirituala, de puterea paideuticii nicasiene, de a sesiza singura cale spre absolut pe care o promite doar filosofia. Aveti in mine, dl. Liiceanu un cititor confiscat in intregime de personalitatea dvs culturala (si a lui C. Noica) si un sincer apologet, fiind pt mine printre singurii oameni din Romania de azi care se ridica la o anumita pretentie culturala. Va raman partizan si pt a compensa exegetii, indiferentii si incultii, pt a va multumi ca existati (deci ca sunt cu dvs contemporan) si pt a va asigura ca exista in prezent cititori care gusta din plin, ca odinioara si cu delicii intelectuale creatia dvs si carora le-ati deschis cai si sensuri in viata spirituala. Chiar si necunoscut fiind imi mentin ideea ca, fara modele ca cel creat de dvs si dl. Plesu (incluzandi meritul scolii Paltinisene), Romania ar fi pustie. (un profesor de stiinte)
 • intrebare (Vineri, 2 iulie 2010, 19:24)

  moni [anonim]

  Domnule Liiceanu,credeti ca monarhia ar fi o solutie reala pentru Romania?
  Eu cred ca ar putea sa aduca echilibru,stabilitatea,bun-simt si limitarea gastilor politice de hoti care au distrus in 20 de ani Romania.
  Nu mai avem industrie,agricultura,invatamant,sanatate,speranta.
  Lichelele s-au adaptat,s-au uitat in jur si au profitat.Ce e de facut?Monarhia este o solutie?
  Multumesc!
  Cu speranta,Monica.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by