Traian Basescu ii cere lui Emil Boc sa precizeze termenul la care vor fi adoptate solutiile legislative propuse de Pactul pentru Educatie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 17 iunie 2009, 18:05 Actualitate | Politic


Presedintele Traian Basescu i-a solicitat primului ministru o informare privind planul de adoptare a solutiilor legislative propuse de Comisia Prezidentiala privind Educatia, dar si sa precizeze termenul pe care Executivul si l-a propus pentru adoptarea acestora, informeaza Administratia Prezidentiala. Pachetul de solutii legislative a fost transmis Guvernului, inclusiv ministrului Educatiei, in luna aprilie.

Presedintele Traian Basescu considera ca intarzierea adoptarii legilor de reforma a Educatiei echivaleaza cu sacrificarea interesului copiilor cu cel putin inca un an de zile.

Administratia Prezidentiala precizeaza ca solutiile legislative au fost elaborate in baza urmatorului algoritm, care implica o ampla consultare publica, demarata in urma cu peste doi ani, etapele acestui proces fiind:

1. Prezentarea publica a Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza si Elaborarea Politicilor din Domeniile Educatiei si Cercetarii din Romania (Romania educatiei, Romania cercetarii, la data de 12 iulie 2007);

2. Acordul politic transpartinic pentru reforma Educatiei (Pactul National pentru Educatie, semnat in data de 5 martie 2008 de catre toate partidele parlamentare);

3. Elaborarea documentului Strategia de modernizare a educatiei intitulata „Educatie si Cercetare pentru Societatea Cunoasterii” (care rezuma contributiile unui numar de 14 organizatii - partide, sindicate si ONG-uri, publicat in luna octombrie 2008);

4. Asumarea de catre sindicate prin Acord a documentului Strategia de modernizare a educatiei intitulata „Educatie si Cercetare pentru Societatea Cunoasterii” (24 octombrie 2008);

5. Elaborarea solutiilor legislative de catre comisia condusa de profesorul Mircea Miclea (30 aprilie 2009).

Documentele elaborate de comisia prezidentiala condusa de profesorul Mircea Miclea sunt
disponibile pe internet, la adresa www.presidency.ro.


Citeste mai multe despre   


683 vizualizari

 • -2 (2 voturi)    
  interesant ... (Miercuri, 17 iunie 2009, 19:22)

  nufarul alb [anonim]

  nici un comentariu la acest articol mai bine de o ora ! ! !

  cum ar spune Domnul Presedinte, o data trendul creat nu prea te mai poti opune acestuia ...

  sa fi inceput Traian Basescu sa devina tot mai indiferent pentru tot mai multi alegatori ? ? ?

  mie asa mi se pare ...
  • -1 (1 vot)    
   O posibila cauza (Miercuri, 17 iunie 2009, 20:00)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui nufarul alb

   Cei 30% "responsabili" care s-au dus si se vor mai duce la votat VIP-uri si VIP-e au terminat programul de lucru. Si daca nu mai e program de lucru nu mai e nici "responsabilitate". Restul de 70% au devenit imuni la baliverne si gogosi.
 • -2 (2 voturi)    
  ce sa mai comentezi... (Miercuri, 17 iunie 2009, 19:54)

  Tim [anonim]

  Ce poti sa mai comentezi...daca vroia reforma in educatie pune un ministru care sa faca reforma...de ex Miclea...dar sefu a vrut Transporturi (Berceanu), Economie (Videanu) etc...iar Invatamantul a ramas pentru vreun fraier de la PSD...si acum face scandalul de rigoare...5 ani de scandal...realizari 0....pardon, a condamnat comunismul...asta pentru fraieri...ca doar nimeni nu a patit nimic din asta...
  • 0 (2 voturi)    
   Mda (Miercuri, 17 iunie 2009, 21:01)

   Aph [anonim] i-a raspuns lui Tim

   Eu nu pot sa nu observ ca la PDL au ajuns cam toate ministerele care au ceva de-aface cu solutionarea mult-prea-trambitatei crize: finante, industrii, dezvoltare regionala, turism, etc. Iar in caz de esec PSD ce face? Arata cu degetul la incompetenti! Iar in caz ca trecem criza se da cocos ca a pus umarul...
  • -1 (1 vot)    
   a-ha! (Miercuri, 17 iunie 2009, 21:51)

   pedelistu [anonim] i-a raspuns lui Tim

   nu stiu de unde sti, dar esti pe subiect, frate. chiar asa a fost, vezi mata, chestie de banet!
 • 0 (0 voturi)    
  raspuns (Miercuri, 17 iunie 2009, 20:10)

  Mazeta [utilizator]

  Ii raspund eu domnului presedinte: solutiile legislative propuse de domnia sa vor fi adoptate odata cu aplicarea legii de salarizare unitara in sectorul bugetar, adica in mileniul asta.. sa speram.
 • -1 (1 vot)    
  Proiectele Educatiei (Miercuri, 17 iunie 2009, 20:39)

  silviu [anonim]

  Conform documentelor se doreste scoaterea religiei din liceu.In rest numai povesti,nimic nou,nicio masura clara,concreta.
 • +1 (1 vot)    
  reforma=bla,bla,bla (Miercuri, 17 iunie 2009, 20:43)

  stefan [anonim]

  In gura lor reforma nu mai are nici o valoare. De 20 de ani reformam, nu numai in invatamint, dar ca in poveste (sau poezie) dam tot inapoi ca racul.
  Fiecare nou ministru cind vine incepe reforma cu schimbarea denumirii ministerului. De ce? Pentru ca cineva apropiat lui si/sau partidului sa ia o circa de bani pe noile stampile, noile insemne.
  Ce reforma sa ai in invatamint cind au aparut facultati ca ciupercile dupa ploaie? Cu cine sa o faci? Cu Beuran-copiuta, cu Oprescu-minciuna, cu Mischie, cu aia din minister care nu-s in stare sa scrie niste subiecte ca lumea, fara greseli?
  Cu bancile din scoli ce au depasit jumatatea de secol? Cu lipsa de aparatura in laboratoare sau si mai bine cu lipsa laboratoarelor?
  In vest toate scolile au site-uri unde profii pun notele elevilor, unde elevii scriu materiale, cu poze, etc. In Ro sunt sute de scoli fara apa curenta si cu toaleta in curte sau cu acoperisul gata sa cada.
  In vest scolile elevii merg la scoal de dimineata, in Ro nu sunt suficiente scoli si se merge in 2 schimburi. In vest se utilizeaza autobuze pentru transportul copiilor ce locuiesc mai departe de 1Km de scoala., in Ro s-au trimis niste junghiuri de Aro si nu mai stii de ele nimic. In vest scolile au aer conditionat, in Ro inca mai se face focul in sobe.
  Programe imbicsite, lipsa de imaginatie, manuale sub orice critica, pregatire zero pentru piata muncii, asta e scoala romaneasca.
  SI vrem reforma. Cred ca trebuie dati la reforma intii cei ce fac reforma.
 • -1 (1 vot)    
  Pactul M.M (Miercuri, 17 iunie 2009, 20:43)

  U.K. [anonim]

  Oare cat mai traieste Comandantul -Presedinte cu parerea ca este si PM ? Cum poate sa impuna niste "solutii " pe care le ageeaza singur? A uitat ca nu este PDL singur la guvernare ci face dublu cu PSD ? D-le Geoana ,adui aminte pana unde ii tine plapuma,ca face prea multa agitatie pe educatie,cand buba este in ograda PDL la ministerele lor ! Lasati ministra sa incheie ciclul anual de invatamant,sa judece realizarile anului trecut si sa vina cu propriile masuri de restructurare ptr.anul urmator.Profesorul MM sa-si implementeze singur la catedra acele masuri,sa le testeze si sa vina apoi cu REZULTATE,restul nu sunt decat "muschi "inainte de alegeri ! Oare cand navigam prin diferite "triunghiuri" si visam frumos noaptea,a doua zi ,in plin ocean,aruncam peste bord echipajul ca asa vrea m.m. (musul matelot) ?
  COMPETENTA , RABDARE si fara tutun !
 • 0 (0 voturi)    
  joaca de-a reforma (Joi, 18 iunie 2009, 13:11)

  Dedalus [anonim]

  "Statul îşi exercită atribuţiile în domeniul învăţământului superior prin intermediul Parlamentului, Guvernului, Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii îm Învăţământul Superior(ARACIS)."

  Pai, numai prevederea asta si face praf si pulbere orice idee de reforma!

  Cum draq profesrorii de la Stat sunt angajati la ARACIS, ca sa-i verifice si sa-i certifice "la calitate" pe colegii lor de la "privat"????

  Cine e tampitul care a promovat o asemenea enormitate? Ca si cum ai angaja salaraiti de la Coca-Cola sa ateste calitatea Pepsi Cola....

  Am citit doar propunerile pentru preuniversitar si invatamant superior si pot sa spun cu mana pe inima ca onor comisiiile alea au pierdut timpul. Practic, nu e nici o deosebire fata de legile existente. Le-au mai carpit pe ici pe col, dar nici vorba de REFORMA.

  Nu mai vorbesc de limba de lemn in care sunt scrise tot felul de aiureli fara nici o noima, tot felul de detalii care nu isi au locul intr-o lege, tot felul de prostii subiective...

  Imi este imposibil sa comentez cate prostii sunt acolo.... Mi-ar lua cel putin 100 de pagini (fara exagerare!) ca sa demontez cretinatatile alea de acolo.

  Concluzia mea: si cu si fara aceasta colectie de imbecilitati numita "Pachet de legi pentru Educatie" este fix acelsi lucru. Adoptarea acestui pachet nu va imbunatati cu un mm situatia invatamantului din Romania.

  O sa ma intrebati de ce nu comentez pe site-ul preisdency toate astea?

  Pai, dintr-un motiv simplu: nu se va uita nimeni la ce spun eu. Am mai trimis comentarii la legile astea de doi bani si acum doi ani. Ce s-a intaimplat? Nimic.

  De ce nu se uita? Pai cum naiba sa renunte la ARACIS aia care incaseaaza bani la greu din "evaluari" (vorbesc de indemnizatii, nu de spaga, o fi si spaga, dar nu am dovezi)?

  "Orbirea" asta nu e din incompetenta, ci din interese. Presedintele a format o comisie din lupi ca sa reglementeze stanele de oi...
 • 0 (0 voturi)    
  reforma (Joi, 18 iunie 2009, 14:44)

  aracip [anonim]

  controlul calitatii se face cu profesori care lucreaza in sistem? nu e normal.deloc.Si Miclea prin ce se califica sa reformeze invatamantul preuniversitar? in trei luni se face haos clasa una lux cu trasbordarea claselor a 9-a la giimnaziu, cu tot cu titulatura unor profesori si a grupei pregatitoare la primara, cu tot cu disparitia unor norme la educatoare?Si apoi , ce? am ajuns sa facem activitati si simbata si duminica, sa ne platim cursurile de perfectionare folositoare, sa platim intrunirile profesionale, sa ne cumparam singuri toate cartile.De ce sa se reformeze inainte de a se gasi o formula corecta? profesorii nu sunt de aacord ca angajarile sa le faca primarul, nici sa isi piarda titulatura in invatamant.Asta inseamna mafie?nu, faptul ca elevii trebuie sa isi plateasca manualele intr-o forma de invatamant de stat e "mafie".faptul ca nu exista conceptul de ore suplimentare desi se presteaza, faptul ca in contul a patru ore de dirigentie pe luna muncesti de fapt o saptamana-doua compacte, zi si noapte, aia se cheama subfinantare.Sa le fie rusine tuturor care muncesc de fraieri in scoli de elita in mandateel lui Miclea si Preda,etc!
 • 0 (0 voturi)    
  ..si sa fiu si constructiv... (Joi, 18 iunie 2009, 14:58)

  Dedalus [anonim]

  Micro -program de reforma a invatamantului:
  1) Reducerea orelor din preuniversitar la maxim 20 pe saptamana, revitalizarea cercurilor scolare
  2) Desfiintarea ARACIP si ARACIS si inlcouirea acestora cu: a) standarde faptice minime + b) certificare ISO 9001 (voluntara)
  3) Desfiintarea finantarii directe a universitatilor de stat si trecerea la sistemul de burse (toate locurile cu taxe, dar studnetii pot avea burse de stat)
  4) Refacerea programelor (curricula nationala) pe baza de explicitare si reducere a subiectelor obligatorii
  5) Desfiintarea subventiilor pentru manuiale scolare (sunt cuprinse in burse)

  Cam asa, nu prea am nici loc nici timp, dar reforma invatamantului trebuie sa se baze pe viziunea unui NOU SISTEM nicidecum pe "coafarea" celui existent...


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri