"Cred ca domnul presedinte Basescu nu a fost corect informat, nu s-a pus niciodata problema scoaterii orelor de sport din programa scolara", a afirmat, miercuri, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Ea a adaugat, facand referire la recentele afirmatii ale sefului statului, ca "Faptul ca scoala romaneasca nu este adaptata cerintelor pietei este adevarat. Dar a folosi acest adevar pentru a trimite in derizoriu munca unor profesori si a spune ca ei pot fi inlocuiti cu internetul mi se pare nedrept si exagerat".

Ecaterina Andronescu a adaugat ca "Sper ca presedintele sa fie un partener, nu un adversar", sugerand ca recentele atacuri ale acestuia la adresa sistemului de educatie ar fi, de fapt, campanie electorala pentru alegerile din toamna.

  • Ecaterina Andronescu: Basescu vrea sa impuna un proiect care nu a fost discutat cu partenerii sociali

"Nu vreau sa legam reforma invatamantului de alegerile prezidentiale. Domnul Basescu vrea sa impuna un proiect (pachetul de legi realizat de Comisia prezidentiala de educatie) ca solutie legislativa, desi acesta nu a fost discutat cu nimeni. Vrea sa il impuna ca realizare a domniei sale", spune ministrul Educatiei.

Ecaterina Andronescu a subliniat ca institutia pe care o conduce lucreaza intens la reformarea sistemului de invatamant si a adus ca argumente mai multe initiative: "O componenta esentiala o reprezinta reforma curiculara, respectiv regandirea curiculumului pe formarea competentelor-cheie. La 1 iulie vom avea prima forma a documentului, iar pe 15 iulie forma finala, aplicabila incepand cu anul scolar 2009-2010. De asemena, se lucreaza la regandirea conceptuala a evaluarii si a manualelor. Toate acestea fixeaza in centrul lor elevul".

  • Basescu: In loc sa facem ce ne trebuie, noi facem filozofi

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca intuieste de ce ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, si liderii sindicali "plimba" legile de reformare a sistemului de educatie propuse de Mircea Miclea, si anume pentru ca "au intrat in aceeasi logica a parteneriatului impotriva elevului". "Sunt adeptul reformelor pe timp de criza, acum era momentul sa reformam educatia si voi insista pentru asta", a afirmat Traian Basescu, invitat la B1 Tv.

In plus, seful statului a criticat sistemul de invatamant in sedinta de Guvern de duminica, afirmand ca "despre papadie si salata copiii pot citi si pe Google", si declarandu-se ingrijorat de faptul ca nu mai exista scoli care sa pregateasca mecanici si tinichigii auto, meserii care ar avea un deficit de forta de munca in Romania: "In loc sa facem ce ne trebuie, noi facem filozofi", a spus Traian Basescu.