"Doresc sa incep prin a saluta anuntul domnului Mircea Geoana ca doreste sa se retraga din CSAT. Legalitatea din punct de vedere constitutional si a legilor in vigoare nu pot eu sa o stabilesc, dar pe fond, eu salut aceasta declaratie de intentie. Acest anunt al dansului este contradictoriu cu dorinta sa expresa de a impune, in negocierile pentru protocolul de Guvernare, ca seful Senatului sa fie si vicepresedintele CSAT. E o schimbare radicala fata de acum 6 luni", a afirmat, marti, presedintele Traian Basescu.

Declaratiile lui Traian Basescu:

  • Doresc sa incep prin a saluta anuntul domnului Mircea Geoana ca doreste sa se retraga din CSAT.
  • Legalitatea din punct de vedere constitutional si al legilor in vigoare nu pot eu sa o apreciez eu, ramane sa o aprecieze cei care sunt in drept, dar pe fond, eu salut aceasta declaratie de intentie.
  • Acest anunt al dansului este total contradictoriu cu insistenta dansului de a impune in protocolul Coalitiei prezenta presedintelui Senatului in aceasta structura de securitate. In baza acestui protocol, s-a emis o ordonanta de urgenta, care modifica structura CSAT. E o schimbare radicala fata de optiunile pe care le avea acum 6 luni.
  • In orice caz, daca am fi luat in seama toate declaratiile domnului Mircea Geoana, facute in timp, probabil ca ar fi trebuit sa retragem trupele din Irak cand nu isi terminasera misiunea, in anul 2006, sau ar fi trebuit probabil sa avem tara intr-un derapaj economic, neavand un acord de finantare a rezervei Bancii Nationale cu Fondul Monetar International.
  • Din acest motiv, am anumite suspiciuni in privinta responsabilitatii cu care domnul Mircea Geoana face declaratii publice.
  • In ceea ce priveste aprobarea misiunii trupelor romanesti in Irak dupa 31 decembrie 2008 - As vrea sa ii amintesc domnului Mircea Geoana ca, pe 22 decembrie 2008, Parlamentul a aprobat prelungirea misiunii trupelor romanesti in Irak. Pe data de 22 decembrie, domnul Mircea Geoana era presedintele Senatului. 
  • De asemenea, pe data de 20 ianuarie 2009, in prezenta domnului vicepresedinte al CSAT, Mircea Geoana, s-a discutat si s-a aprobat, in cadrul CSAT, mentinerea trupelor romanesti in Irak in baza solicitarii Guvernului irakian.
  • Pe data de 5 februarie 2009, Guvernul a adoptata ordonanta de urgenta nr. 2, la care a contribuit, prin contrasemnare, ministrul de Externe, care face parte din partidul domnului Geoana, ordonanta prin care s-a aprobat memorandumul negociat de Ministerul de Externe si Ministerul Apararii din Romania sub conducerea Ministerului de Externe, pe de o parte, iar pe de alta parte, Guvernul irakian. Memorandumul stabilea, printre altele, misiunile trupelor romanesti in Irak  dupa data de 31 decembrie 2008 si mentiona extrem de precis ca trupele romanesti se vor retrage cel mai tarziu pe 31 iulie 2009 din Irak.
  • Aceasta ordonanta de urgenta a fost adoptata de Parlamentul Romaniei pe data de 12 mai 2009, prin legea 179. Sugur ca, conform procedurilor constitutionale, aceasta aprobare a fost posibila cu votul Senatului si al Camerei Deputatilor, Senatul fiind camera decizionala.
  • Doresc sa explic si prezenta mea in Irak pe data de 4 iunie. Este o explicatie pe care o dau romanilor, si nu lui Mircea Geoana. Data de 4 iunie nu a fost data retragerii din Irak. Data de 4 iunie a fost data in care comandamentul fortelor multinationale din Irak a stabilit inceperea predarii atributiunilor militarilor romani catre militarii irakieni si incetarea mandatului de operatiuni militare in Irak pentru trupele romanesti.
  • Data de 4 iunie nu a fost stabilita de Guvernul Romaniei. Politienii iau deciziile politice, de stationare si de misiuni ale trupelor, dar modul de retragere a trupelor este o operatiune pe care o stabilesc generalii: data, momentul potrivit pentru predarea atributiunilor militarilor romani au stabilit-o generalii. Din punct de vedere politic, ei trebuie sa respecte data-limita de stationare a trupelor romanesti in Irak.
  • Prezenta mea acolo era importanta pentru ca am fost unul dintre aceia care au sustinut ca Romania trebuie sa isi mentina trupele in Irak pana isi termina misiunea. Pe de alta parte, era obligatia mea de sef al statului ca dupa ceremonia de incetare a actiunilor militare romanesti pe teritoriul irakian sa il intalnesc pe presedintele irakian si sa il informez ca trupele romanesti nu mai sunt trupe combatante pe teritoriul Irakului. Este un gest care se face intre sefii de stat.
  • Toata planificarea de retragere, in conditiile in care pe 4 iunie, militarii romani au incetat operatiunile, este planificata sa se termine pe 25 iulie. In momentul de fata avem in Irak 360 de militari.
  • Niciodata nu m-am dus in Irak fara sa vizitez si trupele din Afganistan, pentru ca ar putea fi considerat si un gest de impolitete. Din cauza programului de acasa, din cauza ca pe 5 iunie trebuia sa ma intalnesc cu agricultorii in Insula Mare a Brailei, am ajuns in Afganistan pe 6 iunie. Niciodata, deplasarile in Irak si Afganistan nu au fost facute publice inainte din motive de securitate.
  • Domnul Geoana a facut un joc politic incorect pe spinarea armatei, si nu am vrut sa ii raspund in ziua alegerilor.
  • Sunt multumit ca s-a rezistat presiunilor politice de intrerupere a misiunii si este prima misiune pe care armata romana a premuat-o in 2003 si a dus-o la bun sfarsit.
  • Tin sa felicit cele 12 batalioane care s-au succedat in Irak, sa felicit militarii romani pentru modul cum s-au comportat in teatrul de operatii. Nu in ultimul rand, au adus credibilitate Romaniei, ca furnizor de securitate.