Fostul premier si presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a transmis luni, prin intermediul unei postari pe blogul personal, o scrisoare deschisa catre liberali, pe care ii "cheama la lupta" pentru a aduce din nou formatiunea la carma tarii, semnaland faptul ca PNL a pierdut la europarlamentare patru procente fata de alegerile din noiembrie 2008.

"Alegerile pentru Parlamentul European s-au incheiat. Scorurile le stim. PNL a scazut cu mai mult de patru procente de la ultimele alegeri parlamentare. Si mai dureros este faptul ca sute de mii de romani, care au votat PNL in noiembrie, au stat acum acasa. (...) Sunt sigur ca actuala conducere a PNL va analiza aceste cifre si va trage cele mai bune concluzii. Va analiza ce s-a facut bine in campanie. Si unde s-a gresit".

Tariceanu mentioneaza ca rolul sau este acela de a vorbi despre viitor si ca se adreseaza liberalilor si romanilor care se declara de centru-dreapta, pentru a se gasi solutii pentru a conduce din nou Romania.

"Scrisoarea deschisa de astazi este o chemare la lupta. Mesajul meu este adresat in primul rand zecilor de mii de membri activi de partid ai PNL, sutelor de mii de liberali si milioanelor de romani care se declara de centru-dreapta. Vom reusi doar impreuna, toti luptand pentru aceleasi principii in care credem".

Fostul premier noteaza ca PNL este singurul partid autentic de centru-dreapta, "partidul unui proiect politic, nu un partid anti-Basescu, dar si partidul care sa vina cu un plan anti-criza".

"Cine crede ca PNL poate deveni un partid de tip catch-all, care sa atraga «majoritati tacute» si din stanga si din dreapta se inseala. PNL este si va fi un partid de centru-dreapta si nu trebuie sa incerce sa devina ceea ce nu este. Sa avem deci puterea sa ne sustinem valorile si principiile in care credem. PNL – ca orice partid liberal autentic – exceleaza pe tema economice. Aici este punctul nostru forte. Trebuie sa il folosim".

"Nu vom castiga nimic, daca ne coboram din nou in mocirla politicii. Sa ii lasam pe Geoana si Basescu sa isi injure reciproc rudele, sau sa schimbe ironii de prost-gust. PNL trebuie sa opuna acestui mod de a face politica".

Tariceanu sustine ca PNL este partidul competentei economice si ca trebuie sa reactioneze la fiecare masura de stanga a actualei puteri, trebuie sa prezinte initiative comune cu oamenii de afaceri, dar si sa prezinte un program economic pentru viitorul Romaniei. Mai mult, PNL trebuie sa spriijine activ clasa de mijloc.

"Clasa de mijloc a fost adversarul declarat al actualei guvernari. Impozitul forfetar, cresterea impozitelor, lipsa masurilor anti-criza pentru IMM-uri – toate au lovit in romanii care si-au deschis o mica afacere si au indraznit sa mearga pe propriile lor picioare. Acesti romani au nevoie sa stie ca PNL lupta pentru ei".