Duminica, intre orele 7:00 si 21:00, putem decide care vor fi cei 33 de parlamentari care trebuie sa ne reprezinte la Bruxelles in urmatorii cinci ani. Cetatenii romani pot vota in baza cartii de identitate, a celei provizorii sau a buletinului de identitate; cetatenii romani aflati in strainatate sau cu domiciliul in afara tarii pot vota cu pasaportul simplu, diplomatic sau de serviciu; elevii din scolile militare pot vota in baza carnetului de serviciu militar.

Totodata, la acest scrutin pot vota in Romania si cetatenii comunitari care au aici domiciliul sau resedinta.

Nu trebuie sa ne aflam in localitatea de domiciliu pentru a vota: ne putem exercita acest drept la orice sectie din tara sau din strainatate. Alegatorii aflati in tranzit si cei internati in spitale pot vota la orice sectie - pe lista suplimentara, sau pot solicita urna speciala.

Nu exista sectii de votare in gari, autogari, aerogari sau spitale.

Candidatii

287 de candidati din sapte partide, alaturi de doi independenti, au intrat in cursa pentru cele 33 de locuri care revin Romaniei in Parlamentul European.

Pe buletinul de vot figureaza toate partidele si candidatii independenti inscrisi in cursa pentru alegerile europarlamentare, in aceasta ordine: PNL, UDMR, PD-L, PSD, PNTCD, Forta Civica, PRM si cei doi independenti. Asa cum stiti, stampila se aplica in patrulaterul care contine numele partidului sau candidatului independent preferat.

Formatiunile politice trebuie sa intruneasca cel putin 5% din voturile valabil exprimate. In cazul candidatilor independenti, acestia pot obtine mandatul daca au obtinut, fiecare in parte, un numar de voturi valabil exprimate cel putin egal cu coeficientul electoral national. "Coeficientul electoral national reprezinta partea intreaga a raportului dintre numarul total de voturi valabil exprimate si numarul de mandate de parlamentari europeni ce revin Romaniei(n.r. - 33)", se arata la articolul 20 din Legea de organizare a alegerilor pentru Parlamentul European.

In cazul formatiunilor politice, BEC stabileste numarul de mandate ce revin fiecarei liste de candidati prin impartirea numarului de voturi valabil exprimate pentru respectiva lista la coeficientul electoral national, acest sistem fiind denumit "metoda d'Hondt". "Numarul de mandate repartizate fiecarei liste in parte corespunde cu numarul total de caturi aferente fiecarei liste cuprinse in sirul ordonat, pana la repartizarea tuturor mandatelor", arata articolul 21 din legea europarlamentarelor.

Scrutinul in cifre

Cetatenii cu drept de vot au la dispozitie 18.317 de sectii de votare: 18.127 pe teritoriul Romaniei si 190 in strainatate.

Peste 18 milioane de cetateni cu drept de vot au posibilitatea sa aplice stampila pe cele 20.555.496 buletine tiparite ce cantaresc 280 tone. La dispozitia votantilor au fost puse peste 91.000 de stampile.

Votul a inceput in Australia, in noaptea de sambata spre duminica, la miezul noptii, ora 00.00 - ora Romaniei (7 iunie, ora 7:00 - ora locala). Impreuna cu sectiile din Romania, 190 de sectii de votare din Europa, Orientul Mijlociu si Africa se deschid pentru votanti.

Dintre acestea, 19 sectii de vot se afla in Statele Unite, 16 sectii in Italia, 3 sectii in Belgia, 4 sectii in Marea Britanie, 4 sectii in Grecia, 9 sectii in Franta, 9 in Spania, 2 sectii in Elvetia, 5 sectii in Germania, 4 sectii in Republica Moldova.

Circa 90.000 de cetateni romani s-au inscris pe listele de vot din alte state membre UE pentru a vota in cadrul europarlamentarelor.

Marinarii aflati in apele internationale si muncitorii de pe platformele marine nu pot vota

Legea numarul 33/2007 privind organizarea si desfasurarea alegerilor europarlamentare nu reglementeaza situatia celor aproximativ 20.000 de marinari romani aflati pe nave in apele internationale si muncitori de pe platformele maritime. Marinarii vor putea vota numai daca nava pe care activeaza este ancorata intr-un port in care exista o reprezentanta diplomatica a Romaniei cu sectii de votare special amenajate.