La alegerile europarlamentare din 7 iunie, "daca vad aberatii (nereguli la sectia de votare), cui ma adresez si ce sanse am sa verifice cineva ce se intampla?", a intrebat cartita, cititor HotNews.ro. d_gramada vrea sa afle ce influenta va avea prezenta redusa la vot asupra rezultatelor alegerilor, iar Axul - daca o prezenta slaba va influenta activitatea viitorilor europarlamentari romani.

Intrebare de la cartita: "Cand am votat in toamna omul de la sectia de votare a inceput sa-mi explice ca la prosti, uite cum se face, iei stampila si o pui pe cine unul sau altul, si se facea ca stampileaza pe unul sau altul. Mi s-a parut ca parca ar fi vrut sa-mi dea sugestie pe cine sa votez si i-am zis ca nu-i normal si cui sa ma adresez, mi-a zis ca seful de comisie e pe hol la tigara, nu era, normal. pana la urma am plecat. daca vad aberatii, cui ma adresez si ce sanse am sa verifice cineva ce se intampla, nu sa ma ia la abureala?"

Raspuns:Pentru a semnala o problema trebuie sa va adresati presedintelui biroului electoral al sectiei de votare. Daca acesta nu este rezent, adresativa loctiitorului presedintelui. Cei doi trebuie sa fie juristi si nu pot fi membri ai partidelor politice, in timp ce restul membrilor biroului electoral al sectiei de votare sunt reprezentanti ai partidelor.

Adesati mai intai o intampinare verbala, iar daca observati ca situatia nu se remediaza, redactati si depuneti o intampinare scrisa pe care este bine sa solicitati un numar de inregistrare sau o alta dovada a depunerii. Sesizarea va fi mentionata in procesul verbal incheiat la sfarsitul zilei de vot si atasata la acesta.

Din pacate, in cazul semnalat de dumneavoastra, daca nu este clar ca membrul biroului electoral al sectiei v-a indicat cu cine sa votati si este vorba doar de o impresie, situatia, desi neplacuta, nu este una care sa il incrimineze pe respectivul membru al biroului electoral.

Intrebare de la d_gramada: "Nu m-am lamurit cum e cu pragurile si prezenta la vot. Sa zicem ca se duc la vot doar pensionarii si-l voteaza fie pe severin, ca il sustine piedone pe afise, sau pe vreunul de la PNL ca il sustine baiatul ala cu ochi bleu. Si se strange o prezenta totala la vot de 13% sa zicem, dintre care doua treimi voteaza psd, o sesime pnl si restul pdl si odrasla lui basescu, ca-i frumoasa maica si e independenta si a studiat la america. In conditiile astea, nu e o problema cu prezenta de 13%? Si cati ar intra in PE de la fiecare partid?"

Raspuns:Conform legii, alegerile sunt validate indiferent de prezenta la vot. Acest lucru va pune probleme ulterioare de legitimitate, de credibilitate si de influenta in cazul unor euoparlamentari alesi de un numar mic de cetateni.

Semnalare de la sergiu: "In ultimul raspuns al apd (de aici - n.r.) s-a strecurat o eroare... nu e necesar sa se faca dovada domiciliului sau resedintei in strainatate...acest lucru s-a intamplat la alegerile parlamentare... acum pot vota si turistii romani (care n-au resedinta sau domiciliu in strainatate)... va rog discutati cu cei de la apd si indreptati eroarea..."

Raspuns:Da, este adevarat, pot vota si turistii romani din strainatate si nu doar cei care se afla in Uniunea Europeana, dar si cei care se afla in calatorii pe alte continente si ajung la oficiile consulare ale Romaniei, acolo unde se organizeaza sectii de votare.

Intrebare de la Axul: "Va avea de suferit activitatea viitorilor europarlamentari romani, aceia care vor fi alesi, daca va fi o prezenta slaba la vot?"

Raspuns:Legitimitatea europalamentarilor romani va fi mica daca prezenta la vot va fi mica, asta va face ca la nivel informal opiniile exprimate de ei in Parlamentul European sa fie ascultate mai putin, chiar si atunci cand vor incerca sa sustina cauza tarii noastre.

De asemenea, deoarece din pacate se anticipeaza o prezenta slaba la vot in intreaga Europa, prin aceasta legitimitate Parlamentului European ca institutie va fi afectata. Singura institutie europeana aleasa, care reprezinta insasi coeziunea europeana, isi poate pierde astfel din influenta si putere.

Intrebare de la Teo: "Am vazut in urma cu cateva zile un articol intr-un ziar in care se arata ca APD cauta observatori pentru alegerile din 7 iunie. Eu am trimis un e-mail la adresa specificata apd [at] apd.ro cu cateva intrebari si nu mi s-a raspuns. Eu sunt interesat sa particip ca observator in strainatate (Madrid). Se poate? Daca da, cu cine si cum sa iau legatura? Multumesc"

Raspuns:Va rugam sa ne scrieti pe adresa Irinei Bujder, irina.bujder [at] apd.ro, directorul adjunct al APD, care va va raspunde dumneavoastra si tuturor celor care isi doresc sa fie observatori. Rugamintea noastra este sa va adresati cat mai curand APD daca dotriti sa fiti observatori, pentru ca aceditarile se mai pot face doar pana marti, 2 iunie.

Asociatia Pro Democratia a raspuns cititorilor HotNews.ro. Ai vreo nelamurire privind alegerile europarlamentare din 7 iunie? Intreaba aici, iar APD iti va raspunde.