Vicepresedintele Comitetului pentru relatiile cu CSI al Dumei de Stat de la Moscova, Konstantin Zatulin, spune ca nu intamplator criticile presedintelui Traian Basescu la adresa Rusiei vin in ajunul alegerilor presedintelui Republicii Moldova care vor avea loc la 28 mai, relateaza NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a declarat marti la summitul economic UE-Rusia de la Bucuresti ca Uniunea Europeana va trebui sa se straduiasca in continuare sa convinga Rusia sa coopereze si va trebui sa o implice in proiectele comune. Seful statului a aratat ca demersurile Uniunii Europene vor trebui facute chiar "pe fondul unei anumite neincrederi" generate de atacul militar al Rusiei asupra Georgiei, criza gazului de la inceputul acestui an, aspecte ce au "zdruncinat increderea in intentiile, ca si in transparenta Moscovei".

Basescu a mai spus ca Rusia este cel mai important vecin al Uniunii Europene, dar si cel mai solicitant, existand, pe palierul vecinatatii comune, probleme ireconciliabile, precum recunoasterea unitalerala a Abhaziei si Osetiei de Sud sau paralelismul proiectelor energetice. Traian Basescu a remarcat ca divergentele apar pe palierul "vecinatatii comune a Europei de Est si a Marii Negre".

"Afirmatiile lui Basescu nu sunt deloc intamplatoare", spune in replica deputatul Konstantin Zatulin, citat de publicatia rusa Izvestia, "si sunt facute pentru a imbarbata spiritele opozitiei moldovene in ajunul alegerii presedintelui Republicii Moldova".

Zatulin a amintit de evenimentele din 7 aprilie de la Chisinau, cand mitingul opozitiei a degenerat in dezordini in masa si devastarea sediilor Presedintiei si Parlamentului. "Toata lumea a fost martora a felului in care partidele opozitiei scolite de Bucuresti si finantate de Romania au incercat sa acapareze puterea ca niste hrapareti, fara sa se poata abtine de la a jecmani si a distruge cladirile guvernamentale de la Chisinau", a spus Zatulin.

Potrivit deputatului rus, cu doua zile inaintea alegerii presedintelui Republicii Moldova pentru seful statului de la Bucuresti este important sa demonstreze sustinerea sa fata de opozitia din Parlamentul moldovean. "Este evident ca Basescu simte ca fara un semn de sprijin din partea Bucurestiului opozitia poate claca, iata de ce el o fortifica prin discursurile sale. El intr-adevar vede in Rusia un adversar, deoarece pozitia Rusiei este evidenta – noi ne pronuntam pentru existenta Republicii Moldova (ca stat – n.red.), spre deosebire de Basescu", a comentat Konstantin Zatulin.

"Daca, asa cum spune Basescu, Rusia nu a renuntat la relatii speciale si la dorinta de a-si mentine influenta in fostele republici sovietice, atunci sa ne amintim de faptul ca Basescu vrea sa obtina influenta asupra teritoriilor care nu apartin Romaniei. Mai mult decat atat, el trateaza Republica Moldova drept o prada usoara", a subliniat Konstantin Zatulin, deputat in Duma de Stat de la Moscova si vicepresedinte al Comitetului pentru relatiile cu CSI si conationalii.

Dmitri Medvedev: Rusia trebuie sa-si intensifice influenta in spatiul fost sovietic

Presedintele rus Dmitri Medvedev declara luni, in cadrul unei intrevederi cu seful cu Agentiei Federale pentru afacerile CSI, ca Rusia trebuie sa-si intensifice influenta in spatiul fost sovietic. "Scopul a fost evident: pentru noi relatiile cu CSI reprezinta una dintre prioritatile in politica externa. Din pacate, nu intotdeauna prioritatea iese in prim-plan", a subliniat Medvedev. "Multe state - stiti la ce state fac referire - lucreaza destul de activ in spatiul postsovietic, fara a avea vreun regret pentru resursele folosite pentru finantarea prezentei personalului lor", a afirmat presedintele rus. Rusia ar trebui sa acorde o atentie deosebita pentru cooperarea cu statele membre CSI, "intrucat acestea sunt vecinii cei mai apropiati cu care avem acelasi trecut si, sper, ca si un viitor, de asemenea", a mai spus presedintele rus. Medvedev a aratat ca pentru o cooperare reusita in aceasta directie este necesar "ca Agentia sa dispuna de un personal pregatit adecvat".

Comunitatea Statelor Independente (CSI) cuprinde fostele republici sovietice cu exceptia balticilor, iar Georgia si-a anuntat retragerea in urma conflictului cu Moscova de anul trecut. In prezent, presedintia CSI este exercitata de Republica Moldova. Presedintele rus Dmitri Medvedev i-a adresat presedintelui Voronin o scrisoare in ultima zi de campanie electorala, prin care isi exprima disponibilitatea de a sprijini R.Moldova in exercitarea mandatului de presedinte al CSI si spunea chiar ca Moscova intentioneaza sa tina cont de proiectele avansate de Chisinau la elaborarea programului presedintiei rusesti a CSI din anul 2010.

Presedintele in Republica Moldova este ales de Parlament. O noua tentativa de alegere a sefului statului este prevazuta pentru joi, 28 mai. Pentru aceasta functie sunt desemnate doua candidaturi – premierul in exercitiu Zinainda Greceanii si ambasadorul moldovean la Moscova Andrei Neguta. La prima incercare de alegere a presedintelui, Zinaidei Greceanii i-a lipsit un singur vot pentru a deveni sef de stat. Comunistii detin 60 de mandate in Parlament, in timp de presedintele este ales cu minim 61 de voturi. Opozitia declara ca nu va ceda "votul de aur", dorind alegeri anticipate nefraudate.