Cu o saptamana inainte de alegerile europarlamentare, deputatii si-au luat liber ca sa se implice in campania electorala pentru Parlamentul European. In plina criza financiara, cei 334 de deputati isi vor primi indemnizatia intreaga, desi activitatea lor n-are nici o legatura cu legislativul din Bucuresti. PSD si PDL sustin ca e obligatia parlamentarilor sa se implice in “campanii de infomare”, pe cand PNL crede ca alesii ar fi trebuit sa-si ia concediu fara plata. Cele 10 zile de "campanie informativa" costa aproximativ 25 de miliarde lei vechi, echivalentul indemnizatiilor incasate in aceasta perioada de parlamentari.

Conducerea Camerei Deputatilor a decis, luni, ca in perioada 28 mai - 9 iunie, deputatii sa desfasoare activitati in teritoriu. Cum pe 8 iunie este sarbatoarea Rusaliilor, zi libera pentru toata lumea, parlamentarii vor incepe activitatea legislativa pe 9 iunie.

Neoficial, deputatii vor inceta lucrul incepand cu ziua de 27 mai, desi in program sunt trecute activitati in comisiile de specialitate. Multi dintre parlamentari admit ca vor pleca in teritoriu chiar de marti seara 26 mai. Altfel spus, timp de 10 zile alesii isi primesc indemnizatiile fara sa lucreze in Parlament, fiind din punct de vedere legal acoperiti. In plus, isi primesc banii si sumele forfetare lunare de care beneficiaza.

Chiulul legalizat al celor 344 de deputati ne costa cateva miliarde bune la buget. Un deputat primeste o indemnizatie neta de aproximativ 4.500 RON pe luna si o suma forfetara de 6.800 (o indemnizatie si jumatate). In 10 zile lucratoare un deputat primeste aproximativ 3.000 RON punand in calcul si suma forfetara pe 10 zile care este de aproximativ 4.500 RON.

Potrivit unor surse parlamentare, decontarea sumei forfetare se face doar in baza unei declaratii pe propria raspundere. Parlamentarii mai primesc, separat, diurne.

In total, contribuabilii platesc 75 de milioane de lei vechi pentru un singur deputat in cele 10 zile "de campanie de informare" in teritoriu. Un calcul simplu arata ca 334 de deputati consuma 25 de miliarde lei vechi.

  • Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, deputat PD-L: "Hotararea a fost luata in Biroul Permanent al Camerei si a fost acceptata de catre toti colegii. Consider ca este absolut normal ca parlamentarii sa plece in teritoriu pentru a-si informa cetatenii pe care ii au in circumscriptii de importanta alegerilor europene, ce inseamna Parlament European si ce implicatii au asupra lor deciziile luate la nivel european. Nu sunt zile libere pentru ca nu se duc acasa ci vor merge pe teren intr-o campanie de informare. Este datoria si responsabilitatea fiecaruia ales sa-si informeze cetatenii si prin asta sa creasca prezenta la vot a electoratului. Eu, sincer, cred ca nu fac campanie electorala pentru candidatii propriilor partide asa cum insinuati dumneavoastra, ci pur si simplu o campanie de informare, mai ales ca deciziile pe care le ia Parlamentul European au implicatie directa in Parlamentul Romaniei".
  • Valeriu Zgonea, deputat PSD: "Orice parlamentar este in campanie electorala de cand a fost ales pana la inceputul noii campanii electorale. Este dreptul nostru de a fi in contact cu cetatenii (...) Credeti ca ar fi un lucru bun ca doar 15% din cetateni sa vina la vot, iar eurocandidatii sa nu aiba reprezentativitate. Scopul este acela de a incerca sa motivam oamenii sa vina la vot. Toate partidele au aceleasi informatii, ca prezenta la urne va fi foarte redusa. Am constatat o scadere a prezentei la vot si o scadere a intentiei de vot".  
  • Bogdan Olteanu, deputat PNL: "Nu mi se pare normal ca in perioada de activitate legislativa sa ne luam o saptamana de activitate in circumscriptii si sa facem campanie electorala pentru partidele proprii. Este decizia conducerii Camerei la care din pacate nu am participat si ma surprinde ca s-a hotarat liber in perioada 1-7 iunie pentru ca initial propunerea a fost respinsa. Corect si normal ar fi fost ca deputatii care vor sa plece in teritoriu pentru a face campania de informare a cetatenilor sa-si ia concediu fara plata sau de odihna". 

Si senatorii au dat liber de campanie in prima saptamana din iunie. Conducerea Senatului a mers pe o cale mai ocolita. Biroul Permanent a decis ca in perioada 1-7 iunie sa nu mai includa nicio zi de plen.

"Pentru saptamana viitoare, luni (1 iunie - n.r.) este sarbatoare legala pentru ca este sarbatoarea Rusaliilor pentru religia catolica, iar in celelalte zile este program in comisiile permanente si in colegii", a declarat Ioan Chelaru chestorul Senatului. Acesta a explicat ca saptamana viitoare nu va fi sedinta de plen, pe motiv ca toata lumea "munceste in teritoriu".

Cat priveste saptamana de dupa euroalegeri, Chelaru a precizat ca pe 8 iunie este sarbatoarea Rusaliilor, iar marti, pe 9 iunie, va fi program obisnuit de luni. Senatorii au exact acelasi program ca si deputatii incepand de pe 27 mai, miercuri - lucrari in comisii, iar joi si vineri in colegii. 131 de senatori ne costa in cele 10 zile aproximativ un miliard de lei vechi, mai exact 982 de milioane lei vechi, bani cheltuiti in campania electorala a candidatilor la Parlamentul European.