Senatul a aprobat, miercuri, cu 58 de voturi pentru si unul impotriva proiectul de lege initiat de Gyorgy Frunda, care prevede transformarea contraventiilor neplatite din rea-vointa in munca in folosul comunitatii, vizati de aceasta masura fiind, spune initiatorul, prostituatele si cersetorii, informeaza NewsIn.

Textul initiativei prevede ca "in cazul in care contravenientul citat de instanta nu a achitat amenda in termenul prevazut (...), instanta procedeaza la inlocuirea amenzii cu sanctiunea prestarii unei activitati in folosul comunitatii pe o durata maxima de 50 de ore, iar pentru minori incepand cu varsta de 16 ani, de 25 de ore". In legislatia actuala se prevede ca instanta de judecata poate transforma amenda contraventionala in munca in folosul comunitatilor locale, doar daca cel care a comis contravenienta este de acord cu executarea acestei munci.

Senatorul Gyorgy Frunda a aratat in plenul Senatului ca aceasta reglementare este in acord cu o decizie din 2008 a CCR prin care se considera ca fiind neconstitutional ca instanta sa solicite acordul contravenientului pentru transformarea contravenientei in ore de munca. Totodata, Frunda a mai spus ca si Curtea Europeana pentru Drepturile Omului a stabilit ca "daca munca in folosul comunitatii nu este o munca dificila, are o perioada determinata nu mai mare de 4 ore pe zi si are ca scop efectuarea pentru prevenirea contraventiilor sau a infractiunilor usoare, acestea intra in regimul normal al pedepselor aplicabile de catre tarile membre".

De asemenea, senatorul UDMR a mai afirmat ca direct vizati de acest proiect sunt cersetorii, prostituatele si soferii auto care au comis contraventii usoare si refuza din diverse motive sa achite amenzile. "(...)Va insemna o scadere a numarului de contraventii pentru ca atunci cand doamna prostituata va trebui sa curete in fata primariei se va gandi de doua ori daca sa mai continue aceasta nobila munca pe care o presteaza in folosul comunitatii, sau nu", a afirmat Gyorgy Frunda.

In cazul acestei legi, Senatul este prima camera sesizata, proiectul urmand sa fie analizat de Camera Deputatilor.