PSD, PNL si UDMR fac din nou zid in jurul lui Nastase: Dosarul Zambaccian 1, ingropat la comisia de regulament

de Luminita Parvu     HotNews.ro
Miercuri, 20 mai 2009, 15:23 Actualitate | Politic


Nastase, aparat in Parlament
Foto: AGERPRES
Conducerea Camerei Deputatilor a decis, miercuri, trimiterea scrisorii procurorului general, Laura Codruta Kovesi prin care s-a solicitat reluarea votului in dosarul Zambaccian 1, la Comisia de regulament. Deputatii PSD sustinuti de cei ai PNL si UDMR au votat pentru trimiterea scrisorii. Adrian Nastase a contestat solicitarea lui Kovesi in Biroul Permanent, declarand ca votul nu poate fi reluat si ca procurorul general incalca legea. Nastase sustine ca decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea Regulamentului Camerei, pe baza caruia s-a dat votul in cazul dosarului Zambaccian 1, are putere numai pentru viitor si a solicitat colegilor trimiterea scrisorii la comisia de regulament.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis cu sapte voturi pentru (PSD, PNL UDMR) si cinci impotriva (PD-L) ca scrisoarea procurorului general in cazul dosarului Zambaccian 1 sa fie trimisa Comisiei de regulament pentru a decide asupra admisibilitatii documentului.

Secretarul Camerei Deputatilor, Sever Voinescu, a declarat la finalul sedintei ca reprezentantii PDL au cerut trimiterea scrisorii la Comisia juridica pentru raport si apoi in plen insa, majoritatea a decis ca deputatii de la comisia de regulment sa hotarasca daca scrisoarea este "pertinenta" sau nu. Reprezentantii  PSD si PNL au argumentat ca solicitarea procurorului general pune Camera Deputatilor in fata unei situatii care reclama o "clarificare procedurala inainte de a se trece pe fond".

"S-a discutat despre retroactivitatea sau neretroactivitatea unor decizii ale Curtii Constitutionale. A prevalat cealalta parere pe motiv ca doamna procuror a cerut reluarea unui vot dat deja. Argumentele lor au constat in faptul ca suntem in fata unei situatii care reclama in primul rand o clarificare procedurala" a explicat Voinescu. Comisia de regulamennt are la dispozitie doua saptamani pentru a lua o decizie in acest caz.

Nastase o acuza pe Kovesi ca incalca legea

Adrian Nastase a pledat in fata conducerii Camerei ca solicitarea lui Kovesi nu este legala si a cerut trimiterea acesteia la comisiile de Regulament si juridica pentru a se pronunta asupra inadmisibilitatii documentului. "Procedura impusa de Parchetul General este jignitoare pentru Parlament si periculoasa pentru democratie si statul de drept. Este necesar sa se solicite Comisiei pentru Regulament si Comisiei juridice sa se pronunte asupra inadmisibilitatii solicitarii Procurorului General, iar, in final, plenul Camerei sa decida" a subliniat Nastase.

In opinia deputatului PSD, argumentul lui Kovesi privind necesitatea reluarii votului asupra inceperii urmaririi penale in dosarul Zambaccian 1 ca urmare a modificarii Regulamentului Camerei nu este valid pentru ca decizia CCR privind neconstitutionalitatea Regulamentului Camerei, pe baza caruia s-a dat votul in cazul dosarului Zambaccian 1, are putere numai pentru viitor.  

"In mod normal, o noua cerere (n.r. privind inceperea urmarii penale) ar trebui sa respecte anumite prevederi legale pentru a fi supusa unui nou vot parlamentar. In niciun caz nu se poate solicita un nou vot pe un subiect in legatura cu care Camera Deputatilor a dat, legal, o hotarare definitiva si executorie, obligatorie fata de orice autoritate a statului. Votul deputatilor este un vot politic, exprimat in cadrul unor reglementari procedurale foarte clare si stricte. Procurorul general nu ar trebui sa incalce prevederile constitutionale si dispozitiile Codului de procedura penala, care ingradesc dreptul procurorilor de a redeschide oricand si oricum o cauza penala" a aratat Nastase.

Nastase sustine ca Procurorul General se foloseste de decizia CCR care a dus la modificarea Regulamentului Camerei, pentru a redeschide un dosar in ciuda faptului ca Parlamentul s-a pronuntat deja. "Reamintesc insa ca deciziile Curtii au putere numai pentru viitor. Efectele nu se pot aplica unei proceduri care a fost finalizata inainte de intrarea in vigoare a acestei decizii, respectiv 13 august 2008. Daca s-ar accepta aceasta paradigma, foarte multe hotarari deja luate de Camera Deputatilor in baza vechiului regulament ar trebui resupuse votului", a subliniat Nastase.

Ce vrea Kovesi

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a transmis luni Camerei Deputatilor o scrisoare prin care solicita reluarea votului in dosarul Zmbaccian 1. Inceperea urmarii penale impotriva lui Nastase in acest dosar a fost respinsa de Camera Deputatilor in sedinta din 13 august 2008, "intrucat nu a fost intrunita majoritatea voturilor ceruta de art.155 alin 3 din Regulamentul Camerei Deputatilor pentru adoptarea cererii de incepere a urmaririi penale, asa cum rezulta din procesul verbal referitor la rezultatul votului exprimat".

Curtea Constitutionala a decis in octombrie 2008 ca prevederile din Regulamentul Camerei Deputatilor, care faceau referire la numarul necesar de voturi privind avizarea urmarii penale, sunt necosntitutionale. Pe baza decizie CCR, Conducerea Camerei a schimbat regulamentul astfel incat, avizul pentru inceperare urmarii penale a unui ministru parlamentar se da cu acordul a jumatate plus unu din numarul deputatilor si nu cu doua treimi cum era prevazut initial. Pe baza acestei modificari de regulament, Kovesi a solicitat reluarea votului in dosarul Zambaccian 1.   

"Prin decizia din 01.10.2008 a Curtii Constitutionale, s-a constatat ca prevederile art. 155 alin 3 din Regulamentul Camerei Deputatilor sunt neconstitutionale. Intrucat constatarea neconstitutionalitatii normelor pe baza carora a fost indeplinita o procedura impune refacerea acesteia, in considerarea dispozitiilor art 147 alin 4 din Constitutia Romaniei, ca efect al deciziei mentionate, este necesar ca procedura parlamentara sa fie reluata, iar Camera Deputatilor sa se pronunte din nou asupra solicitarii Parchetului de pe langa ICCJ", argumenteaza Kovesi solicitarea de reanalizare a dosarului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1638 vizualizari

 • +15 (15 voturi)    
  se pare (Miercuri, 20 mai 2009, 15:28)

  hopaMitica [anonim]

  Se pare ca Dl nastase nu doreste sa apara in fata legii si pace !!!
  Se pare ca o intreaga ceata de chichitze avocatzesti apara barosanii in jeepurile lor !
  Voi chiar credeti ca judecata e pentru barosani ?
  • -8 (10 voturi)    
   De ce sa doreasca? (Miercuri, 20 mai 2009, 17:26)

   DanBruma [anonim] i-a raspuns lui hopaMitica

   Pentru ca asa vor Codruta, Roberta sau Traian?
   • +10 (10 voturi)    
    hopa la mititica (Miercuri, 20 mai 2009, 17:52)

    hopa la mititica [anonim] i-a raspuns lui DanBruma

    pentru ca asa ar fi normal. un on e considerat nevinovat pana se demonstreaza contrariul, dar ca sa se demonstreze trebuie intai sa se cerceteze si apoi sa se supuna la vot.

    daca tu ai fi acuzat de ceva pe nedrept, ai prefera sa zica colegii tai ca esti curat sau sa se dovedeasca?
    • 0 (0 voturi)    
     hoa (Marţi, 16 iunie 2009, 16:22)

     HopaMitica [anonim] i-a raspuns lui hopa la mititica

     Tinere esti in ceatza total.
     Parlamentul nu e instanta de judecata. Poate vei pricepe pina la urma asta. Acolo se ascund unii si basta.
  • +4 (4 voturi)    
   Corb la corb nu-shi scoate ochii!!! (Miercuri, 20 mai 2009, 21:05)

   dvribe [anonim] i-a raspuns lui hopaMitica

   Gunoaie,ce mai!!!!
 • +14 (14 voturi)    
  Fara-de-lege si dezordine (Miercuri, 20 mai 2009, 15:34)

  Aph [anonim]

  "Camera Deputatilor a dat, legal, o hotarare definitiva si executorie, obligatorie fata de orice autoritate a statului"

  In ce rahat de tara traim, fratilor? Cine-s idiotii care i-au adus pe astia in parlament?
  • +4 (4 voturi)    
   spre stiinta domnului Adrian Nastase, (Miercuri, 20 mai 2009, 22:00)

   Nike [anonim] i-a raspuns lui Aph

   despre care se stie ca este jurist si profesor universitar in domeniul dreptului. Numai hotararile judecatoresti pot fi definitive si executorii, deoarece numai acestea sunt supuse unor cai legale de atac si pot fi aduse la indeplinire, eventual, prin executare silita efectuata de un executor judecatoresc.
   Prin urmare, hotararile parlamentului nu au caracter definitiv si executoriu.
   Domnul profesor universitar este intr-o mare eroare, iar un absolvent al unei facultati de drept serioase din Romania ar putea bufni in ras la citirea declaratiilor domniei sale. Dar la ce juristi sunt in parlament, nu trebuie sa ne mire.
  • +1 (1 vot)    
   NOI (Joi, 21 mai 2009, 20:40)

   relynka [utilizator] i-a raspuns lui Aph

   Doar noi suntem pe undeva vinovati de faptul ca in romanica ajung sa ne "reprezinte" acesti lasi in fata legilor nascute doar pentru catei.
 • +15 (15 voturi)    
  E tare Nastase (Miercuri, 20 mai 2009, 15:38)

  ion [anonim]

  Doar un citat din ce gandeste marele jurist si om politic Ady Nastase: "In niciun caz nu se poate solicita un nou vot pe un subiect in legatura cu care Camera Deputatilor a dat, legal, o hotarare definitiva si executorie, obligatorie fata de orice autoritate a statului"

  Adica justitia din Ro e un rahat, ce hotaram noi in Camera Deputatilor e definitiv si executoriu si bate la fund orice alta putere in stat. Justitia e pentru palmasi si hotii de celulare, noi suntem deasupra
  • +3 (3 voturi)    
   E tare ingura, si cu soriciul gros. (Joi, 21 mai 2009, 1:54)

   Don Ciccio [utilizator] i-a raspuns lui ion

   Ca sa-l traducem pe domnul profesor universitar Adrian Nastase: "puterea judecatoreasca" a fost, din nou (pentru a cata oara?!), ingenunchiata de catre "puterea legislativa".

   Pe scurt: unii sunt mai egali decat ceilalti; c-asa-i in democratia "originala"...
 • +12 (14 voturi)    
  mda (Miercuri, 20 mai 2009, 15:43)

  mda [anonim]

  ia uite.... cu cine votati....

  aruncati cu dejectii in PDL, si iata cine scapa HOTII de parnaie..

  PSD, PNL si UDMR...

  adica gaurile negre a partidelor politice din istoria contemporana a Romaniei.

  sa traiasca bine votantii acestor partide, ca o sa-i scoata pe toti basma curata, iar voi veti manca cei 9 lei pe zi, pana la sfarsitul vietii... iar copii vostri vor migra sau vor ramane sa moara de foame asupriti de boierii bombonel, voiculescu, vantu, tender, hrebenciuc si altii din umbra.
  • -6 (8 voturi)    
   Si... (Miercuri, 20 mai 2009, 16:00)

   Lucian_Mares [utilizator] i-a raspuns lui mda

   PDL il sustine pe Basescu. PRM si Becali nu se iau in considerare.Uite de-aia votez eu DUDA.
   • +4 (8 voturi)    
    foarte bine faci.... (Miercuri, 20 mai 2009, 16:34)

    Adriana [anonim] i-a raspuns lui Lucian_Mares

    si cu dude o sa si ramai. Tin de foame
 • +14 (14 voturi)    
  iar bombonel ... (Miercuri, 20 mai 2009, 15:45)

  io [anonim]

  e incredibil cum ne minte in fata penalul asta ...
  s-a dat un vot definitiv? nu , nu s-a dat nici un vot pentru ca nu s-a intrunit nu's ce majoritate pentru ca PSD a fost las: ca sa nu fie taxati la imagine ca au votat impotriva, nu s-au dus la vot si astfel cererea a fost respinsa pentru lipsa de cvorum.
  iar incearca penalul tot felul de subterfugii si de chichite?
  dupa cum vad, PNL si UDMR ii acopera spatele,
  oare de ce?
 • +7 (7 voturi)    
  cu urmarirea penala a fost ok, nu? (Miercuri, 20 mai 2009, 15:46)

  Bogdan [anonim]

  Cand Curtea Constitutionala a stabilit ca pentru Nastase e nevoie de avizul parlamentului decizia s-a aplicat retroactiv la dosarul lui ajuns deja in instanta. "Explicatia" a fost ca decizia a fost pronuntata in cadrul procesului lui Nastase si deci se aplica si acestuia, chiar daca urmarirea penala sa facuse conform legilor in vigoare la data respectiva. Acum normal ca acelasi argument nu mai este valabil.
 • +13 (13 voturi)    
  oare cum (Miercuri, 20 mai 2009, 15:50)

  Aramis [utilizator]

  e posibil ca acuzatul sa se pronunte in favoarea siesi?
  cum Nastase are voie sa participe la dezbaterile in care el este învinut?
 • +11 (11 voturi)    
  PNL ul isi da peste picioare (Miercuri, 20 mai 2009, 16:02)

  arkan [anonim]

  Uite asa isi da PNL ul peste picioare ,tocmai cand discursul"catindatului " sau prinsese ceva coaja ,eu unul spun:adio vot pentru PNL!!!
 • -5 (5 voturi)    
  si atunci.... (Miercuri, 20 mai 2009, 16:04)

  Flo [anonim]

  ...si atunci sa ne mai prezentam la vot in conditiile in care mare nesimtire continua?
 • +6 (6 voturi)    
  LUSTRAREA "CU DNA" la mana PNL-PSD-UDMR (Miercuri, 20 mai 2009, 16:14)

  politrucii VOTEZA - romanii NU [anonim]

  iata ca singura "LUSTRATIE" adevarata, Lustratia cu DNA si ANI - a ajuns tot la mana politrucilor

  si iata de ce se justifica campaniile Mediatice pt. a-i trimite la plimbare pe romani in ziua VOTULUI:

  Pt. ca in 28 noiembrie - deci intr-o singura zi - romanii ar fi scapat PRIN VOT de toti politrucii din parlament, politruci care au astazi, in schimb, o nevoie teribila sa nu chiuleasca, fie prezenti si sa VOTEZE - nu sa plece la ski la sinaia
 • +6 (6 voturi)    
  Un lipsit de cel mai elementar bun simt. (Miercuri, 20 mai 2009, 16:19)

  Andrei [anonim]

  Scuzati-mi cuvintele. Dar cam asta e.
  • +6 (6 voturi)    
   La fel de ne-simtiti ca cei care N-AU VOTAT (Miercuri, 20 mai 2009, 16:26)

   Voiculescu-Patriciu-Vantu PRESEDINTE [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Politrucii din parlament sunt la fel de nesimtiti ca cei care N-AU VOTAT
   Si la fel ca cei care i-au convins sa nu voteze:
   Voiculescu-Patriciu-Vantu PRESEDINTE
  • -7 (9 voturi)    
   Nevinovat? (Miercuri, 20 mai 2009, 16:26)

   fyt [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   A trecut cuiva prin cap, macar ca ipoteza, ca in dividul ar putea fi NEVINOVAT?!
   Asa, ca posibilitate?

   Sau e deja condamnat pentru ca e din pSD? Sau pentru ca e antipatic? Sau pentru ca a deranjat-o pe marea politiciana Anastase? Sau pe Basescu?
   • +7 (7 voturi)    
    Evident ca ori esti ticalos, ori esti prost... (Miercuri, 20 mai 2009, 17:36)

    BrownBear [utilizator] i-a raspuns lui fyt

    ...deoarece nimeni nu zice ca este vinovat. Exista insa temei sa fie trimis in judecata si acolo ar avea posibilitatea sa isi demonstreze odata pentru totdeauna nevinovatia. Evitand acest lucru se incrimineaza singur.
    Probabil ca iti este greu sa intelegi, unii oameni daca nu au bun simt, nu au si gata...
 • +6 (8 voturi)    
  Mergeti la VOT (Miercuri, 20 mai 2009, 16:25)

  Lucianmotzul [anonim]

  Uitati cine acopere HOTII si pungasi in tara PSD+PNL+UDMR = partide puse doar pe hotii si inbogatire ,Basescu criticat ,Boc criticat ,PDL criticat traiasca alianta coruptilor si haideti sa-i votam intro veselie sa ne mai fure in continuare ,acest nemernic de Hot ,Nastase tot va infunda puscaria ,nu mai votati partidele coruptilor si hotilor ,sustinuti de o mare parte din mas media.
 • -1 (3 voturi)    
  da cu UDMR-u ce aveti ? (Miercuri, 20 mai 2009, 16:26)

  hopaMitica [anonim]

  da cu UDMR-u ce aveti ? Cu Tokes ce aveti ?
  doar nu v-a intrat si voua in cap, dupa descoperirea oaselor alora vechi, teoria ca sunteti pe acest pamint de 40 de mii de ani !

  Deci mai lasati teoria conform careia Tokes are dreptate, ei au descalecat primii, ca voi erati deja aici !
 • +6 (6 voturi)    
  De ce-ar fi politrucii mai "simtiti" decat romanii (Miercuri, 20 mai 2009, 16:53)

  politrucii VOTEAZA [anonim]

  De ce le-ar fi politrucilor frica de romani, daca romanii NU VOTEAZA?
 • +5 (5 voturi)    
  Prostilor, votati Geoana sau Crin sa va terminam (Miercuri, 20 mai 2009, 17:40)

  Prostilor, votati PSD/PNL sa v-o tragem din nou [anonim]

  O intrebare sincera pentru forumisti, mai ales pentru sustinatorii PSD, PNL si UDMR: Credeti ca Romania mai are vreo sansa sa ajunga o tara civilizata si prospera?
 • +5 (5 voturi)    
  Tamara (Miercuri, 20 mai 2009, 22:05)

  Codruta [anonim]

  Bandit mafiot a fost, bandit mafiot a ramas Tamara, ultrabogatanul PSD, mincinos, intrigant, mitocan, arivist, fals .


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by