Conducerea Camerei Deputatilor a decis, miercuri, trimiterea scrisorii procurorului general, Laura Codruta Kovesi prin care s-a solicitat reluarea votului in dosarul Zambaccian 1, la Comisia de regulament. Deputatii PSD sustinuti de cei ai PNL si UDMR au votat pentru trimiterea scrisorii. Adrian Nastase a contestat solicitarea lui Kovesi in Biroul Permanent, declarand ca votul nu poate fi reluat si ca procurorul general incalca legea. Nastase sustine ca decizia Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea Regulamentului Camerei, pe baza caruia s-a dat votul in cazul dosarului Zambaccian 1, are putere numai pentru viitor si a solicitat colegilor trimiterea scrisorii la comisia de regulament.

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis cu sapte voturi pentru (PSD, PNL UDMR) si cinci impotriva (PD-L) ca scrisoarea procurorului general in cazul dosarului Zambaccian 1 sa fie trimisa Comisiei de regulament pentru a decide asupra admisibilitatii documentului.

Secretarul Camerei Deputatilor, Sever Voinescu, a declarat la finalul sedintei ca reprezentantii PDL au cerut trimiterea scrisorii la Comisia juridica pentru raport si apoi in plen insa, majoritatea a decis ca deputatii de la comisia de regulment sa hotarasca daca scrisoarea este "pertinenta" sau nu. Reprezentantii PSD si PNL au argumentat ca solicitarea procurorului general pune Camera Deputatilor in fata unei situatii care reclama o "clarificare procedurala inainte de a se trece pe fond".

"S-a discutat despre retroactivitatea sau neretroactivitatea unor decizii ale Curtii Constitutionale. A prevalat cealalta parere pe motiv ca doamna procuror a cerut reluarea unui vot dat deja. Argumentele lor au constat in faptul ca suntem in fata unei situatii care reclama in primul rand o clarificare procedurala" a explicat Voinescu. Comisia de regulamennt are la dispozitie doua saptamani pentru a lua o decizie in acest caz.

Nastase o acuza pe Kovesi ca incalca legea

Adrian Nastase a pledat in fata conducerii Camerei ca solicitarea lui Kovesi nu este legala si a cerut trimiterea acesteia la comisiile de Regulament si juridica pentru a se pronunta asupra inadmisibilitatii documentului. "Procedura impusa de Parchetul General este jignitoare pentru Parlament si periculoasa pentru democratie si statul de drept. Este necesar sa se solicite Comisiei pentru Regulament si Comisiei juridice sa se pronunte asupra inadmisibilitatii solicitarii Procurorului General, iar, in final, plenul Camerei sa decida" a subliniat Nastase.

In opinia deputatului PSD, argumentul lui Kovesi privind necesitatea reluarii votului asupra inceperii urmaririi penale in dosarul Zambaccian 1 ca urmare a modificarii Regulamentului Camerei nu este valid pentru ca decizia CCR privind neconstitutionalitatea Regulamentului Camerei, pe baza caruia s-a dat votul in cazul dosarului Zambaccian 1, are putere numai pentru viitor.

"In mod normal, o noua cerere (n.r. privind inceperea urmarii penale) ar trebui sa respecte anumite prevederi legale pentru a fi supusa unui nou vot parlamentar. In niciun caz nu se poate solicita un nou vot pe un subiect in legatura cu care Camera Deputatilor a dat, legal, o hotarare definitiva si executorie, obligatorie fata de orice autoritate a statului. Votul deputatilor este un vot politic, exprimat in cadrul unor reglementari procedurale foarte clare si stricte. Procurorul general nu ar trebui sa incalce prevederile constitutionale si dispozitiile Codului de procedura penala, care ingradesc dreptul procurorilor de a redeschide oricand si oricum o cauza penala" a aratat Nastase.

Nastase sustine ca Procurorul General se foloseste de decizia CCR care a dus la modificarea Regulamentului Camerei, pentru a redeschide un dosar in ciuda faptului ca Parlamentul s-a pronuntat deja. "Reamintesc insa ca deciziile Curtii au putere numai pentru viitor. Efectele nu se pot aplica unei proceduri care a fost finalizata inainte de intrarea in vigoare a acestei decizii, respectiv 13 august 2008. Daca s-ar accepta aceasta paradigma, foarte multe hotarari deja luate de Camera Deputatilor in baza vechiului regulament ar trebui resupuse votului", a subliniat Nastase.

Ce vrea Kovesi

Procurorul general Laura Codruta Kovesi a transmis luni Camerei Deputatilor o scrisoare prin care solicita reluarea votului in dosarul Zmbaccian 1. Inceperea urmarii penale impotriva lui Nastase in acest dosar a fost respinsa de Camera Deputatilor in sedinta din 13 august 2008, "intrucat nu a fost intrunita majoritatea voturilor ceruta de art.155 alin 3 din Regulamentul Camerei Deputatilor pentru adoptarea cererii de incepere a urmaririi penale, asa cum rezulta din procesul verbal referitor la rezultatul votului exprimat".

Curtea Constitutionala a decis in octombrie 2008 ca prevederile din Regulamentul Camerei Deputatilor, care faceau referire la numarul necesar de voturi privind avizarea urmarii penale, sunt necosntitutionale. Pe baza decizie CCR, Conducerea Camerei a schimbat regulamentul astfel incat, avizul pentru inceperare urmarii penale a unui ministru parlamentar se da cu acordul a jumatate plus unu din numarul deputatilor si nu cu doua treimi cum era prevazut initial. Pe baza acestei modificari de regulament, Kovesi a solicitat reluarea votului in dosarul Zambaccian 1.

"Prin decizia din 01.10.2008 a Curtii Constitutionale, s-a constatat ca prevederile art. 155 alin 3 din Regulamentul Camerei Deputatilor sunt neconstitutionale. Intrucat constatarea neconstitutionalitatii normelor pe baza carora a fost indeplinita o procedura impune refacerea acesteia, in considerarea dispozitiilor art 147 alin 4 din Constitutia Romaniei, ca efect al deciziei mentionate, este necesar ca procedura parlamentara sa fie reluata, iar Camera Deputatilor sa se pronunte din nou asupra solicitarii Parchetului de pe langa ICCJ", argumenteaza Kovesi solicitarea de reanalizare a dosarului.