Presedintele Traian Basescu a inceput luni o vizita oficiala de doua zile in Franta, la invitatia omologului sau Nicolas Sarkozy. Principalul obiectiv al vizitei la nivel inalt il constituie consolidarea parteneriatului stategic romano-francez semnat anul tecut, cu prilejul vizitei pe care Nicolas Sarkozy a intreprins-o la Bucuresti.

Seful statului a fost primit la Elysée cu onoruri militare ale Garzii Republicane, dar fara covor rosu, chiar daca acest "detaliu" de protocol a fost mentionat in programul oficial al vizitei. Basescu a fost asteptat de Nicolas Sarkozy, care l-a primit zambind, cei doi oficiali intrand impreuna la dejunul de lucru oferit de presedintele Frantei, relateaza NewsIn.

In cadrul convorbirilor, care s-au axat in principal pe relatiile bilaterale, seful statului francez i-a oferit omologului sau roman "cooperarea Frantei, experienta sa si cea a companiilor sale" pentru construirea noii centrale, pe care Bucurestiul vrea sa o finalizeze in jurul anului 2020, se arata intr-un comunicat transmis de Palatul Elysée.

Romania dispune in prezent de o centrala nucleara la Cernavoda, ale carei doua reactoare acopera in jur de 17% din nevoile energetice ale tarii. Doua noi reactoare ar trebui sa intre in functiune in jurul anului 2014-2015. Mai multe mari grupuri energetice europene si-au anuntat deja interesul pentru construirea unei a doua centrale, care ar trebui sa aiba doua sau trei reactoare cu o capacitate totala de 3.000 MW. Printre aceste grupuri figureaza GDF Suez din Franta, Enel din Italia si E.On din Germania.

Basescu l-a asigurat pe Sarkozy ca Romania va alege o "tehnologie europena" pentru acest proiect, mai precizeaza comunicatul presedintiei franceze. De altfel, marti, in cea de-a doua zi a vizitei oficiale, seful statului roman are programata o vizita la centrala nuclearelectrica de la Flamanville.

Din delegatia care il insoteste pe presedinte in Franta fac parte ministrii Cristian Diaconescu, Radu Berceanu, Elena Udrea si Adriean Videanu.