Traian Basescu a fost surpriza lansarii candidatilor PDL la europarlamentare. A facut declaratii cifrate despre candidatura sa, Traian Ungureanu a facut sala sa rada iar Elena Udrea a primit premiu cu coronita de la Adrian Videanu. Monica Macovei si Cristian Preda, candidatii la europarlamentare din afara partidului, n-au aplaudat pe ritmurile de muzica populara de la Sala Palatului si pareau din alt film. A fost o lansare la cu multa muzica populara, cu un Aurel Tamas "cu celule portocalii in sange" si cu un Dumitru Farcas care a cantat Oda Bucuriei la taragot.

Nu era clar ca vine, iar cand a urcat pe scena seful statului a fost primit in picioare de catre delegati cu aplauze si scandari euforice.

"Va marturisesc ca m-a bucurat invitatia pe care mi-a facut-o conducerea partidului la intalnirea cu dumneavoastra si sunt foarte multe motive pentru bucuria mea. In primul rand, legatura sentimentala cu partidul din care provin. In al doilea rand, este e prima data cand vin la partidul care guverneaza, partidul care a dat tarii primul ministru si are responsabilitatea uriasa a trecerii tarii intr-o perioada de criza", si-a inceput Traian Basescu discursul.

Presedintele si-a exprimat sustinerea pentru actualul Guvern dar, in acelasi timp, le-a atras atentia membriilor PD-L ca au responsabilitatea trecerii perioadei de criza fara derapaje si ca nu trebuie sa se comporte ca un partid aliat la guvernare, de "responsabilitatea a doua".

"Orice Guvern, mai ales in an electoral, ar dori sa fie generos cu electoratul. Dar, de aceea sunteti cel mai important partid aflat la guvernare: sa va asumati responsabilitatea sa faceti ce trebuie astazi si acum. Iar dvs nu aveti dreptul nici la comportament de partid de opozitie, nici la comportament de aliat de responsabilitatea a doua.Toata responsabilitatea trecerii perioadei de criza fara derapaje este a acestui partid", a spus seful statului, explicand faptul ca masurile de restrangere a cheltuielilor bugetare au si o "parte dureroasa".

Traian Basescu nu a ratat ocazia si a dat primul semn ca intentioneaza sa candideze la presedintie.

"Spre nesatisfactia multora, vreau sa va spun ca o sa umblu mult in tara in perioada urmatoare. Nu pentru ca as fi in campnie electorala, pentru ca imi place sa umblu printre oameni, tot mandatul am fost, dar vreau sa vad cum se investesc cei circa 9 miliarde de euro pentru investitii direct din buget. Voi fi pe santiere, asa cum voi fi si in locurile unde va sarbatoriti orasele, si in mai, iunie, si in iulie, august, septembrie, octombrie, decembrie si in ianuarie", a declarat Basescu, in apaluze euforice ale democrat-liberalilor.

Presedintele si-a incheiat discursul adresandu-se democrat liberalilor: "Sunteti singurul partid care nu-si injura presedintele!"

Basescu s-a intors spre liderii PD-L si-a luat la revedere si s-a indreptat spre iesire dand mana cu militantii din sala. In timp ce presedintele se indrepta spre iesire, un militant a strigat vesel "Sa traiasca si domana Elena Udrea!". Cateva rasete s-au auzit timd. De altfel, pe toata perioada discursului lui Basescu, pe ecranele din sala a fost surprinsa imaginea Elenei Udrea.

Scena lacrimogena cu Stolojan a disparut

Ministrul Economiei si Comertului, Adrian Videanu a prezentat candidatii si filmuletele de campanie. Pe cele doua proiectoare care au incadrat scena a fost difuzat acelasi filmulet folosit si in campania pentru referendum, cu mici retusuri si imbunatatiri.

Filmuletul a trecut in revista toata istoria democrat -liberlilor incepand cu momentul '89 , alegerile din 2004 pentru presedintie, comasarea cu partidul lui Stolojan precum si castigarea alegerilor din 2008. A fost scos insa "momentul lacrimogen", cand Stolojan a predat stafeta lui Basescu. Momentul starnise la precedenta difuzare hohote de ras printre delegatii democrat liberali in 2008, la lansarea pentru alegerile paralmentare.

Presedintele PD-L, Emil Boc a prezentat in discursul sau obiectivele partidului in alegerile pentru Parlamentul European si n-a ratat prilejul sa arunce sageti catre PNL: "Am găsit un buget prădat de liberali. Fără să ţină cont că am avut şansa unei creşteri economice, PNL ne-a lăsat un deficit de 5,3% din PIB, ceea ce înseamnă iresponsabilitate pe toată linia. UE a declanşat mecanismul de deficit excesiv, pentru că PNL a aplicat politica «După noi potopul». Astăzi, când îi mai vedeţi pe cei de la PNL că ne dau lecţii, să le amintiţi ceea ce au făcut".

Cel mai activ, cel mai muncitor ministru

Printre liderii PD-L de pe scena, delegatii au remarcat-o, ca de obicei, pe Elena Udrea. Ministrul turismului, intr-un costum argintiu-lucios parea cam plictisit langa colega de partid, Roberta Anastase pana la rostirea propriului discurs. Amfitrionul evenimentului, Adrian Videanu, i-a facut o prezentarea pompoasa: "Cel mai activ, mai muncitor si mai vizibil ministru: Elena Udrea ministrul Turismului!!!"

Udrea a pasit tacticos la microfon, aranjandu-si parul si a subliniat in discursul sau ca celelalte partide "au confundat alegerile, pentru ca alegerile prezidentiale au deja un castigator: pe Traian Basescu". "Celelalte partide au confundat campaniile. Am vazut candidati care se cred Barack Obama nestiind ca alegerile in SUA s-au terminat, nestiind ca alegerile din decembrie au locul ocupat: presedinte al Romaniei pentru urmatorii cinci ani exista deja, este Traian Basescu", a spus Udrea.

"Piesele de rezistenta" ale PD-L, Teodor Stolojan, fostul ministru al Justitiei Monica Macovei, consilierul prezidential Cristian Preda, ziaristul Traian Ungureanu au fost singurii dintre candidati care au si vorbit de la microfon.

Ungureanu: Geoana poate scapa de criza daca se opereaza de Vanghelie

Traian Ungureanu a tinut un discurs presarat cu ironii la adresa social democratilor si a lui Mircea Geoana: "De reusit, vor reusi doar europarlamentarii PDL, pentru ca PDL este singurul specialist european al Romaniei. N-avem variante la PDL. S-o luam pe rand, nu va tin mult. PSD-program "Fara Basescu", PNL-program "Fara Basescu", PD-L-program cu Romania". Asta e diferenta intre partidele care se ocupa de toti romanii si doua partide care se ocupa de un singur roman.(...) PSD se pricepe sa faca dintr-o criza o criza si mai mare. E partidul care are acum propria criza, iar domnul Geoana e titular. Poate scapa de criza daca se opereaza de Vanghelie", a perorat Ungureanu in hohotele salii.

Si fostul ministru al Justitie, Monica Macovei, a atacat partenerii de Colaitie declarand ca partidul pe care il reprezinta 'nu merge in Europa sa minta' si nu doreste ca fondurile structurale 'sa ajunga in buzunarul unor hoti'. 'Nu ne ducem in Europa sa mintim si nu ne ducem in Europa sa incercam sa-i pacalim. Am scos steguletele rosii spunand adevarul si spun asta pentru ca am auzit candidati ai altor partide care se duc sa-i minta pe europeni. Noi nu mintim nici acasa, nici in Europa, nici la Bruxelles', a spus Monica Macovei.

Prezentarea candidatilor a fost presarata cu momente de folclor. Cantareti de muzica populara din toate regiunile tarii - Laura Lavric, Maria Carneci, Sofia Vicoveanca, Dumitru Farcas, Aurel Tamas - au animat sala. Dumitru Farcas a interpretat la taragot si melodia cantata de pedelisti la chefuri "Pusca si cureaua lata".

Cantaretul din zona Ardelaului, Aurel Tamas a ridicat sala in picoare: "Am celule portocalii" "Hai Pedele, Hai Pedele!", "Pedele duce greul" "Hai portocalii la Bruxelles", "Domnu' Blaga, adversarii au intrat deja in panica!" iar, Dumitru Farcas a interpretat la taragot melodia clasica si imnul Europei "Oda Bucuriei" .

Sub sloganul "La bine si la greu", PD-L si-a structurat oferta electorala pe sase puncte : intrarea in zona euro in 2014, aderarea la spatiul Schengen in 2011 si eliminarea ultimelor restricrii de pe piata europeana a muncii, absorbtia fondurilor comunitare, eliminarea mecanismului de control in domeniul justitiei si depasirea crizei economice.