Presedintele Traian Basescu a folosit, in discursul de la inceputul receptiei oferite cu ocazia Zilei Europei, exemplul UE pentru a lansa catre fortele politice un apel la solidaritate si responsabilitate in vederea depasirii crizei economice, indemnandu-i pe romani sa mearga la vot pe 7 iunie, relateaza NewsIn.

Seful statului a declarat, in deschiderea receptiei de la Palatul Cotroceni, ca lectia de solidaritate si responsabilitate pe care Uniunea Europeana o ofera in contextul crizei economice globale poate fi un model pentru toate fortele politice din Romania, pentru fortele sindicale si pentru membrii societatii civile.

"A fi solidari in momente in care consecintele crizei globale se resimt cu intensitate inseamna a ne gandi in primul rand la cei fragili din punct de vedere social, si nu la interesele noastre politice, economice sau ideologice", a sustinut presedintele. El a precizat ca adreseaza un apel la solidaritate nu doar Guvernului sau clasei poltice, ci si tuturor factorilor de decizie, din mediul privat sau din sectorul bugetar.

Pe de alta parte, Basescu a spus ca printr-un efort comun pentru depasirea crizei Uniunea Europeana va demonstra ca este o constructie in favoarea cetateanului.

"De modul in care vom sti sa ne unim fortele va depinde increderea cetatenilor in proiectul european. Convingerea mea este ca Tratatul de la Lisabona are menirea de a da un nou impuls constructiei europene, proces in care Romania are un rol activ", a spus presedintele.

El a lansat si un apel la cetatenii romani sa participe la votul pentru Parlamentul European de la inceputul lunii iunie, ca semn al constientizarii apartenentei la Uniunea Europeana.

Basescu a sustinut si faptul ca Romania trebuie sa-si faca un obiectiv din adoptarea monedei euro in urmatorii cinci ani, aratand ca astfel tara noastra va fi mai stabila in fata oricarei crizei economice, mai credibila si chiar mai bogata.

Fotografii, cadouri si discutii cu invitatii

Presedintele a venit la receptia care se desfasoara in gradina Palatului Cotroceni, alaturi de sotia sa, Maria, care, pe parcursul evenimentului, a fost o prezenta foarte discreta. La finalul discursului rostit in fata invitatilor, seful statului a ciocnit un pahar de sampanie cu militarii, in timp ce Maria Basescu s-a indreptat catre Patriarhul Daniel si Monsegniorul Dominique Mamberti, Ministrul de Externe al Statului Vatican, si s-a intretinut apoi, cu soprana Felicia Filip. Seful statului a facut un tur printre invitati, zabovind langa regele Florin Cioaba, cu care a facut fotografii. Familia regala a romilor i-a daruit sefului statului, dupa sesiunea foto, un ibric de cafea din cupru si un fanion. Presedintele a mai primit, din partea comunitatii evreiesti, doua carti avand ca tema holocaustul.

Basescu a glumit cu pedelistii din teritoriu si a discutat indelung cu presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, si a vorbit despre fotbal cu jurnalistul Iosif Boda.

La evenimentul de vineri au participat aproximativ 800 de invitati, reprezentanti ai minoritatilor nationale, parlamentari si politicieni, membri ai corpului diplomatic, reprezentanti ai bancilor si mediului de afaceri, artisti,sportivi, militari, clerici, jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile.