Firma Odyssey Communication, unde Rompetrol este actionar cu 60%, a organizat lansarea candidatilor PNL la Parlamentul European. In prezenta a maxim 400 de membri de partid, cu baloane galbene in loje pe post de militanti, discursurile liberalilor au fost centrate impotriva presedintelui Traian Basescu. Candidatii la europarlamentare care au lipsit de pe scena au putut fi totusi prezenti pe scena salii CA Rosetti din Palatul Parlamentului gratie unei transmisii live prin satelit de la Strasbourg, proiectata pe un ecran.

Seful de campanie al PNL, Rares Manescu, a declarat pentru HotNews.ro ca firma care s-a ocupat de organizarea evenimentului este Odyssey Communication, unde actionar majoritar este Dinu Patricu prin Rompetrol, care detine 60% din actiuni. Administrator si actionar cu 40% la Oddysey Communication este Diana Florentina Flutur.

Manescu a declarat pentru HotNews.ro ca firma Odyssey s-a ocupat de partea tehnica si a asigurat transmisia prin satelit de la Strasbourg, insa nu a putut spune si cat a costat organizarea evenimentului. Potrivit lui Manescu, firma lui Dinu Patriciu se va ocupa pe toata durata campaniei electorale de organizarea evenimentelor la PNL.

Lansarea candidatilor PNL pentru Parlamentul European s-a desfasurat intr-o sala mica din Casa Poporului. Prezenta la eveniment a fost redusa, au lipsit primarii liberali si multi dintre parlamentarii partidului. Organizatorii evenimentului au ales o sala mica pentru a masca lipsa militantilor PNL iar scaunele care nu s-au ocupat au fost "ocupate" cu baloane galbene.

Intr-o atmosfera amortita, candidatii au urcat pe scena pe acordurile melodiei clasice "Oda bucuriei", cantat de un cor de copii langa scena. Amfitrionul evenimentului a fost senatorul PNL, Cristian Topescu, care a incercat sa mai anime atmosfera cu glume.

Din cei aproximativ 30 de candidati pentru Parlamentul European, au lipsit chiar europarlamentarii si candidatii de pe primele 5 locuri. Singurul candidat pe un loc eligibil prezent pe scena a fost Norica Nicolai.

Debut de campanie prezidentiala pentru PNL

Deschiderea oficiala a fost marcata de discursul prim-vicepresedintelui PNL, Ludovic Orban, care a transformat lansarea candidatilor pentru Parlamentul European in lansarea campaniei prezidentiale. Orban a trecut repede peste valorile europene si tinta PNL la alegerile din 7 iunie si a declarat clar ca "aceasta campanie pentru PE reprezinta startul campaniei pentru prezidentiale, la care PNL are o singura solutie: Crin Antonescu".

"Am incredere in fiecare dintre membrii PNL, am incredere in candidatii PNL, si ganditi-va ca aceasta campanie pentru PE e de fapt si startul campaniei prezidentiale, in care nu avem decat o singura solutie, si anume aceea ca viitorul presedinte al Romaniei sa fie actualul presedinte al PNL, Crin Antonescu", a declarat Orban.

La microfon a urmat Norica Nicolai, prima pe lista candidatilor pentru PE, care a uitat sa-si prezinte obiectivele europralamentare si a trecut la atacuri la adresa lui Traian Basescu.

"Putem genera o coalitie a cetateanului impotriva dezbinarii, impotriva lui Traian Basescu si a celor care il sprijina, de frica sau de interes. Nu exista proiectul politic Traian Basescu, ci numai ambitia bolnava a unui om care vrea sa conduca singur o tara, mult mai mare desigur decat un vapor", a declarat Nicolai.

Candidatii PNL plasati pe locurile eligibile si, totodata, actualii europarlamentari nu au fost prezenti la evenimentul de lansare, dar si-au transmis mesajele, in direct, de la Parlamentul European. Numarul doi pe lista PNL, Adina Valean le-a vorbit liberalilor din sala despre importanta participarii Romaniei la proiectele europene iar Renate Weber despre reformele in justitie.

Fostul presedintele al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a parasit sala preocupat mai mult de problemele parlamentare decat de discursurile candidatilor.

Pe scena, intre candidatii neeligibili, Ludovic Orban glumea si radea cu purtatorul de cuvant al PNL, Varujan Vosganian.

Antonescu: Traian Basescu este ca un chelner

Dupa prezentarea candidatilor, presedintele partidului a urcat pe scena in aplauzele salii. Crin Antonescu l-a atacat dur pe presedintele Traian Basescu si le-a cerut liberalilor sa atace guvernarea, la randul lor, pe toata durata campaniei electorale.

"In fata acestei puteri care s-a latit peste tara ca o boala, care nu a facut decat sa imparta Romania in feude, confirmate sau redesenate, nu suntem din punct de vedere politic decat noi. Nu putem lasa aceasta campanie electorala doar discutiilor despre PE, pentru ca ceea ce se intampla in Romania n-are nimic comun cu Europa, cu drepturile, libertatile si democratia europeana.

E datoria noastra sa ii facem pe cetatenii Romaniei sa inteleaga ca la 7 iunie dau raspuns nu doar la intrebarea cine merge in Europa si ne reprezinta, ci dau raspuns daca aceasta putere si directia in care duce aceasta putere Romania mai pot fi mentinute", a facut Antonescu rezumatul obiectivului campaniei PNL.

"Traian Basescu este ca un chelner care mai greseste nota, dar niciodata in defavoarea lui, ci a celor care platesc. (...)Pentru greselile acestea exista o plata si este misiunea noastra, in aceasta campanie, sa vorbim despre responsabilitate, despre greseli si sa-i chemam pe romani sa plateasca celor care au gresit acolo unde-i doare - la vot, la 7 iunie, la toamna la prezidentiale."

  • Lansarea candidatilor a durat aproximativ o ora jumatate. Incheierea a fost facuta de senatorul Cristian Topescu care si-a invitat colegii liberali sa participe la crosul de duminica cu titlul "Jos burta".
  • Potrivit agentiei NewsIn, campania PNL pentru Parlamentul European se va desfasura sub sloganul "Aparam interesul tau in Europa", dar pe afise se vor mai regasi si formulele "Bani pentru romani, bani europeni" si "Europa liberala".
  • Pe lista PNL pentru PE pe locurile eligibile sunt plasati: Norica Nicolai, Adina Valean, Renate Weber, Ramona Manescu, Cristian Busoi si Ben-Oni Ardelean.