La fel ca in cazul legii unice a salarizarii, si procesul de descentralizare a intrat in linie dreapta, a declarat miercuri premierul Emil Boc, in cadrul sedintei de Guvern. Vicepremierul Dan Nica a prezentat Executivului o nota privind actele normative referitoare la descentralizare.

Potrivit vicepremierului, fiecare localitate din Romania va avea cate o politie locala. De asemenea, in fiecare comuna vor exista unitati agricole si astfel fermierii nu vor mai fi nevoiti sa se deplaseze in alte localitati pentru a-si rezolva problemele. "Pana acum, 70% lucrau prin Bucuresti sau prin capitalele de judet. Este cel mai ambitios proiect in agricultura", a spus Nica.

Si in domeniul sanatatii, toate unitatile, in functie de specificul loc, vor trece in subordinea autoritatilor locale. Astfel, spitalele orasenesti si municipale vor trece la autoritatile locale, iar cele judetene la consiliile judetene.

Tot autoritatile locale vor trebui sa gestioneze si bazele sportive, avand interdictia de a le schimba obiectul de activitate timp de 99 de ani.

In domeniul educatiei, urmeaza sa mai aiba loc intalniri cu reprezentantii federatiilor sindicale pentru a fi stabilit exact modul in care va fi facuta descentralizarea.

Nica a mai spus ca in transporturi, "proiectul nu tine atat de descentralizare cat de privatizarea societatilor si participarea la capitalul social al societatilor care prezinta interese pentru autoritatile locale".

In ceea ce priveste cultura, proiectul nu a fost finalizat. Acesta trebuie facut in asa fel incat partea care tine de local sa fie trecuta la autoritatile locale, iar partea care tine de patrimoniu va fi pastrata la minister. "Tot ce tine de strategii va ramane la ministere", a precizat Nica.