O factiune a senatorilor PSD a contribuit luni la respingerea proiectului de modificare a Legii Curtii Constitutionale (CCR), propus de fostul Guvern, care ar fi combatut tergiversarea proceselor. Acest lucru ar fi fost posibil prin eliminarea posibilitatii de suspendare a judecarii cauzelor odata cu ridicarea exceptiilor de neconstitutionalitate, informeaza NewsIn.

HotNews.ro a demonstrat cum actualele prevederi legale vor ajuta personaje celebre, precum George Copos, sa scape de acuzatiile penale.

Potrivit proiectului de lege, exceptiile de neconstitutionalitate ridicate de partile din proces nu ar mai fi determinat suspendarea judecarii respectivei cauze pe durata solutionarii cererii de catre judecatorii Curtii Constitutionale.

Acest proiect de lege a fost respins de Senat, in calitate de camera decizionala, deoarece nu a intrunit numarul de voturi minim necesar aprobarii, adica 69 de optiuni pentru. In favoarea proiectului de lege s-au pronuntat 40 de senatori PDL, 17 senatori PNL, 7 din partea PSD si 4 din randul UDMR. In total, 68 de voturi pentru, 23 de voturi impotriva - cele ale senatorilor PSD - si 3 abtineri, de asemenea ale senatorilor social-democrati.

Cu toate ca cei mai multi social-democrati au votat impotriva, presedintele PSD, Mircea Geoana, a avut un vot favorabil proiectului de lege.

Proiectul de modificare a Legii CCR nr. 47/1992 a fost sustinut in Comisia juridica si de cativa judecatori ai CCR, in frunte cu presedintele Ioan Vida. "De la un an la altul, numarul cauzelor cu care suntem noi sesizati este tot mai mare, am ajuns la circa 3.000 de cauze pe care noi, cei noua judecatori, trebuie sa le solutionam in plen. Asta face ca in zilele de judecata, care sunt cam trei pe saptamana, sa avem intre 50 si 100 de dosare. Aceste exceptii care se ridica in fata instantei de judecata, de multe ori sunt facute pentru a tergiversa procesul, pentru a tergiversa durata acestuia, in special in penal, unde omul asteapta sa nu fie condamnat si in dreptul comercial, unde sunt niste bani pusi in discutie", explica presedintele CCR in sedinta Comisiei juridice din 24 februarie.