Vezi AICI textul cererii de solutionare a confrictului juridic trimisa de seful statului Curtii Constitutionale.
Declaratiile lui Traian Basescu:
- Un subiect la care as dori sa ma refer este legat de cererea de solutionare a conflictului juridic, de natura constitutionala, dintre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Inalta Curte de Casatie si Justitie pe de o parte si Parlamentul Romaniei si Guvernul Romaniei, pe de alta parte.
- Documentul pe care l-am inaintat Curtii Constitutionale va fi facut public imediat si doresc sa nu-l las la libera interpretare.
- Situatia de fapt pe care am semnalat-o este ca prin Legea nr. 50/1996, s-au acordat o serie de sporuri salariale magistratilor si personalului asimilat acestora.
- In anul 2000, odata cu reforma din domeniul salarizarii pentru magistrati, prin Ordonanta Guvernului nr.83/2000, s-au introdus toate sporurile in salariul de baza, pentru a asigura transparenta salariala. Aceasta ordonanta a fost aplicabila si altor categorii, nu doar magistratilor.
- Prin aceasta ordonanta, s-au abrogat expres dispozitiile Legii nr. 50/1996, referitoare la sporurile acordate magistratilor: toate sporurile au fost introduse in salariu.
- Din pacate, in mod constant in ultimii ani, instantele judecatoresti au pronuntat hotarari judecatoresti prin care au dat castig de cauza magistratilor, personalului de specialitate asimilat acestora, asistentilor judiciari si personalului auxiliar, si functionarilor din Ministerul Justitiei.
- Astfel de procese castigate au avut ca obiect, va dau cateva exemple: prima de concediu, sporul de anticoruptie - ca si cum un magistrat, pentru a fi corect, trebuie sa aiba un spor de anticoruptie, sporul pentru vechimea in munca, coeficienti de multiplicare diferiti, sporul de specializare - ca si cum un magistrat ar trebui sa nu fie specializat, sporul de periculozitate, sporul de confidentialitate, sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica, tichete de masa, sporul de fidelitate - ca si cum nu juram fidelitate institutiilor din care facem parte, suplimentul postului, sporul de permanenta.
- Sunt doar cateva exemple de sporuri obtinute de magistrati care au dat in judecata si tot ei insisi au judecat.
- Aceste sporuri au fost acordate in instanta in baza dispozitiilor Legii 50/1996, lege care la acea ora era abrogata.
- Fenomenul acordarii de sporuri salariale in ultimii ani a inceput sa se extinda, astfel ca un numar mare de angajati ai institutiilor statului castiga in instante procese in care solicita acordarea unor sporuri.
- In baza unor hotarari judecatoresti, uneori in baza unor prevederi abrogate, actioneaza ca niste institutii legiuitoare, fapt ce incalca principiul separatiei puterilor in stat.
- Autoritatea judecatoreasca actioneaza, in aceste cazuri, cu depasirea atributiilor sale. Acest fenomen trebuie stopat.
- Presedintele Romaniei trebuie sa vegheze, in baza Constitutiei, la buna functionare a institutiilor statului.
- M-am adresat luni Curtii Constitutionale pentru depasirea atributiilor puterii judecatoresti.
- Puterea judecatoreasca si-a atribuit o prerogativa pe care nu o are: aceea de a aloca resursele de la buget, care apartine puterii executive. Practic, puterea judecatoreasca s-a substituit Guvernului, fara sa aiba aceste prerogative.
Inainte de a ne da cu parerea faceti efortul de a citi documentul inaintat Curtii Constitutionale pentru a va lamuri ...
Veti putea sigur sa vedeti dincolo de bugetul insuficient, de Basescu, de Garboveanu si altii.
Dau singuri statul in judecata, tot ei judeca si uite asa legea se mentine PESTE CAPUL guvernului si parlamentului.
Oare ce este de facut? In alte tari cum se rezolva acest vadit conflict de interese?
Sa le confiscam averile si cu ele sa construim ferme unde sa ne angajam cu totii, sa aducem elevii de la scoala sa scoata cartofii si morcorvii din pamant. Sa planificam productia pe cinci ani indiferent de situatia economica globala: sa-i zicem "cincinal"!
Mai am o idee, cel care are mai mult par in cap dintre noi si o meserie mai acatarii, sa zicem cismar, sa-l facem presedinte!
Imbuibatii astia ne distrug societatea, tara trebuie condusa de oameni care cunosc macar viata de marinar.
Deci, cand luam macetele si-i taiem pe inganfatii astia care, doar pentru ca au invatat 21 de ani, si ca mai dau examene anual si la fiecare promovare se cred mai destepti decat noi?
Eu de exemplu pot sa beau dintr-o inghititura o sticla de Polar, vreo 15 ani exersat zi de zi, si va chem pe toti sudorii, minerii, lacatusii haideti la lupta de clasa! Am pus o data un marinar presedinte, putem sa-i distrugem si pe doctii astia!
Sa fim sinceri, magistratura a devenit o casta dinastica, mai presus de orice lege, inclusiv cea a bunului simt, care "judeca" doar prin prisma propriului interes. Va plangeti ca lumea nu are incredere in voi dar in acelasi timp luati decizii aiuritoare, puneti in libertate criminali periculosi dar pastrati in inchisoare amarati care au furat o paine, dati hotarari prin care va impuneti salarii si pensii cu multe zerouri si tipati ca din gura de sarpe ca nu vi se respecta independenta daca cineva va spune ca sunt aberante. Neincrederea in justitie si imaginea ei extrem de proasta este "opera" magistratilor, a nimanui altcuiva.
Nu baga in seama astfel de uscaturi, trecatoare prin istoria Romaniei...nu vor invata niciodata ca istoria ii va trimite acolo unde le este locul (stiu ei mai bine unde).
Dupa parerea mea...salariul tau este mic...un salariu de 700 euro intr-o tara europeana pt.un judecator e o rusine...
Si eu eram la fel...ma enervam (si ma enervez) la blamarea unor categorii intregi de oameni si la asmutirea unora impotriva celorlalti...dar voi incerca sa ignor...vreau sa-mi fac meseria pt ca-mi place si vreau sa schimb ceva...si nu am nevoie de un "tatuc" sa-mi spuna ce sa fac sau ce e bine si ce e rau
Poate ai uitat sa mentionezi sporurile care se ridica .. la cat ? Masina de lux de serviciu? Ce altceva ? Mai scoate.
Habar n-ai ca un judecator de drept penal are meserie mai periculoasa decat a presedintelui.
Si nu vad niciodata nici un SPP-ist in jurul lor. Ba mai mult nici nu se ascund de lume, intotdeauna ii vezi cu roba pe langa judecatorii.
Razvane, ia bidineaua si foloseste-ti geniul de inginer la perete!
Inginerii cu adevarat buni,primesc bani multi pentru ca reusesc sa inoveze, inveteze lucruri utile societatii.
Tu faci referire la muncitorii care au terminat politehnica pe care niciodata nu i-am considerat adevarati ingineri! Da exista exceptii, dar acestia cel mai adesea si-au brevetat cate ceva din facultate si au fost vanati deja.
Este normal sa fii mandra, eu va inteleg meseria.
Nu va lasati!
cum se face in SUA, sa vezi dupa aceea cum s-ar da de ceasul mortii sa fie corecti, ca sa fie realesi... inamovibilitatea in Romania de azi este
tot ce poate fi mai rau pt. justitie
Omul a facut puscarie pentru ca prima instanta a decis ca este un pericol public. Ulterior ... s-a rejudecat cauza si s-a dat acelasi verdict. La a 3-a judecare, omul a iesit din puscarie.
Nu ma intereseaza daca Becali este vinovat sau nu, ma intereseaza cum functioneaza sistemul de judecata. Pe ACELEASI hartii si ACELEASI fapte, in cazul Becali s-au dat 2 solutii contrare la doar cateva zile distanta una de alta.
Unde altundeva in lume se mai intampla asa ceva? Modul arbitrar de a face justitie v-a compromis aproape pe toti.
Daca vedeti cum merge sistemul, de ce nu se face nimic din interior? Cine vreti sa va faca ordine in ograda? Politicienii?
Sa mai spun cu ce minuni s-a remarcat CSM anul trecut ? Distrugerea CNSAS pe niste motive absolut penibile (CNSAS-ul este institutia care se ocupa cu arhiva securitatii). Pe motivatia de desfiintare a CNSAS se putea desfiinta si politia romana. Sau mai bine sa imi aduc aminte de respingerea legii care obliga judecatorul sa iasa la pensie la 70 de ani pe motiv ca este neconstitutionala? Nicaieri in Constitutie nu scrie ceva care sa sustina o asemenea enormitate.
Am remarcat la multi judecatori o lispa de scrupule si de moralitate cum nu gasesti in mod ordinar pe strada.
Din pacate, unele fapte ale judecatorilor sunt foarte greu de aparat. Mai bine te faci ca ploua in astfel de cazuri.
1) In cazul Becali nu exista contrarietate de hotarari. Prima hotarare, cea de arestare, este premisa absolut necesara pentru cea de a doua hotarare de eliberare sub control judiciar. Sunt doua lucruri diferite. In toate tarile lumii exista cele doua institutii si masurile se iau succesiv, fiind imposibil altfel. Mai clar, masura liberarii sub control judiciar este un fel de eliberare pe cautiune cum vedeti in toate filmele americane. dar in loc sa plateasca o suma de bani ca garantie, Becali are niste restrictii si un control strict al libertatii sale.
2) Cu privire la CSM, nici noi nu suntem multumiti de activitatea lor si in instante a inceput deja procedura de revocare a membrilor CSM din functie. Este o procedura care nu a fost reflectata prea mult in presa.
3) CNSAS nu face parte din autoritatea judecatoreasca nu are legatura cu judecatorii. Distrugerea acestei institutii este in intregime opera politicienilor.
Nu cred ca aveti multe cunostinte printre judecatori.
A mai existat o hotarare intermediara (a doua) care stabilea judecarea in inchisoare a lui Becali.
Din cate am inteles eu, evenimentele s-au desfasurat asa:
1) hotararea numarul unu a fost data pentru a-l inchide;
2) hotararea doi a fost data pentru a-i refuza dreptul la iesirea pe "cautiune";
3) hotararea trei a fost data in directa contradictie cu hotararea doi; aceasta ultima hotarare stabileste ca omul poate fi judecat in libertate, desi hotararea numarul doi stabilea contrariul;
Este ceva in neregula cu logica mea?
"2) Cu privire la CSM, nici noi nu suntem multumiti de activitatea lor si in instante a inceput deja procedura de revocare a membrilor CSM din functie. Este o procedura care nu a fost reflectata prea mult in presa."
Ma bucur sa aud asta. Dar eu am ZERO incredere in judecatori. Cu toate acestea, astept cu nerabdare sa ma insel in privinta acestora.
acestei institutii este in intregime opera politicienilor."
Impotriva CNSAS s-au ridicat exceptii de Constitutionalitate. Aceste asa zise "exceptii" au fost judecate de judecatori. Judecatorii au distrus cu buna stiinta CNSAS deoarece multi dintre ei sunt fosti turnatori la securitate.
In privinta CNSAS-ului, vina va apartine in exclusivitate. Politicienii de bine de rau, au decis crearea acestei structuri. Cei care au trimis la cimitir adevarul despre dosarele securitatii sunt judecatorii. Ei sunt singurii care poarta vina in aceasta problema. Pentru o argmentatia mai solida, ar trebui analizata argumentatia instantei, lucru care s-a facut la momentul respectiv pe hotnews.
"Nu cred ca aveti multe cunostinte printre judecatori."
Nu am cunstiinte printre judecatori, dar acest lucru este irelevant. Chiar daca as avea cunostiinte si as avea o parere extraordinara despre acesti oameni, asemenea informatii de natura personala sunt irelevante pentru a-ti face o parere globala despre tagma judecatorilor.
Parerea globala se stabileste prin statistici de genul:
1) cine este campioana la procese CEDO, dupa Rusia ? Cu siguranta ati ghicit: Romania. Acest lucru se intampla deoarece oamenilor NU li se face dreptate acasa;
2) analiza prestatiei judecatorilor in foarte multe cazuri de interes public;
In nici un caz, o parere globala despre judecatori nu se stabileste pe baza cunostintelor apropiate, iar acest lucru este valabil pentru orice alt domeniu.
Vad ca la problema respingerii legii (pe motive de Constitutionalitate?!) pentru pensionarea la 70 de ani a judecatorilor, nu ati comentat nimic.
talhari sunt foarte multi din judecatori si
procurori ? nu exista un control al
activitatii acestora! la judecatoria corabia judetul olt, la parchetul de pe
langa, la tribunalul olt si la parchetul de
pe langa, la curtea de apel craiova si la
parchetul de pe langa se talhareste ca
in codru! motivarea tuturor hotararilor si
sentintelor se face aberant, aiurea si
nimeni, absolut nimeni nu verifica, nu
indreapta, nu ia masuri! , nimeni nu corecteaza dupa cum discuti si dupa cum faci afirmatii se vede de la o posta ca esti justitiar, le iei apararea, dar nu ai dreptate, sa stii. toate posturile
cheie din justitie sunt ocupate de
absolventi la fara frecventa.
am sute de dovezi de talharire a
unor amarati, de jefuire a acestora.
cu timpul vor iesi la suprafata
aceste adevaruri crude despre
foarte multi dintre justitiari. dar
pana atunci suntem inghititi cu pene cu tot de catre balauroi