"Eu am primit o invitatie. De ce politizati totul? Sau asa v-a cerut Vantu?", s-a adresat, duminica, presedintele Traian Basescu jurnalistilor postului Realitatea Tv, care l-au intrebat cum comenteaza prezenta la serbarea campeneasca Sambra Oilor a liderului PSD, Mircea Geoana, impreuna cu seful statului.

Seful statului a sosit duminica dimineata la Satu Mare, impreuna cu sotia sa, Maria, pentru a participa la serbarea campeneasca Sambra Oilor.

Cei doi au pornit, in coloana prezidentiala, spre Certeze, cea mai instarita comuna din Romania, situata la aproximativ 55 de kilometri de municipiul Satu Mare.

La intrarea in comuna Certeze, seful statului a fost intampinat de oficialitatile locale cu un colac si sare, dupa care s-a deplasat pe dealul de la Huta Certeze, unde, in jurul orei 11:00, au inceput manifestarile dedicate traditionalei serbari campenesti Sambra Oilor, potrivit Mediafax.

In discursul tinut in fata multimii, seful statului a pledat pentru nepolitizarea acestei manifestari. "N-as vrea sa fie politizata aceasta sarbatoare, as vrea sa fie o sarbatoare a oamenilor, eu am venit la o sarbatoare a oamenilor, nu la o sarbatoare politizata, de aceea comportamentul meu pe timpul cat voi sta aici va fi al unui om care a venit sa se bucure cu alti oameni. Este duminica, este timpul nostru liber si va asigur ca o sa-mi faca multa placere sa petrec cateva ceasuri impreuna cu dumneavoastra, afland despre obiceiurile dumneavoastra, obiceiurile locului, parte a traditiei puternice romanesti din aceasta zona", anunta NewsIn.

Presedintele a tinut sa sublinieze ca traditia romaneasca a prepararii branzei trebuie pastrata, a facut fotografii impreuna cu localnicii si a dansat pe ritmuri traditional maramuresene cu o interpreta de muzica populara, iar Maria Basescu, cu primarul din Certeze. Cuplul prezidential a primit in dar cate un costum traditional.

Seful statului a asistat in jur de doua ore la marea sarbatoare a osenilor, iar in jurul orei 13:00 a plecat spre aeroportul din Satu Mare, urmand sa se intoarca la Bucuresti.

La Sambra Oilor au participat si liderul PSD, Mircea Geoana, si mai multi ministri social-democrati.

Sambra Oilor se desfasoara anual la Huta Certeze (in zona Tarii Oasului), in prima duminica din luna mai, si reprezinta cea mai mare serbare campeneasca, legata de ocupatia traditionala a pastoritului, simbolizand venirea primaverii si iesirea oilor la pascut. Traditionala serbare campeneasca a avut loc pentru prima oara in cadru organizat in urma cu 52 de ani, aflandu-se acum la a 42-a editie.