In jur de 30.000 de moldoveni vor primi, anul acesta, cetatenie romana, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, pentruEUobserver. "Anul trecut au primit cetatenie romana in jur de 10.000 de moldoveni. Anul acesta, numarul lor s-ar putea dubla sau tripla, dar in niciun caz nu va fi vorba de milioane de noi cetateni romani", a afirmat Emil Boc.

EUobserver comenteaza, insa, ca premierul roman ar incerca, de fapt, sa minimalizeze efectele recentei decizii de a facilita obtinerea, de catre moldoveni, a cetateniei romane. Decizia a fost luata de Romania dupa recentele violente de la Chisinau, care au urmat alegerilor legislative castigate de comunisti.

Emil Boc a respins ideea ca simplificarea procedurilor de acordare a cetateniei romane pentru moldoveni ar reprezenta un pas spre o politica de acordare in masa a cetateniei: "Este o politica de acordare individuala a cetateniei romane, si nu pentru toata lumea. Singurele persoane care se incadreaza sunt cele care au avut cetatenie romana in trecut, dar au pierdut-o din motive care nu tin de ei".

Mai multe state membre ale Uniunii Europene, dar si institutiile europene si-au exprimat ingrijorarea dupa ce Romania a decis simplificarea procedurii de obtinere a cetateniei romane pentru moldoveni. Institutiile europene au estimat ca un milion de moldoveni ar putea primi cetatenie romana, in urma deciziei luate de Bucuresti.