Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat marti, la finalul sedintei Biroului Permanent, ca partidul va solicita discutarea cu prioritate in Parlament a ordonantei privind cetatenia pentru persoanele din Republica Moldova. Comisia pentru industrie din Camera Deputatilor urmeaza sa il chestioneze pe directorul ANRE cu privire la pretul gazelor naturale. Despre codurile aflate in discutia Parlamentului, "Consideram ca data arbitrara asumata de presedintele Basescu de 15 mai este nerealista si depasita de evenimente", a opinat Geoana.

Iata cele mai importante declaratii ale presedintelui PSD, Mircea Geoana.

  • Am stabilit in cadrul sedintei Biroului Permanent sa cerem ca Ordonanta de urgenta privind cetatenia pentru cetatenii Republicii Moldova sa fie discutata cu prioritate in Parlament.
  • Am avut si o discutie cu privire la codurile aflate in dezbatere la Parlament.
  • Consideram ca, din punct de vedere al datei arbitrare asumate de Basescu, data de 15 mai este nerealista si depasita de evenimente.
  • La nivelul Comisiei pentru Industrie a Camerei Deputatilor, dorim sa il chemam pe directorul ANRE (presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petru Lificiu - n.red.) sa dea explicatii in privinta scaderii pretului gazelor naturale. Reducerea cu doar 3% a pretului gazelor naturale este un gest mult prea limitat.
  • De asemenea, dorim sa reluam o dezbatere publica cu privire la rolul sportului si educatiei fizice in scoala.

In ceea ce priveste acordarea cetateniei pentru vecinii de peste Prut, Mircea Geoana considera ca "legea sangelui si legea solului" sunt elementele care isi spun cuvantul cand vine vorba de cetatenii Republicii Moldova, in raport cu Romania.

Presedintele PSD a mai aratat ca salariile functionarilor publici din Parlament, mai mari decat cele primite de parlamentari sau de presedintele Romaniei, sunt "anomalii ale acestui sistem". "Guvernul a facut o eroare cand a limitat doar salariile conducerilor de institutii. O lege a salarizarii unice", considera Geoana, "va reglementa aceasta situatie".

Update: In replica, Adriean Videanu a declarat ca "domnul Geoana e un pic nervos pe subiectul asta...daca nu ma insel chiar dansul a propus data de 15 mai, e un act de vointa politica al celor doua partide".