Functionarii publici din Parlament au salarii mai mari decat parlamentarii sau presedintele
Potrivit declaratiilor de avere completate de functionarii publici parlamentari, peste 40 de persoane au beneficat anii trecuti de salarii mai mari decat un parlamentar de rand. Daca actualul presedinte al Senatului, Mircea Geoana, a declarat in 2008 venituri anuale din indemnizatie de 53.433 de lei, premierul si fostul presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu de cate 62.075 de lei, iar sefului statului 67.097 de lei, sunt functionari publici parlamentari care au castigat mai mult.
In topul directorilor si a sefilor din Parlament cu salarii consistente se afla, Constanta Calinoiu (sef Departamentul Legislativ din Senat), cu un venit anual declarat , in iunie 2008, de 96.494 lei. Calinoiu este angajat al Senatului din 1991, fiind initial sefa Departamentului Administrativ. Pe locul doi se afla Madalina Ozana Ududoiu, director general al Centrului International de Conferinte(CIC), aflat in subordinea Camerei Deputatilor, cu 93.589 de lei.
Topul continua cu directorul Directiei Administrative din Camera, Manole Araiman (85.674 de lei), directorul pentru Relatii Bilaterale, Luminita Iordanescu(85.500 de lei) si directorul Departamentului Economic-Financiar, Alexandra Oprea (81.109 de lei). De asemenea, in cazul Senatului, figureaza seful Departamentului Economic, Adriana Iliescu (80.000 de lei) si directorul din cadrul Departamentului Legislativ, Mihaela Ciochina (78.305 de lei).
Urmatoarele locuri in ierarhia castigurilor sunt ocupate de functionari-sefi de la Camera Deputatilor, respectiv seful departamentului Secretariat Tehnic, Giorgica Toba (76.564 de lei), seful Departamentului Legislativ, Cristian Ionescu (76.269 de lei), secretarul general adjunct, Nicolae Sfacareanu (73.794 de lei) si director CIC - DPCD, Daniel Marin (72.317 de lei).
Intre cei cu remuneratii peste medie se numara si secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu(72.162 de lei), care a fost senator al PD intre 1992 - 2000. Acesta este urmat de directorul Directiei Buget-Financiar si Contabilitate, Elena Deaconescu (71.678 de lei).
Totodata, la Camera Deputatilor, directorul Directiei Generale pentru Afaceri Externe, Nadia Valentina Ionescu, a obtinut un salariu anual de 71.615 de lei, in timp ce Vasile Laptes - director Directia pentru Tehnologia Informatiei si Comunicare - a beneficiat de 70.282 de lei, iar Marian Botocan - sef de serviciu in aceeasi Directie - 67.577 de lei.
Peste 16 sefi din Parlament castiga mai bine decat presedintele, iar 21 mai bine decat premierul
In categoria salariilor mai mari decat ale primului-ministru, sau a presedintelui Senatului, se numara directorul Directiei de Achizitii Publice din Camera Deputatilor, Drosu Tararache (66.727 de lei), urmat de directorul Directiei pentru Organizarea si Evidenta lucrarilor Biroului Permanent, Gabriel Stecoza (66.380 de lei) si de directorul Directiei Deconturi pentru Deputati, Mariana Bucur (65.513 de lei). De asemena, fostul director al grupului parlamentar PDL, Dana Iulia Vasiliu, a obtinut un salariu de 64.043 de lei, iar directorul general al Directiei pentru Dezvoltare, Cornel Cochintu - 63.735 de lei.
De asemenea, mai mult de 20 de persoane cu functii de conducere si statut de functionar public parlamentar au fost remunerati anual cu salarii mai mari decat indemnizatia de baza a unui parlamentar, respectiv intre 53.000 si 63,000 de lei. Pe de alta parte, insa, o serie de functionarii publici parlamentari au evitat sa-si completeze veniturile in declaratia de avere, precizand doar ca sunt "conform fisei fiscale".
Premierul Emil Boc a anuntat recent o masura, asa-numita "contributie de solidaritate", care prevede taxarea salariilor din sectorul bugetar care sunt mai mari decat cel al presedintelui Romaniei.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Au salarii mari dar au si responsabilitati mari, deci prin urmare CIOCU MIC!
Auzi la el "daca vor bani"! Pai pe ce ai vrea ba sa iti lucreze un om capabil, pe alune?
As vrea sa fi destepti si sa ne dam seama ca fara bani nu poti sa tii oameni buni nicaieri. Si poate ca mata ai vre-o slujba importanta, dar oare cat rau poate face un prost care promoveaza o lege stramba?
Oare cat te-au costat prostii care s-au lasat prostiti de Bechtel? Asta nu te intrebi? Nu era mai ieftin sa ai oameni buni, care sa se stie cu spatele asigurat? Tu .. ti-ai pune gatul in streang sa te lupti cu mafia si sa stii ca la anul iti scade salariul??
legatura intre remuneratie si ce face efectiv individul e mult prea slaba. oricum nu e directa determinanta. s-a dovedit ca poti avea venituri consistente si sa fii in acelasi timp corupt/indolent si nemultumit de venituri. e o stare de fapt ce are foarte putin de a face cu remunerarea, ci cu mentalitatea romanului. ba chiar m-as incumeta sa extind aceasta apreciere spre omul modern 'world-wide'...
cred ca ar trebui sa incetam a mai propovadui ca trebuie sa le dam la unii/altii indemnizatii/privilegii doar pentru a-si face treaba!!! este acelasi praf in ochii mentionat mai sus legat de alta situatie.
am sa va dau o veste proasta! oameni buni puteti gasi si pe mai putini bani, dar nu asta e ideea. nimeni nu-i vrea. toti vor doar sa se scuze pentru indolenta/rea-vointa care e mult mai des-intalnita decat incompetenta....
Stimate domn Cornel.. daca n-ar trebui sa platesc la bugetul statului pentru directoarea de deconturi, alta decat cea de la dept economic.. alta decat directorul de la dept economic-financiar.. poate as avea salariul mai mare. ? ;)) Eu cred ca si tu traiesti ca un parazit din banii astia nemunciti, de-aia te revolti la o asemenea masura. Adica toti directorii aia din parlament sunt la un pas de moarte, in lupta cu mafia!?.. Singurul pericol din viata lor este sa-si verse cafeaua dimineata pe pantaloni, caz in care vor fi maro in fata cum sunt si in spate..
Vai de capul ta\u de simbrias umil si obraznic!
Bine gandeste guvernul si trebuie sa facem noi o greva de sprijin ca sa nu-l dea mafiotii peste cap.
propun o cresterea salariala pentru saracii parlamentari. ce daca lipsesc din parlament si isi bat joc de cei pe care ii reprezinta.
mi se pare inechitabil ca saracii de ei sa fie asa de nedreptatiti.
nu ma intelegeti gresit. e normal ca ei sa aibe veniturile mai mari decat ale profesorilor, ale pensionarilor... dar sa existe altii care au venituri mai mari ca ei?!
e inadmisibil asa ceva.
va propun sa ne unim fortele si sa ii sprijinim pentru ca acum se vor intoarce din scurta lor vacanta si chiar nu vor mai avea ce sa puna pe masa cand vor ajunge acasa.
PS: nu sunt functionar public parlamentar, in caz ca asta credeati, dar cunosc si eu una-alta. Mai bine ma faceam "jurnalist". Bine ca vreti si drepturi de "autor" pe prostiile pe care le scrieti...
hai prietene ca doar n-or avea prime de vacanta de 100milioane pe an.... =)))
de fapt, ca peste tot unde e nevoie....politicul plateste salarii grase ca mai apoi respectivii 'sa dea cu batul' pe diverse acte in favoarea politicului. ghici cine are de pierdut in schema asta?... prostii de pe margine jefuiti de doua ori ;)
Atata vreme cat angajatii Camerei Deputatilor nu erau functionari publici cum ai vrea sa fi primit prime restante pentru perioada 2001-2005? Esti specialist in dezinformare.
Angajatii Parlamentului aveau pana in 2006 statut special, insa nu erau functionari publici (straniu, dar adevarat), de unde si frustrarea lor in acest sens.
Vad ca nu te potolesti. Nu stiu ce vrei sa demonstrezi?
Daca prim ministru vrea sa faca ceva, sa impuna o lege a salarizarii, o limita a beneficiilor si sporurilor care se pot acorda, sa limiteze numarul functionarilor prin inlocuirea lor cu un sistem informatic performant, sa reduca birocratia si numarul taxelor, sa stimuleze mediul privat si apoi lucrurile se vor schimba.
as vrea sa vad si eu cand vor incepe de la cauza...am impresia ca nu prea degraba fiindca multi dintre ei, de la putere, si-ar taia singuri craca....
un salariu de 80.000 RON/ an la cursul actual nu fac nici 20.000 euro pe an adica salariul normal al unei casierite de supermarket din vest . In realitate pentru responsabilitatile pe care le au sefii respectivi sunt platiti nu mult ci doar corect raportat la nivelul Romaniei.
Este insa rusinos cat de putin sunt platiti ministri si presedintele. Dar după cum spun americanii You pay peanuts you get monkeys.
Asa sa va ajute Dumnezeu!
Salariile astora sunt mici comparativ cu ce inseamna un salariu adevarat pentru o munca adevarata in Europa si sunt nesimtiti de maari pentru ceea ce fac si pentru cati sunt cei ca ei ce ard gazul.