Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, va efectua de marti pana joi o vizita oficiala la Londra, unde va avea intrevederi cu mai multi oficialii britanci cu care va discuta despre noi modalitati de intensificare a schimburilor economice si a investitiilor britanice in Romania, informeaza un comunicat transmis luni de ministerul de Externe.

In cadrul vizitei, seful diplomatiei romane va avea intrevederi cu David Miliband, secretar de stat pentru afaceri externe, John Cunliffe, consilierul premierului Gordon Brown pentru afaceri europene si afaceri economice internationale, William Hague, ministrul afacerilor externe in guvernul din umbra (shadow government) al opozitiei conservatoare si membri ai grupului parlamentar pentru Romania din Parlamentul britanic, se mai arata in comunicatul ministerului.

Mai mult, Cristian Diaconescu va sustine o conferinta cu tema "NATO transformation after Strasboug-Kehl: a Romanian Perspective" ("Tranfosrmarea Aliantei Nord-Atlantice dupa summitul de la Strasboug-Kehl: o perspectiva romaneasca"), la Chatham House, un think-tank britanic. Pe parcursul vizitei, acesta se va intalni cu un grup de oameni de afaceri, dar si cu corespondentii romani de presa din Marea Britanie si cu jurnalisti britanici.

Ministrul roman va exprima interesul Romaniei pentru consolidarea parteneriatului strategic cu Marea Britanie si identificarea unor noi domenii de cooperare, cat si pentru intensificarea schimburilor economice si a investitiilor britanice in Romania. Totodata, ministrul roman va aduce in discutie cooperarea in domeniul energetic intre cele doua tari, in domeniul problematicii de securitate, al afacerilor interne si al justitiei.

Temele aflate in atentie pe agenda europeana si dosarele de interes in care cele doua tari au abordari convergente - schimbari climatice, energie, extinderea Uniunii Europene - vor fi, de asemenea, abordate. Alte subiecte care vor fi tratate in cadrul discutiilor sunt: situatia din vecinatatea estica, Sinergia Marii Negre, Parteneriatul Estic, Caucaz si Asia Centrala, Balcanii de Vest, evolutia situatiei in Orientul Mijlociu, Afganistan, Pakistan, Iran, Irak.