Agentia Nationala de Integritate (ANI) nu poate verifica declaratiile de avere si interese ale candidatilor inainte de alegerile pentru Parlamentul European, deoarece cu ocazia acestui scrutin legea prevede ca documentele necesare ajung in posesia Agentiei abia dupa data de 7 iunie.

In urma unei solicitari formulate de NewsIn privind situatia declaratiilor de avere si interese ale candidatilor la alegerile pentru PE, oficiali ai ANI au precizat ca documentele vor ajunge la inspectorii de integritate abia dupa alegerea si validarea europarlamentarilor.

Potrivit Ordonantei de urgenta care reglementeaza alegerile europene din acest an, Biroul Electoral Central este obligat sa publice declaratiile de avere pe pagina de internet, la momentul ramanerii definitive a candidaturilor (29 aprilie), dar nu si de a le transmite ANI pentru verificari, cum s-a intamplat in cazul alegerilor parlamentare si locale.

Legea ANI prevede la art.40, aliniatul 2, obligativitatea transmiterii de catre birourile electorale a acestor documente catre Agentia Nationala de Intergritate: "Declaratiile de avere si de interese se depun la Biroul Electoral Central sau, dupa caz, la biroul electoral de circumscriptie, odata cu declaratia de acceptare a candidaturii, in doua exemplare.

Biroul Electoral Central si biroul electoral de circumscriptie transmit un exemplar al declaratiilor de avere si de interese la Agentie, in termen de cel mult 48 de ore de la depunere". Aceasta prevedere este valabila pentru persoanele care candideaza pentru functiile de Presedinte al Romaniei, deputat, senator, consilier judetean, consilier local sau primar.

O asemenea prevedere lipseste insa din reglementarile legale pentru organizarea alegerilor pentru Parlamentul European.Chiar si in cazul in care cineva doreste sa solicite ANI verificarea averii unui candidat, inspectorii nu pot interveni decat dupa alegerile din 7 iunie, au precizat oficiali ai Agentiei.

Potrivit Legii privind organizarea si desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul European modificata prin OUG 11/2009, "in cel mult 15 zile de la validarea mandatelor, membrii din Romania in Parlamentul European sunt obligati sa isi declare averea si interesele la ANI".