Intr-una din sectiile din sectorul Rascani al Chisinaului, o batrana care n-a vrut sa-si spuna numele striga ca liberalii n-au ce cauta in Parlament. “Vrei sa ramanem fara pensii?! Sau sa vina romanii, sa inceapa un nou razboi, ca in '92?!”. Pe un ton ceva mai calm, dar nu mai putin suprat, o alta doamna, trecuta cu putin peste 30 de ani, Rodica Garbalau, imi povesteste ca a ramas fara lucru acum patru ani, cand Serafim Urechean, liderul Alinatei Moldova Noastra, unul dintre principali adversari ai comunistilor, s-a vazut obligat sa renunte la postul de primar al Chisinaului.

Serafim Urechean
Foto: Unimedia
Rodica Garbalau conducea un centru social de asistenta pentru copii, patronat de Primarie pe cand Urechean era primar, dar care a fost inchis dupa ce acesta a abandonat in 2005, fortat de evenimete, afacerile municipalitatii si a devenit deputat in Parlamentul Republicii Moldova.

“Comunistii au facut presiuni asupra finantatorilor italieni ai centrului pe care il administram si ei au fost nevoiti sa renunte la toate afacerile lor in Moldova”, spune doamna Garbalau.

Cei patru ani de somaj, in care si-a intretinut propria fiica doar din castiguri ocazionale, au determinat-o suficient ca sa vrea eliminarea totala a comunistilor din viata politica. N-ar fi ratat pentru nimic in lume sa se prezinte la prima ora, pentru a le da un vot de blam. S-a angajat observator din partea Aliantei Moldova Noastra, ca sa impiedice orice tentativa a actualei puteri de a frauda rezultatul alegerilor, care n-are cum sa le fie favorabil, e convinsa Rodica Garbalau.

Dorinta schimbarii si refuzul autoritatilor de la Chsinau de a deschide mai multe sectii de vot in strainatate i-a facut chiar pe unii moldoveni sa se intoarca din Occident, unde mucesc de ani de zile. Petru Crudu din Nisporeni, un centru raional din Republica Moldova, a profitat de aceasta ocazie ca sa revina, pentru cateva zile doar, din Spania, ca sa-si vada nevasta si copiii.

Salarii de sub 50 de euro

“In Parlament, parerea mea, trebuie schimbat tot si de inceput cu tineri, cu idei progresiste. Cu ideile de pana acum stam pe loc de 19 ani”, crede Petru Crudu, la unison cu sotia sa, Veronica: „Multe ar trebui de schimbat. 600 de lei (aproximativ 170 RON) salariul unui lucrator medical. Nu te poti intretine nici macar pe tine insuti, nu si un student, o casa. Daca n-ar fi sotul plecat peste hotare nu stiu cum m-as fi descurcat”, se plange femeia. “Trebuie sa ne gandim bine ce facem, pentru ca alegem nu doar pentru, dar si pentru viitorul copiilor nostri”, adauga Veronica Crudu.

Interesul sporit al moldovenilor pentru aceste alegeri e, de altfel, confirmat si de datele oficiale. Pe parcursul intregii zile rata de participare a depasit-o constant pe cea inregistrata la alegerile parlamentare din 2005, ne-a comunicat secretarul Comsiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan.

Tot astfel s-ar putea explica, poate, si linistea care domnea la pranz la sediile principalilor partide din Republica Moldova. “Toti sunt plecati pe front”, a glumit unul din putinii activisti pe care i-am gasit la Partidului Liberal Democrat atunci cand l-am intrebat unde sunt liderii partidului. Iar la comunisti nici macar n-am fost lasat sa intru, tocmai pe motiv ca nu era nimeni.

Satul lui Voronin, blocat de cazaci

Vladimir Voronin
Foto: Unimedia
Cel mai grav incident a fost inregistrat, insa, la Corjova, satul de bastina al presedintelui Vladimir Voronin, in Transnistria. Desi se afla sub controlul administrativ al Chisinaului, sectia de vot din aceasta localitate a fost blocata de cateva sute de cazaci si alti veterani ai razboiului din 1992, care au luptat in formatiunile militare separatiste.

Urna de vot a fost sechestrata intr-un automobil al militiei transnistrene, iar politistii moldoveni, pentru a nu provoca o incaierare, au urmarit evenimentele de la distanta, a relatat presei moldovenesti Pavel Postica, membru al organizatii de aparare a drepturilor omului de la Chisinau, Promo-Lex.

La pranz, Comsisia Electorala Centrala s-a vazut obligata sa anunte inchiderea sectiei de vot de la Corjova si i-a indemnat pe locuitorii satului sa voteze la sectiile de vot deschise pentru transnistreni in cateva localitati de pe malul drept al Nistrului.

Voronin, cu gandul la viitoarea coalitie

Vlad Filat
Foto: Unimedia
Presedintele Voronin, caruia jurnalistii i-au solicitat o reactie la aceste evenimente, s-a multumit sa condamne actiunile administratiei de la Tiraspol. Dupa ce s-a exprimat dreptul la vot, in una din sectiile din centrul Chisinaului, liderul comunistilor moldoveni a declarat ca votat “pentru binele poporului”.

Voronin a mai spus ca isi doreste ca in Parlament sa intre cat mai multe partide, ca sa aiba cu cine face coalitie, recunoscand astfel ca numarul voturilor pe care le vor acumula comunistii ar putea fi insuficiente pentru a forma viitorul Guvern. La fel ca si Voronin, ceilalti lideri ai comunistilor au declarat ca au votat “pentru stabilitate si prosperitate”.

De cealalta parte, liderii din opozitie se arata siguri de victoria lor. “Rezultatatul alegerilor va fi categoric unul democratic”, a declarat in acest sens presedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat.

In aceasta seara sunt asteptate rezultatele unui exit poll, realizat de Institutul de Politici Publice, iar primele rezultate oficiale vor fi facute publice maine dimineata.