- Intalnirea s-a incheiat
- Intrati in articol pentru a vedea raspunsurile invitatului
- Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
Emisiunea "Discutia de luni" este difuzata in fiecare luni, de la ora 19.00, pe frecventele RFI Romania si pe HotNews.ro.
Cele mai recente masuri anti-criza luate de guvern
- Firmele din Romania vor fi obligate sa plateasca noi impozite. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, microintreprinderile vor trebui sa contribuie cu cel putin 1.625 lei pentru fiecare trimestru, prin impozitul forfetar care va fi introdus incepand cu 1 mai, potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta "cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale" obtinut de HotNews.ro.
- Angajatii la stat care au salariu mai mare decat presedintele, adica peste 8.000 de lei, ar putea plati un impozit de 90%. Acesta ar urma sa se aplice pe diferenta de venit ce depaseste salariul sefului statului. Banii obtinuti astfel vor ajunge intr-un fond de sprijin financiar pentru persoanele cu salarii mici, afectate de criza economico-financiara.
dani [anonim]
1)Toate ministerele au primit rectificari bugetare in minus, doar Ministerul Muncii si Protectiei Sociale
primeste un plus de cca 300 de milioane de euro. Care credeti ca poate fi destinatia acestor bani?
2) Vi se pare legala o impozitare minima pausala, cum este anuntata ea in proiectul ordonantei de urgenta a guvernului, cu privire la microintreprinderile din Romania? Se poate impozita ce nu exista, adica un zero profit sau un MI "pe cifre rosii"?
Staedtler [anonim]
Domnule Daianu,
1. Ce argumente aveti sa combateti o posibila hiperinflatie pe RON, in urmatorii 2 ani?
2. De ce avem nevoie de curs interbancar? Ce beneficii am eu cetatean de rand dupa existenta unui curs de schimb ca cel pe care il avem in prezent?
De ce este necesar ca economiile mele in lei sa valoreze in functie de cei care se incred sau nu in aceasta moneda.
Mie nu mi se pare corect ca munca care am depus-o si contra careia am fost platit cu respectivii lei sa se deprecieze sau aprecieze, asa cum vor banciile respectiv agentiile de rating.
3.De ce credeti ca avem nevoie in continuare de banci in societate?
In istoria recenta am observat ca modul in care lucreaza banciile distruge insasi principiul de cerere-oferta.Cum? foarte simplu!
Cererea, intodeauna este disproportionat de mare comparativ cu oferta, pentru ca cererea acceseaza foarte rapid bani foarte multi prin banca.
Banca are capacitatea de a imprumuta de mai mult de 10 ori banii fizici de care dispune.
Astfel, banca prin caracterul ei, distruge piata injectand capital virtual.
Creeaza inflatie mascata si apoi indirect crize financiare, (ca cea de fata) si crizele sunt platite tot de popor si nu de banci.
4. Cum ati sustine o initiativa gen adoptarea unei noi monede internationale de refugiu alta decat dolarul?
multumesc in avans,
stima,
Staedtler
Alexa [anonim]
1. Ce credeti ca ar trebui sa faca Banca Centrala Europeana pentru a contracara criza din zona euro, in conditiile in care aproape ca si-a terminat “munitia” scaderii dobanzilor?
2. Cum vi se pare solutia tiparirii de bani (ma rog, acum denumirea politicoasa este ‘quantitative easing’) adoptata de Fed si de Banca Angliei?
3. Spuneati acum ceva timp ca ati propus ca noilor membri ai UE sa li se permita instaurarea de controale temporare asupra fluxurilor de capital, ce se mai aude cu propunerea respectiva?
4. Ce credeti ca se va intampla cu consiliile monetare din Bulgaria si tarile baltice?
Multumesc
MR [anonim]
1.Masura asta trebuia luata cand economia "duduia" ; nu neg ca ar putea avea impact la rau platnici dar vor trage multi obloanele.
Cred ca ar trebui sa se vorbeasca mai mult de competivitatea produselor romanesti , ce sectoare ar trebui dezvoltate prioritar (s-a dezvoltat ind. auto dar nu cred ca a fost o "alegere" fericita) , nu ce taxe mai aplicam !
2.Este adevarat ce spun unii ziaristi ca scrisoarea de intentie - FMI ar contine prevederi secrete de genul nationalizarii creditelor neperformante ale bancilor ?
3. Nu am uitat ca atunci cand erati ministru ati dat recomandare negativa pentru contractul de elicoptere de atac ! Intre timp au trecut multi ministri dar nu am mai auzit de asa ceva ! Daca veti candida independent la PE , aveti votul meu !
MR
judex1 [anonim]
puteti sa precizati doctrina politica pe care o urmati si ideologia care credeti ca va caracterizeaza cel mai bine? Sunteti liberal, socialist, social-democrat, sau va situati mai aproape de populari?
marius [anonim]
Vi se pare corecta decizia guvernului boc de a impozita ceva ca re nu exista(ex firme cu pierderi)?
Nu cumva aceasta masura este ilegala si anticonstitutionala?
Am o firma ce efectueaza servicii de vidanjare
Si firma mea intra sub incidenta legii impozitarii minime?
va multumesc
ioana [anonim]
Un articol de azi: "Statele Uniunii Europene, din Europa Centrala si de Est, lovite de criza economica globala ar trebui sa renunte la monedele lor si sa treaca la euro chiar daca nu ar deveni membre cu drepturi depline ale zonei euro, arata Fondul Monetar International."
Credeti ca este o idee buna?
Multumesc
sorana [anonim]
Domnule Daianu,
Avand in vedere ca domnul Geoana v-a laudat activitatea de europarlamentar, ati luat in considerare ideea de a cere sustinerea PSD-ului cu semnaturi pentru o candidatura independenta la europarlamentare?
La randul meu, va asigur de votul meu daca veti candida.
Profit de ocazie pentru a va multumi pentru prestatia excelenta de la Bruxelles.
George Calinescu [anonim]
1. Vi se pare normal ca o firma care are agenti de vinzari, marchandaising etc care trebuie sa se deplaseze la beneficiari sa nu-si poate deduce tva-ul pentru carburantyi si piese de schimb? Cum va influenta o asemenea "ordonanta" industria auto ?
2. Vi se pare normal sa nu mai existe remunerare sub forma de drepturi de autor (conform legii privind proprietatea intelectuala) ?
3. Ce se vor face micii intreprinzatori cu venituri mici si profituri minuscule (firme familiale) care trebuie sa plateasca un impozit pentru profituri pe care nu le are ?
4. Care dintre legile noii "guvernari" credeti ca va duce la o diminuare a efectelor crizei ? Exista vreuna ? Nu credeti ca sectorul privat este pur si simplu "strangulat" si ca aceasta va insemna reducerea PIB-ului, cresterea inflatiei etc ?