Presedintele Basescu a exercitat presiuni foarte mari pentru reforma justitiei si a chemat la el toti responsabilii in domeniu cerandu-le, printre altele, "capul lui Nastase", potrivit unui document pregatitor al vizitei ministrului austriac de Externe la Bucuresti, obtinut de Mediafax.

Documentul, pe care scrie "Ministerul Federal pentru Afaceri Europene si Relatii Internationale", mentioneaza pe prima pagina ca este "redactarea finala verificata la 27 martie 2009" si contine o analiza detaliata a mai multor subiecte, printre care si a eforturilor de combatere a coruptiei, aceste file avand inscrisa ca data a redactarii ziua de 25 martie 2009.

Presedintele Basescu a exercitat presiuni foarte mari si i-a chemat pe toti responsabilii la Palatul Prezidential. El a cerut o decizie politica in privinta Codurilor puse in discutie, ocuparea posturilor de judecator si procuror bugetate, care erau vacante, precum si capul fostului premier Nastase

Document pregatitor al vizitei ministrului austriac de Externe

De asemenea, documentul nu mentioneaza sursa informatiilor care au stat la baza redactarii.

Capitolul referitor la combaterea coruptiei incepe cu o referire ampla la raportul Comisiei Europene publicat la 12 februarie.

Principalele comentarii din documentul citat:

  • In raportul intermediar din 12 februarie, CE a remarcat progresele Romaniei incepand cu iulie 2008 in domeniul reformei in justitie si in lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Este vorba despre un update tehnic fara evaluari detaliate ale elementelor de reforma tehnica.
  • Tonul general este ca incetinirea se refera la reforme si la faptul ca au fost facuti pasi inapoi in Romania, care pana atunci avusese un parcurs mai bun decat Bulgaria.
  • Raportul intermediar al CE ar trebui sa fie vazut ca un avertisment pentru Romania si Bulgaria: fara schimbari semnificative, raportul final din vara va fi din nou foarte critic, ceea ce va avea ca urmare continuarea MCV si din nou, de aceasta data si pentru Romania, amenintarea cu sanctiuni financiare in sensul inghetarii unor fonduri UE.
  • Semnale pozitive - inceperea modificarii Codului Civil, Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, dar nu se evidentiaza rezultate concrete.
  • DNA obtine acum, ca si inainte, succese in anchetarea cazurilor de coruptie la cele mai inalte niveluri, iar ANI trebuie sa continue investigatiile fara influente straine si cu completa sustinere a celorlalte autoritati ale statului.

Documentul contine si o evaluare cu elemente neactualizate a "cazului Nastase", precizand:

"Unul dintre cele mai celebre cazuri - fostul premier Nastase va fi cel mai probabil dat justitiei de catre Camera Deputatilor al carei membru este. Aceasta ar fi a treia cerere a procurorilor speciali anticoruptie de a-i ridica imunitatea. Ultima a esuat in august 2008. Si, pentru a-i ridica imunitatea, nu mai este nevoie, dupa o schimbare de regulament a Camerei, decat de o majoritate simpla in plen".

Materialul contine si o rubrica intitulata "Referitor la adoptarea legilor necesare", unde se arata ca "Presedintele Basescu a exercitat presiuni foarte mari si i-a chemat pe toti responsabilii la Palatul Prezidential. El a cerut o decizie politica in privinta Codurilor puse in discutie, ocuparea posturilor de judecator si procuror bugetate, care erau vacante, precum si capul fostului premier Nastase".

La rubrica "Pozitia Austriei", materialul arata ca aceasta este de acord cu recomandarile CE si este de acord cu evaluarea continuta in raport. De asemenea, materialul arata ca "Austria este foarte interesata ca, criteriile in aceste zone deosebit de sensibile sa fie indeplinite in totalitate".

"Austria este de acord ca Romania sa rezolve cat se poate de repede problemele semnalate", se mai arata in material.

Nastase: Iata cat rau poate sa faca in strainatate actiunea de razbunare politica a lui Traian Basescu

Fostul premier Adrian Nastase considera ca "Documentul pregatitor pentru vizita ministrului austriac arata cat rau poate sa faca in strainatate actiunea de razbunare politica a lui Traian Basescu. Nimeni nu mai crede, nici macar in strainatate, ca asa-zisele dosare ale mele sunt dosare normale, judiciare. Ele sunt in mod evident considerate inclusiv in exterior dosare politice."

"Eu astept in primul rand un punct de vedere de la Cotroceni, din partea presedintelui, care cred ca va trebui sa clarifice aceasta chestiune si, in functie de aceste clarificari eventuale, voi decide cum trebuie sa reactionez si in plan extern", a adaugat fostul premier.

"Acest document confirma ceea ce am scris eu la Comisia Europeana, presedintelui Barosso, in legatura cu aceste dosare".

"Presiunile care s-au facut modificandu-se legi si regulamente, dandu-se indicatii la Cotroceni pentru sefii institutiilor cele mai importante din domeniul Justitiei - toate aceste lucruri nu fac decat sa confirme esecul unui regim condus de Traian Basescu care nu a adus romanilor decat dezbinare, razbunare, haos si probleme economice", a mai spus Nastase.

Romania, invitata de Rusia in South Stream

In acelasi document, se arata ca Romania ar fost invitata de Rusia in South Stream, dar pana acum Bucurestiul nu si-ar fi exprimat decizia in acest sens. Se sugereaza ca ar fi in interesul Austriei sa obtina un raspuns pozitiv de la Romania.

In cadrul capitolului Rolul-cheie al Romaniei in South-Stream se arata ca "spre deosebire de Austria, Bulgaria si Ungaria, Romania nu este implicata in South Stream, dar, in tot cazul, a fost invitata de Rusia". "Romania este vizata a) ca riveran la Marea Neagra drept tara de tranzit si b) un posibil partener la South Stream, prin artera de furnizare nordica".

"Implementatorii South Stream sunt in momentul de fata dependenti de acordul Romaniei pentru tranzitul pe pamant sau pe mare al conductei. Romania (si Ucraina) au un rol-cheie pentru realizarea South Stream. Pana acum nu a existat un acord contractual intre Romania si South Stream", se mai arata in document.

"Austria continua sa sustina activ Nabucco drept proiect prioritar. Totusi, din perspectiva cresterii cererii de energie, Austria examineaza participarea in proiectul South Stream".