Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca FMI a recomandat Romaniei reducerea cu 5% a numarului angajatilor din sistemul bugetar. Seful statului mai spune ca reducerea cheltuielilor bugetare cu 1,1% in 2009 se va realiza prin inghetarea salariilor bugetarilor si trecerea treptata la un cuantum total al sporurilor de 30% din salarii.

Seful statului a mai adaugat ca bugetul pe 2009 va fi construit pe prognoza "cea mai pesimista" de scadere cu 4% a economiei: "In scrisoarea de intentie catre FMI nu veti regasi nicaieri prognoza de comprimare a economiei cu 4% in 2009, dar bugetul pe acest an este realizat preventiv pe baza acestui scenariu, cel mai rau posibil", potrivit NewsIn.

Acordul cu FMI permite "scoaterea din piata a unui jucator care absorbea aproape toate resursele", respectiv bugetul de stat, pentru a lasa la dispozitia mediului de afaceri lichiditatile necesare, a declarat presedintele Traian Basescu.

Un alt element vizat de acordul cu FMI este, spune seful statului, stabilitatea cursului de schimb: "Un alt element vizat a fost moneda nationala, mentinerea leului la un nivel acceptabil, nici prea tare ca sa inhibe exporturile, nici prea slab, ca sa reduca veniturile populatiei in echivalent euro la un nivel de neacceptat".

Seful statului a facut aceste declaratii cu ocazia unei intalniri cu presedintii Camerelor de Comert din Romania. Traian Basescu a mai spus, cu aceasta ocazie, ca "Niciun euro care vine de la FMI nu va ajunge in salarii si sporuri, nici cei care se vor duce la Banca Nationala, nici cei care se vor duce la Ministerul Finantelor".