Lista candidatilor PNL la alegerile europarlamentare va fi deschisa de Norica Nicolai, urmata de Adina Valean si Renate Weber, a anuntat presedintele liberalilor, Crin Antonescu, care a adaugat ca pe lista nu figureaza numele actualilor europarlamentari Adrian Cioroianu si Daniel Daianu.

Antonescu a afirmat ca Cioroianu nu a fost multumit de locul 8 pe care fusese plasat si, in aceste conditii, renunta sa mai candideze. Despre Daianu, liderul liberal a declarat ca "e o diferenta mare intre ceea ce intelege PNL si ceea ce intelege Daianu prin functia de europarlamentar".

Locul patru pe lista este ocupat de Ramona Manescu, urmata de Cristian Busoi, Ben Oni Ardelean, Ovidiu Silaghi, Csibi Mogor, Catalin Turliuc, Cristian Cojocaru, Ionel Muscalu si Radu Surugiu.

Daianu: Nu m-am nascut europarlamentar si nici nu mor europarlamentar

Inainte de finalizarea listei, Daniel Daianu a declarat, citat de NewsIn, ca "preferinta" lui este sa-si continue activitatea in Parlamentul European, dar a admis ca uneori a "citit" in maniera proprie valorile liberale.

"Preferinta mea a fost si este sa continui in PE, in Comisia pe probleme monetare si financiare", a spus el. "Nu m-am nascut europarlamentar si nici nu mor europarlamentar", a adaugat Daianu.

"Multumesc pentru increderea care mi-a fost acordata. In fond, eu nu am batut la usa PNL pentru a fi europarlamentar, mi-a fost solicitat. Multumesc pentru faptul ca mi-a fost acordata aceasta incredere si voi continua sa scriu, sa vorbesc, sa am o prezenta in viata publica din tara si din Europa", a mai spus Daniel Daianu.

El a adaugat ca nu este "libertarian", iar notiuni precum "solidaritate, echitate, responsabilitate sociala, rusine cand e cazul sa iti fie rusine, toate acestea fac parte din matricea intelectuala pe care eu o folosesc atunci cand definesc liberalismul".

El nu a comentat prea mult posibilitatea de a ocupa un post in conducerea BNR, precizand doar ca are multi prieteni in Banca Centrala, dar nu ar fi elegant din partea sa faca declaratii pe aceasta tema.

Stolojan, Macovei si Preda deschid lista PD-L

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan, fostul ministru de Justitie Monica Macovei, consilierul prezidential Cristian Preda si jurnalistul Traian Ungureanu vor deschide lista PD-L pentru alegerile europarlamentare, a declarat luni presedintele partidului, Emil Boc.

El a precizat ca Monica Macovei a confirmat candidatura si urmeaza sa se inscrie in partid.

Este un castig pentru Romani si este un castig si pentru PD-L", a comentat el.

La finalul sedintei de luni, vicepresedintele PD-L Gheorghe Flutur a precizat ca partidul a reusit sa stranga, pana in prezent, 1,1 milioane de semnaturi.

Democrat-liberalii au stabilit ca pe locurile eligibile sa se afle candidatii PD-L de pe locurile fruntase in clasificarea stabilita de cele opt regiuni de dezvoltare, au precizat sursele citate.

Iliescu despre candidatura Laviniei Sandru: Cum isi permite asa ceva?

Si PSD isi stabileste luni lista candidatilor la PE, mizand in continuare pe majoritatea deputatilor prezenti deja in forul european. Cel mai probabil, lista va fi deschisa de Adrian Severin, Rovana Plumb si Adriana Ticau.

Pana atunci, PSD trebuie sa rezolve dilema Laviniei Sandru, a carei candidatura se loveste de impotrivirea presedintelui de onoare al social-democratilor, Ion Iliescu.

De altfel, Iliescu nu a ratat ocazia sa o critice pe Sandru chiar inainte de inceputul reuniunii, afirmand ca, in general, persoanele care "intra pe poarta din dos sunt obscure".

"Chiar si cei de la PES au ramas cu gura cascata ... cum isi permite asa ceva", s-a intrebat el.