In PSD mocneste scandalul. Mai multi social democrati incep sa se revolte impotriva Coalitiei cu PD-L si impotriva lui Traian Basescu. Senatorii PSD s-au revoltat impotriva partenerilor de guvernare iar presedintele PSD Mircea Geoana a recunoscut miercuri ca exista "o adiere de nemultumire" in legatura cu modul de colaborare cu PDL. Geoana i-a avertizat pe democrat liberali ca acest lucru ar trebui sa le dea de gandit. Pe de alta parte, aflat in vizita la Arad, Marian Vanghelie a facut glume pe sema presedintelui Traian Basescu care "incearca sa controleze Coalitia".

Mircea Geoana a recunoscut ca exista nemultumiri in interiorul PSD la adresa partenerilor de guvernare si a precizat ca acestea sunt legate de faptul ca PSD nu reuseste sa-si numeasca in functii oamenii pe care ii propune.

"Sunt voci in grupurile noastre parlamentare care sustin ca in acest moment e nevoie de o mult mai mare coerenta si stabilirea unui parteneriat pe baze cu adevarat transparente si egale intre cele doua partide. (...) Nu cred ca este un curent majoritar, dar exista o adiere de nemultumire care trebuie sa dea de gandit nu numai conducerii partidului nostru, dar si conducerii partidului cu care suntem azi in coalitie.

Este evident legat si de faptul ca in anumite cazuri exista intarzieri nepermise legate de anumite numiri si este evident o nervozitate pe care anumiti colegi o au fata de dificultatea pe care o avem de a ne impune politicile publice prin resursa de cadre pe care noi o propunem", a declarat Geoana potrivit agentiei Newsin.

Protestele senatorilor

La inceputul saptamanii, potrivit unor surse social-democrate, senatorii PSD au protestat la sedinta de grup fata de partenerii de guvernare si de modul cum conducerea PSD gestioneaza probelmele. Senatorii si-au exprimat nemultumirea fata de modalitatea de negociere a acordului cu FMI si cum PSD a fost lasat pe dinafara la negocieri. Aceleasi surse sustin ca un alt motiv de repros fata de conducerea partidului a fost si proiectele Codurilor care vor fi asumate de catre Guvern fara prea multe amendamente din partea parlamentarilor.

Nemultumirile senatorilor au aparut dupa ce saptamana trecuta la sedinta CEX, liderii locali i-au facut in mare aceleasi reprosuri lui Mircea Geoana. Presedintele de la Constanta, Nicusor Constantinescu a ridicat din nou problema numirilor in teritoriu si la ministere. Constantinescu i-ar fi reprosat atunci ca partenerii de guvernare ii trateaza cu spatele si evita sa numeasca oamenii PSD in teritoriu. Si Ion Iliescu ar fi comentat la adresa presedintelui PSD acuzandu-l pe acesta ca si-a numit oamenii doar acolo unde a avut interes.

Atacul lui Mitrea impotriva PSD

Totodata senatorul si "exclusul" Miron Mitrea a atacat dur conducerea PSD in cursul acestei saptamani pe blogul personal. Mitrea scrie ca in partid grupurile de interese au devenit mai importante ca baza partidului, si ca oamenii competenti sunt dati la o parte de combinatori.

"Grupurile de interese au devenit mai importante decat baza partidului. Membrii simpli de partid nu se mai aud, nu se mai vad. Se apeleaza la ei doar la alegeri. Politica de culise a devenit mai importanta in PSD decat politica oficiala, transparenta.

Combinatorii au inceput sa ia locul competentilor. Ne desparte politica de gasca si faptul ca unii lideri considera cariera lor politica mai importanta decat viitorul partidului. Ne desparte faptul ca noi, cei din frunte, am uitat de multe ori valorile stangii. Iar tragedia nu e ca unii poate nu au crezut in ele niciodata, ci ca au actionat in directia exact opusa acestor valori", a scris Mitrea pe blogul sau.

Vanghelie si gososile pentru Basescu

In schimb, Marian Vanghelie il ataca cu orice ocazie pe Traian Basescu. Aflat in vizita la Arad, in fata unei gherete de gogosi, Vanghelie l-a luat peste picior pe Traian Basescu vorbind despre gogosi si despre cum incearca sa controleze Coalitia:

„Domnul presedinte Traian Basescu, pe care eu il respect foarte mult, peste tot pe unde ma duc ii iau cate un cadou. I-am luat cate un baston, i-am luat cate o ciocolata, ca la oamenii batrani. Acuma, la inchidere de mandat, pentru ca tot dansul a spus foarte multe gogosi, o sa-i duc o parte din aceasta gogoasa.

Gust si eu din ea, ca asta este viata, dar ii ducem si lui. Cam asa cum vrea el sa conduca coalitia, 79 la suta el, si 21 la suta noi. E, ii dam cam 79 la suta din gogoasa asta, cam asa doreste dansul sa conduca coalitia. I-am luat cu gem pentru ca stiti ce i-a spus Vadim, i-a zis Vadim ceva, nu va mai spun eu. Asa ca am zis sa-i ducem cu putin gem, ca-i mai bun. Cu ce dorea dansul nu avea aici“.