Delegatii participanti la Congresul Extraordinar al PNL i-au ales, sambata, pe membrii Biroului Politic. Intre acestia se afla Varujan Vosganian, Teodor Melescanu si Norica Nicolai. Crin Antonescu si Ludovic Orban au avut de dimineata prima neintelegere pe tema alegerii Biroului Politic. Conform unor surse liberale, Antonescu a propus ca functiile in BP sa fie impartite in mod egal, astfel incat sa intre si oamenii lui Calin Popescu Tariceanu. Orban a refuzat categoric un echilibru intre cele doua tabere.

Componenta Biroului Politic:

Varujan Vosganian, Cristian Anghel, Cristian Busoi, Dan Radu Rusanu, Norica Nicolai, Radu Stroe, Aristotel Cancescu, Relu Fenechiu, Daniel Chiotiu, Teodor Melescanu, Nini Sapunaru, Mariana Campeanu, Rares Manescu, Vlad Moisescu, Gigel Stirbu, Adrian Semcu, Mihai Voicu, Stejarel Olaru, Ionel Chirita, Victor Paul Dobre si Cornel Popa.

Acestora li se vor adauga urmatorii membri supleanti: Teodor Atanasiu, Dan Motreanu, Adrian Miutescu, Marius Nicoara, Liviu Mazilu, Puiu Hasotti, George Scutaru si Cristian David.

Vicepresedintii PNL:

Cristian Anghel, Varujan Vosganian, Norica Nicolai, Marin Almajan, Mircia Muntean, Romeo Stavarache, Dan Radu Rusanu, Raducu Filipescu, Rares Manescu, Aristotel Cancescu, Daniel Chitoiu, Mariana Campeanu, Relu Fenechiu si Vlad Moisescu.

Miza alegerilor de sambata

  • PNL a votat sambata esalonul doi din partid, adica 29 de membri in Biroul Politic. Dintre acestia, 14 vor fi vicepresedinti, iar opt - membri simpli desemnati din primele opt filiale cu cele mai bune rezultate la alegeri.
  • Presedintele PNL Crin Antonescu si prim vicepresedintele Ludovic Orban au sosit inca de la ora 9:30 si s-au intretinut cu delegatii si au facut poze cu organizatiile din tara.
  • Marele perdant al alegerilor, Calin Popescu Tariceanu a fost prezent de dimineata insa, a plecat in jurul orei 12:00.  
  • Miza alegerii esalonului doi sta in alegerea vicepresedintilor, batalia fiind purtata intre sustinatorii lui Crin Antonescu si cei ai lui Calin Popescu Tariceanu.
  • Mai multi liberali au declarat pentru Hotnews.ro ca partidul va trebui sa gaseasca un echilibru intre cele doua tabere pentru a nu genera frustrari si tensiuni in partid.
  • Pe de alta parte, noua conducere trebuie sa-si recompenseze sustinatorii. E vorba de Relu Fenechiu, Dan Radu Rusanu, Norica Nicolai, Radu Stroe, Aristotel Cancescu, Varujan Vosganian, Horea Uioreanu.
  • Dintre apropiatii lui Calin Popescu Tariceanu, au candidat la o functie in Biroul Politic: Theodor Melescanu, Puiu Hasotti, Dan Motreanu, Theodor Athanasiu, Adrian Cioroianu, Victor Paul Dobre, Cristian Adomnitei, Stejarel Olaru, Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu.
  • Dupa alegerea prim-vicepresedintelui Crin Antonescu si Ludovic Orban au stat la negocieri cu sustinatorii lor pana la ora 5:00 dimineata pentru a stabilii lista persoanelor care vor intra in Biroul Politic.
  •  In cursul diminetii, s-au reluat negocierile pe locurile din Biroul Politic al PNL. Delegatii au primit indicatii pe cine sau cum sa voteze, s-au format liste cu numele care trebuie incercuite, iar pe holuri se face lobby pentru "x "sau "y".
  • Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro ca Ludovic Orban si Crin Antonescu au avut de dimineata prima neintelegere. Antonescu a sugerat ca in Biroul Politic sa fie alesi si oamenii lui Calin Popescu Tariceanu pentru a da un semnal de bunavointa in interiorul partidului. Antonescu ar fi propus ca fotoliile din BP sa fie impartite in mod egal cu oamenii lui Tariceanu.
  • Sursele HotNews.ro sustin ca Ludovic Orban s-a opus, si mai mult de atat, l-ar fi avertizat pe Antonescu ca "pe spinarea lui a ajuns presedintele partidului".
  • Printre delegati, la bursa zvonurilor se aude ca Relu Fenechiu si Dan Radu Rusanu nu vor prinde un post de vicepresedinte.
  • De altfel, prim-vicepresedintele PNL a monitorizat in cursul zilei procesul de vot si, cu o foaie in mana a discutat si directionat in permanenta delegatii care asteptau la coada sa voteze. 
  • Prezentarea listei de candidati la europarlamentare a fost scoasa complet de pe ordinea de zi, urmand ca evenimentul sa aiba loc in alta zi.

Culise din noaptea votului

  • Dinu Patriciu si Crin Antonescu au discutat vineri seara, departe de ochii presei, in biroul parlamentar al actualului presedinte PNL, in jurul orelor 20.
  • Antonescu a fost declarat castigator aproape de miezul noptii. Numaratoarea voturilor pentru functia de prim-vicepresedinte s-a prelungit pana tarziu. Abia dupa ora doua s-a aflat numele numarului doi din PNL. Cu 947 de voturi, Ludovic Orban a castigat in fata lui Romeo Stavarache, care a obtinut 354 de voturi.
  • Numararea voturilor a intarziat mai bine de o ora si jumatate din cauza unor neintelegeri legate de numarul membrilor comisiei de numarare.
  • Tensiuni au aparut si in procesul de vot. Primarul Lucian Iliescu si senatorul Cezar Magureanu s-au certat pe tema sustinerii candidatului la presedintie. Cei doi s-au imbrancit in fata urnelor de vot. Magureanu sustine ca Iliescu l-ar fi impins si lovit cu palma peste fata. Iliescu a recunoscut conflictul, dar neaga ca l-ar fi pocnit.
  • Bogdan Olteanu nu a votat deloc. Sustinator deschis al lui Tariceanu, Olteanu si-a gasit de lucru fix in momentul votarii: “Am plecat la farmacie dupa medicamente ca ii durea pe unii capul. Cand m-am intors, votarea s-a inchis.”
  • Olteanu a declarat pentru HotNews.ro ca va ramane simplu membru in PNL: “I-am spus lui Antonescu: voi face ceea ce ai facut tu vreme de patru ani”. Fostul vicepresedinte PNL spune ca  vrea sa faca opozitie din pozitia de membru simplu “la fel cum au facut Emil Boc si Mona Musca”.
  •  Un alt apropiat al fostului lider PNL, Dan Radu Rusanu, care trecuse insa in tabara lui Antonescu, a comandat inainte de anuntarea rezultatelor trei sticle de sampanie.