Cu aplauze si strigate de victorie, apropiatii lui Crin Antonescu au reusit, luni, in sedinta Delegatiei Permanente a PNL sa-si impuna punctul de vedere si sa infiinteze functia de prim vicepresedinte, desi seful liberalilor, Calin Popescu Tariceanu s-a opus. Liberalii au votat cu 79 de voturi pentru, 56 impotriva si sase abtineri introducerea functiei de prim vicepresedinte in statutul partidului. Surse liberale au declarat pentru Hotnews.ro ca Relu Fenechiu, care isi dorea aceasta pozitie a pierdut in fata lui Ludovic Orban. Astfel, votul din DP oficializeaza tandemul Crin Antonescu- Ludovic Orban pentru sefia PNL.

La inceputul lunii martie, membrii Delegatiei Permanente a PNL au respins propunerea infiintarii functiei de prim-vicepresedinte. Dupa doar doua saptamani, tot ei si-au schimbat optiunea. Pe baza negocierilor purtate de tabara lui Crin Antonescu, liderii filialor judetene ale PNL au facut presiuni la sedinta Delegatiei Permanente pentru introducerea acestei noi functii in statutul partidului.

Surse participante la sedinta sustin ca taberele din partid s-au certat "ca la usa cortului" daca sa fie supusa sau nu la vot infiintarea noii functii. Cu toata opozitia taberei lui Calin Popescu Tariceanu, Ludovic Orban a facut propunerea care a fost adoptata cu 79 de voturi pentru, 56 impotriva si sase abtineri. Sursele HotNews.ro sustin ca Tariceanu a cerut ca votul sa fie unul deschis, prin apel nominal, "ca sa se dea cartiile pe fata".

Dupa validarea propunerii, apropiatii lui Antonescu si-au manifestat bucuria cu aplauze si strigate de victorie.

Astfel, viitoarea structura de conducere a PNL ar putea avea un presedinte, un prim-vicepresedinte si 29 de membri in Biroul Politic Central, dintre care 14 vicepresedinti. Propunerea validata de Delegatia Permanenta va fi dezbatuta la congresul din 20-21 martie.

Orban se vede prim-ministru

Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban a fost primul care a iesit la rampa cu declaratii anuntand ca va candida pentru functia de prim vicepresedinte.

"Cu siguranta voi candida pentru functia de prim-vicepresedinte. Functia de prim-vicepresedinte, ca sa spun asa, mi se potriveste ca o manusa.(...) Functia de prim-vicepresedinte este o functie care permite si unui alt lider politic sa fie in prim-planul mediei si a opiniei publice si as readuce aminte ca, de fapt, orientarea strategica pentru aceste doua functii este datorata faptului ca in Romania sunt doua functii, functia de presedinte si functia de prim-ministru, care intotdeauna sunt in competitie si ca un partid trebuie sa aiba solutii si pentru functia de presedinte si pentru functia de prim-ministru", a explicat Orban.

Deputatul de Iasi, Relu Fenechiu care, saptamana trecuta isi exprimase sprijinul pentru Crin Antonescu, s-a abtinut de la vot in sedinta Delegatiei Permanente. Sursele HotNews.ro sustin ca Fenechiu a negociat cu ambele tabere din interiorul PNL pentru obtinerea functiei de prim vicepresedinte, dar fara rezultat. Fenechiu obtinuse initial de la Antonescu promisiunea ca ar putea ocupa pozitia de al doilea om in PNL in schimbul sustinerii celor cinci filiale PNL din Moldova.

Aceleasi surse sustin ca Fenechiu nu mai detine controlul organizatiilor din Moldova, in momentul de fata bazandu-se doar pe filialele PNL Iasi si Suceava. Ludovic Orban i-ar fi batut obrazul lui Fenechiu, reprosandu-i ca a promis mai multe voturi decat ar fi controlat. Conflictul a ajuns la urechiile lui Crin Antonescu care a decis sa-l sustina pe Ludovic Orban pentru fotoliul de prim vicepresedinte. Totusi, Fenchiu are asigurat un post de vicepresedinte al PNL.