Discutia de luni, emisiune HotNews.ro-RFI

Liviu Voinea: Ar trebui sa deschidem cu FMI o linie de creditare de 10 miliarde de euro

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 9 martie 2009, 16:00 Actualitate | Politic


Liviu Voinea
Foto: AGERPRES
Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata, a comentat in direct discursul din Parlament al presedintelui Traian Basescu, impreuna cu cititorii HotNews.ro. Seful statului s-a adresat Legislativului, temele abordate fiind economice. El a vorbit despre nevoia ca Romania sa contracteze un imrpumut extern. Cele mai interesante intrebari si comentarii adresate directorului GEA se vor regasi in emisiunea "Discutia de luni", realizata de HotNews.ro si RFI Romania, moderata de Dan Tapalaga si difuzata in fiecare luni de la ora 19.00.
 • Intalnirea s-a incheiat
Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Liviu Voinea

  Simtiti deja criza pe propria piele?

  • Radu B.

   Categoric da!!
   Ce parere aveti despre imprumutul pe care Romania intentioneaza sa-l contracteze? Se justifica acesta in actuala conjunctura economica?

   • Liviu Voinea

    Cred ca da, avand in vedere ca exista o inertie a reducerii cheltuielilor publice. Dar depinde daca se va negocia un deficit bugetar mai mare - doar cu un astfel de deficit, de cel putin 4% din PIB, se justifica imprumutul

  • Ariel

   Sincer, nu prea. Doar asa, ca o adiere care prevesteste o furtunisca. Poate fiindca nu am credite si nu pretind mai mult decat un trai cat de cat decent. Nu am ambitia de a rupe gura numanui cu viloaca, jipan sau mobil aurit. Cu toate acestea nu pot sa spun ca sunt foarte linstit. Ma ingrijoreaza modul cum se trateaza creditul, ca o treaba deja hotarata. Treaba cu consultarea mi se pare cam neserioasa: cele cateva scrisori care se vor scrie, parlament cu 70% majoritar, stanga inexistenta sau tacuta, nu vor fi o piedica. Desi am convingerea ca este necesar creditul extern, nu am siguranta ca va fi folosit in interesul economiei nationale. Daca se vor construi autostrazi de zece ori mai scumpe dacat media europeana, merci. Poate fondurile europene ar fi mai nimerite, fiind cat de cat controlate de creditor.

   • Liviu Voinea

    Fondurile europene nu dau rezultate peste noapte. Ele trebuie cofinantate, iar noile reguli de achizitie publica risca sa favorizeze coruptia

 • Întrebarea nr. 2 Alex

  Daca nu exista justificare a sumei imprumutate, pe capitole distincte de cheltuieli, considerati oportuna angajarea imprumutului FMI ?

  • Liviu Voinea

   Justificarea sumei este acoperirea deficitului bugetar, care anul acest ava fi mult mai mare decat cel estimat in buget de 2% din PIB

   • Liviu Voinea

    Banii de la FMI nu sunt pe categorii de cheltuieli, ci finanteaza deficitul si atat

 • Liviu Voinea

  Nu cred ca toata lumea trebuie sa fie egala in fata crizei. Cine a consumat mai mult inainte, cine castiga mai mult in prezent, sa suporte o parte mai mare din costurile crizei

 • Întrebarea nr. 4 Dan.Tapalaga

  Ce inseamna reforma statului? Premierul si presedintele au pregatit opinia publica ca urmeaza concedieri masive in sectorul de stat. E nevoie de asa ceva, Liviu Voinea?

  • Liviu Voinea

   Depinde de unde sunt concedierile. Sunt agentii care nu se justifica. Pe de alta parte s-au infiintat niste ministere noi in acest guvern...Resurse de eficienta neutilizare exista peste tot in sistem, atat in cel public cat si in cel privat.

  • Liviu Voinea

   Atentie, cresterea angajatilor in sistemul public s-a facut si in 2005-2006, si aici se pune intrebarea care a fost de exemplu eficienta reformei fiscale din 2005, daca ea nu a redus personalul care se ocupa de colectarea taxelor?

 • Întrebarea nr. 5 Alex

  Cine are un serviciu al datoriei mic si cistiga bine in prezent nu trebuie sa suporte aceleasi costuri ale crizei. Sint destul de multi in aceasta situatie.
  Exista posibilitatea unor derapaje in actul guvernamental dupa aprobarea imprumutului ?

  • Liviu Voinea

   Un imprumut extern pune Guvernul in limite destul de stricte, deci riscul unor derapaje se reduce

 • Întrebarea nr. 6 Dan.Tapalaga

  Basescu: "Lipsa de reforme din ultimii doi ani o plateste populatia acum. Acesta e motivul pentru care Romania nu poate lua masurile de stimulare pe care le iau majoritatea partenerilor din UE. Noi nu putem creste cheltuielile publice. Romania plateste costul politizarii si nereformarii administratiei publice. Din cele 300 de mii de locuri de munca, mai mult de jumatate sunt in sectorul public. Veniturile din sectorul public au crescut de la 5% din PIB in 2004 la 8% in 2008"
  E o problema reala? Ce e grav in asta?

  • Liviu Voinea

   E vorba probabil de cheltuielie cu salariile bugetarilor, care au ajuns de la 5% la 8%. Este destul de mult, dar aceasta crestere s-a facut pe fondul unor politici fiscale si bugetare gresite, pro-ciclice, in perioada 2005-2008. Acum este gresit sa facem tot politici prociclice, adica de reducere de personal si de salarii in perioada de recesiune.

 • Întrebarea nr. 7 luxor

  Ce suma credeti ca ar trebui imprumutata?
  Cat ar fi absolut necesar si cat ar fi asa de siguranta?

  • Liviu Voinea

   Aproximativ 10 miliarde. O linie de finantare de la FMI, care nu trebuie neaparat accesata integral. Acesta este in prezent necesarul de finantare neacoperit. El s-ar putea mari daca bancile straine isi retrag banii din ROmania

 • Întrebarea nr. 8 Dan.Tapalaga

  Reforme profunde in sistemul de sanatate, de educatie, reforma administratiei publice. Asta spune Traian Basescu in esenta. Sa fie conditia pusa de FMI inainte de semnarea acordului de imprumut? Ceva de genul: reduceti birocratia, concediati angajatii de la stat si reduceti masiv cheltuielile publice. Este acesta retetarul FMI sau e singura solutie posibila in vremuri de criza?

  • Liviu Voinea

   Nu stiu ce vrea FMI-ul acum, dar nici ei nu mai sunt asa stricti ca pe vremuri.
   Noi avem nevoie de o ajustare graduala a deficitului, tocmai pentru a nu da oamenii afara cu sutele de mii, si pentru a permite o crestere graduala a veniturilor.
   Aceasta abordare graduala trebuie sprijinita printr-un imprumut tip punte, iar singura sursa este externa, cel mai probabil FMI plus UE.
   Altfel, reforme profunde si bruste inseamna recesiune extrem de severa.

 • Întrebarea nr. 9 Alex

  Exista vreo corelatie intre accesarea imprumutului FMI si cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale de catre APL-uri ?

  • Liviu Voinea

   Legatura este doar daca imprumutul va permite un deficit bugetar mai mare, ceea ce ar insemna si mai multi bani de cofinantare de la buget. Alternativ, FMI poate impune si limite foarte severe in transferurile intre bugete, ceea ce ar putea afecta APL-urile

 • Liviu Voinea

  In 2009 vom avea recesiune (scadere PIB). Intrebarea acum este cat de severa va fi recesiunea. Important este sa avem politici contra-ciclice, chiar daca asta inseamna deficite mai mari, dar inseamna si iesirea mai rapida din recesiune

 • Liviu Voinea

  Acesti bani sunt pe proiecte. Noi nu avem un buget construit pe proiecte.

  Acesti bani sunt pe mai multi ani. Noi nu avem un buget multi-anual.

  Acesti bani pot fi o solutie, dar nu pe termen scurt, si nu pentru finantarea deficitului bugetar. Ei pot face parte dintr-un plan pe termen mediu (2-3 ani) de reforme structurale.

 • Întrebarea nr. 12 jaffu

  Buna ziua!
  Care este logica asocierii industriei auto cu respectarea normelor UE si mentionarea acestui aspect in discursul prezidential?
  Multumesc!

  • Liviu Voinea

   Este o preocupare si la nivel european, inclusiv in planul anti-criza al UE. Dar probabil ca se pregateste terenul pentru ajutoare de stat in acest sector, asa cum s-a intamplat deja in alte tari. Eu cred ca aici trebuie respectate normele europene, care spun ca un ajutor de salvare trebuie returnat cu dobanda, iar unul de restructurare trebuie insotit de un plan de restructurare

 • Întrebarea nr. 13 teose

  "O alta putere, din afara legilativului, din afara executivului, decide"(...) Ce il opreste sa spuna "Mafia"?

  • Liviu Voinea

   Mi-a scapat aceste aspect in discurs. Dar exista cu siguranta presiuni pentru ajutoare de stat sub pretextul crizei

 • Întrebarea nr. 14 Dan.Tapalaga

  Cred ca aici avem esenta discursului: "Credibilitatea Romaniei pe plan international. Adoptarea euro in 2014. Criza nu trebuie sa fie un pretext pt ca Romania sa renunte la obiectivul adoptarii euro in 2014. Prudenta in finantarea deficitului de cont curent. Romania are de facut plati externe in valoare de 1, 6 mld. Deci o datorie externa foarte mica. Marea problema a Romaniei o reprezinta datoria sectorului privat, care anul acesta are o datorie de 24 mld de euro. Daca dpdv al bugetului nu avem nici o problema sa ne finantam datoria externa, avem insa a ne gandi cum intervenim la momentul la care sectorul privat nu va putea sa-si ramburseze creditele angajate. Sunt credite cu care au facut investitii in Romania.

  In aceste conditii Romania are nevoie de o centura de siguranta care inseamna un imprumut extern. UE a pus la dispozitia statelor membre intrate in ultimii ani suma de 30 mld euro in doi ani – 2009 – 2010. In momentul de fata, Romania poate accesa bani de la UE, dar conditia pe care UE o pune este parteneriatul cu FMI. Este conditie si nu vis. UE nu are instrumentele de control pe cheltuirea banilor. Daca vrem bani de la UE, trebuie sa o facem in parteneriat cu FMI. Noi nu avem nevoie de credite pentru sustinerea deficitului bugetar."

  Cum comentati?

  • Liviu Voinea

   Se refera la serviciul datoriei private; datoria privata externa totala este cam 60 de miliarde, nu 24. Sigur ca daca nu se plateste, se prabuseste leul si atunci si datoria publica va fi mai scumpa.
   Adoptarea euro este utila, mai ales pentru a evita o criza valutara, dar nu trebuie fetisizata; este insa o tinta buna, pentru a stimula reformele.
   Nu e adevarat ca nu avem probleme cu finantarea deficitului bugetar - acesta va fi mult mai mare decat scrie in buget de 2%. La un deficit de 7%, vom avea cu siguranta probleme. Deficitul structural este in prezent 6,6% din PIB, nu 2%.
   Deficitul de cont curent se va reduce prin reducerea consumului privat, si atunci acesta intr-adevar ar putea fi finantat, insa numai pentru ca el se va ajusta sever din cauza crizei.

 • Întrebarea nr. 15 Dan.Tapalaga

  Traian Basescu: E nevoie de reforme si de austeritate bugetare. Sunt convins ca romanii au inteles ca promisiunile de campanie nu pot fi indeplinite imediat in actualul context. Acum cel mai mare perciol vine de la absenta reformelor. Din actuala criza putem iesi cu o administratie modernizata si cu un nivel rezonabil al datoriilor statului. In egala masura, daca nu vom adopta masuri accelerate pentru reforme structurale, daca nu vom accelera descentralizarea, daca nu vom corela veniturile cu productivitatea, daca vom contina sa ne amagaim ca putem trai din bani accelerati, ne vom condamna. (...) Criza economica ar putea fi mai adanca si mai lunga. As sintetiza: reforma statului + austeritate + solidaritate = sansa pentru Romania.
  Cum comentati?

  • Liviu Voinea

   E o eroare strategica sa reducem brusc cheltuielile in ani de criza, dupa ce le-am crescut excesiv in timpuri bune.
   Reducerea deficitului trebuie sa fie graduala. Austeritate pe termen scurt inseamna recesiune foarte severa (-6, -7% din PIB).
   Trebuie sa reducem gradual din cheltuieli, si sa crestem gradual veniturile (prin revenirea la impozitarea progresiva, printre altele).

 • Întrebarea nr. 16 Alex

  Exista un hei-rupism al consililor judetene de a propune si realiza proiecte cofinantate cu bani europeni doar pentru a bifa realizari pe agenda politica proprie. Aceste proiecte sint neviabile economic dupa implementare. Ca exemplu, sint zeci de proiecte PHARE finalizate care de-abia isi duc zilele prin tot felul de artificii contabile la nivel local si judetean.
  Pe scurt, produc pierderi reale foarte mari.
  Exista posibilitatea, cu acest imprumut FMI, de a ajunge din lac in put ?

  • Liviu Voinea

   FMI nu are legatura directa cu proiectele europene, am mai spus.
   Acum asistam la o accelerare a alocarii gresite de resurse din bani europeni prin modificarea legislatiei de achizitie publica, care favorizeaza licitatiile trucate

 • Întrebarea nr. 17 Dan.Tapalaga

  Tariceanu: creditul de 30 de miliarde de euro pus la dispozitie de UE nu are nici un fel de conditionare fata de FMI. Este o alta minciuna a lui Traian Basescu.

  Cine are dreptate: Basescu sau Tariceanu?

  • Liviu Voinea

   Nu ne da noua UE 30 de miliarde, ci noilor membrii. Aceia nu sunt bani pentru finantarea deficitului, ci pentru proiecte.
   Atentie - FMI nu da bani de proiecte, ci doar pt finantarea deficitului.
   UE conditioneaza de obicei si participarea FMI, pentru ca UE nu are ramura de supraveghere a implementarii acordului, pe care o paseaza catre FMI. Ungaria si Letonia au primit pachete de imprumut mixte, de la UE si FMI

 • Întrebarea nr. 18 Dan.Tapalaga

  Pana la urma seful statului a venit in Parlement cu o radiografie economica a Romaniei in vremuri de criza. Nu e clar pentru mine de ce nu s-a prezentat Guvernul, premierul Emil Boc, cu cifrele astea in parlament. Dar, asta e. Avem niste cifre, un tablou. La o evaluare generala: e corect? E exagerat? Este un discurs care sa justifice un acord ulterior cu FMI?

  • Liviu Voinea

   Mie nu mi-e clar nici ce a dorit Presedintele, pentru ca a facut doar o evaluare, nu a cerut nimic concret; nici care este propunerea concreta pe care ne-a facut-o.
   Premisa este insa gresita: deficitul bugetar de 2% in 2009 nu se va realiza, iar austeritate exagerata intr-un moment de criza echivaleaza cu a pune frana masinii atunci cand trebuie sa urce dealul - nu il va mai urca prea curand. O alta premisa gresita este mentinerea cotei unice - care este de fapt unul din motivele deficitelor foarte mari, prin stimularea consumului.
   Riscam sa nu facem nici pe departe veniturile prognozate, si pentru a nu reduce prea sever cheltuielile cu personalul (care de altfel nici nu se pot reduce brusc) trebuie sa mergem pe o ajutare graduala a deficitului. Aceasta ajustare trebuie finantata de un imprumut extern. Asta e esenta. Nu sunt doua variante - sau imprumut sau austeritate. Ele sunt complementare, tocmai pentru a mai putea sa traim in tara asta.

 • Întrebarea nr. 19 Dan.Tapalaga

  Geoana: Aceasta centura de siguranta (n.r. acordul cu FMI) sa nu se transforme intr-o centura de castitate. N-am auzit nimic despre investitii. In traditia celor zece acorduri, doua au fost duse la bun sfarsit. Unul pe vremea lui Ceausescu, altul pe vremea guvernarii PSD.

  Geoana s-a pronuntat public impotriva acordului cu FMI. E posibil sa fie evitat, din punct de vedere tehnic?

  • Liviu Voinea

   Nu cred ca e bine sa evitam acordul, ci sa il folosim cu cap - pentru a finanta un deficit mai mare, care sa ne permita sa iesim mai repede din criza

3908 vizualizari

 • criza (Luni, 9 martie 2009, 16:01)

  Liviu Voinea [hotnews.ro]

  Simtiti deja criza pe propria piele?
  • Criza (Luni, 9 martie 2009, 16:15)

   Radu B. [utilizator] i-a raspuns lui Liviu Voinea

   Categoric da!!
   Ce parere aveti despre imprumutul pe care Romania intentioneaza sa-l contracteze? Se justifica acesta in actuala conjunctura economica?
   • imprumut (Luni, 9 martie 2009, 16:21)

    Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Radu B.

    Cred ca da, avand in vedere ca exista o inertie a reducerii cheltuielilor publice. Dar depinde daca se va negocia un deficit bugetar mai mare - doar cu un astfel de deficit, de cel putin 4% din PIB, se justifica imprumutul
   • Datoria de 60 mld. nu este a Romanilor (Marţi, 10 martie 2009, 14:48)

    Mitica [anonim] i-a raspuns lui Radu B.

    Nu romani au imporumutat suma ci bancile straine, dezvoltatorii imobiliari si comercilai etc.

    Este datorie privata dar a unor entitati straine cu afaceri in Romania.

    De ce sa platesc eu CETATEAN ROMAN pe speculatorii care m-au lasat fara casa ,
    din cauza preturilor ridicate din trecut
    si acum dupa ce speculatia s-a intors impotriva lor, TOT TARA ROMANESCA SA PLATEASCA.???
  • Ce simt (Luni, 9 martie 2009, 16:27)

   Ariel [utilizator] i-a raspuns lui Liviu Voinea

   Sincer, nu prea. Doar asa, ca o adiere care prevesteste o furtunisca. Poate fiindca nu am credite si nu pretind mai mult decat un trai cat de cat decent. Nu am ambitia de a rupe gura numanui cu viloaca, jipan sau mobil aurit. Cu toate acestea nu pot sa spun ca sunt foarte linstit. Ma ingrijoreaza modul cum se trateaza creditul, ca o treaba deja hotarata. Treaba cu consultarea mi se pare cam neserioasa: cele cateva scrisori care se vor scrie, parlament cu 70% majoritar, stanga inexistenta sau tacuta, nu vor fi o piedica. Desi am convingerea ca este necesar creditul extern, nu am siguranta ca va fi folosit in interesul economiei nationale. Daca se vor construi autostrazi de zece ori mai scumpe dacat media europeana, merci. Poate fondurile europene ar fi mai nimerite, fiind cat de cat controlate de creditor.
   • fonduri europene (Luni, 9 martie 2009, 16:38)

    Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ariel

    Fondurile europene nu dau rezultate peste noapte. Ele trebuie cofinantate, iar noile reguli de achizitie publica risca sa favorizeze coruptia
 • buna ziua (Luni, 9 martie 2009, 16:03)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Liviu Voinea se afla in redactia HotNews, presedintele Traian Basescu a ajuns in Parlament. Va astept sa comentam impreuna discursul presedintelui. Se anunta teme economice, prin urmare intrebati-l pe Liviu Voinea, comentati-l sau cereti-i lamuriri suplimentare. Eu voi incerca sa decriptez mesajul politic.
 • La subiect (Luni, 9 martie 2009, 16:10)

  Alex [anonim]

  Daca nu exista justificare a sumei imprumutate, pe capitole distincte de cheltuieli, considerati oportuna angajarea imprumutului FMI ?
  • Re: la subiect (Luni, 9 martie 2009, 16:13)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Justificarea sumei este acoperirea deficitului bugetar, care anul acest ava fi mult mai mare decat cel estimat in buget de 2% din PIB
   • justificare (Luni, 9 martie 2009, 16:16)

    Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu Voinea

    Banii de la FMI nu sunt pe categorii de cheltuieli, ci finanteaza deficitul si atat
 • costuri impartite echitabil (Luni, 9 martie 2009, 16:11)

  Liviu Voinea [hotnews.ro]

  Nu cred ca toata lumea trebuie sa fie egala in fata crizei. Cine a consumat mai mult inainte, cine castiga mai mult in prezent, sa suporte o parte mai mare din costurile crizei
 • majoritate de criza (Luni, 9 martie 2009, 16:12)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Nimic nou in debutul discursului. Majoritate de criza, sa-i ajutam si pe angajati si pe angajatori, coalitie pentru modernizarea Romaniei, vechea partitura. Reforme structurale curajoase, eficienta statului. Cred ca acesta va fi calul de bataie.
 • reforma statului (Luni, 9 martie 2009, 16:14)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Ce inseamna reforma statului? Premierul si presedintele au pregatit opinia publica ca urmeaza concedieri masive in sectorul de stat. E nevoie de asa ceva, Liviu Voinea?
  • depinde (Luni, 9 martie 2009, 16:19)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Depinde de unde sunt concedierile. Sunt agentii care nu se justifica. Pe de alta parte s-au infiintat niste ministere noi in acest guvern...Resurse de eficienta neutilizare exista peste tot in sistem, atat in cel public cat si in cel privat.
  • concedieri (Luni, 9 martie 2009, 16:24)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Atentie, cresterea angajatilor in sistemul public s-a facut si in 2005-2006, si aici se pune intrebarea care a fost de exemplu eficienta reformei fiscale din 2005, daca ea nu a redus personalul care se ocupa de colectarea taxelor?
 • Costuri impartite echitabil (Luni, 9 martie 2009, 16:23)

  Alex [anonim]

  Cine are un serviciu al datoriei mic si cistiga bine in prezent nu trebuie sa suporte aceleasi costuri ale crizei. Sint destul de multi in aceasta situatie.
  Exista posibilitatea unor derapaje in actul guvernamental dupa aprobarea imprumutului ?
  • derapaje (Luni, 9 martie 2009, 16:30)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Un imprumut extern pune Guvernul in limite destul de stricte, deci riscul unor derapaje se reduce
 • Are dreptate? (Luni, 9 martie 2009, 16:23)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Basescu: "Lipsa de reforme din ultimii doi ani o plateste populatia acum. Acesta e motivul pentru care Romania nu poate lua masurile de stimulare pe care le iau majoritatea partenerilor din UE. Noi nu putem creste cheltuielile publice. Romania plateste costul politizarii si nereformarii administratiei publice. Din cele 300 de mii de locuri de munca, mai mult de jumatate sunt in sectorul public. Veniturile din sectorul public au crescut de la 5% din PIB in 2004 la 8% in 2008"
  E o problema reala? Ce e grav in asta?
  • nu e chiar asa (Luni, 9 martie 2009, 16:29)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   E vorba probabil de cheltuielie cu salariile bugetarilor, care au ajuns de la 5% la 8%. Este destul de mult, dar aceasta crestere s-a facut pe fondul unor politici fiscale si bugetare gresite, pro-ciclice, in perioada 2005-2008. Acum este gresit sa facem tot politici prociclice, adica de reducere de personal si de salarii in perioada de recesiune.
 • varianta (Luni, 9 martie 2009, 16:23)

  luxor [anonim]

  Ce suma credeti ca ar trebui imprumutata?
  Cat ar fi absolut necesar si cat ar fi asa de siguranta?
  • 10 miliarde (Luni, 9 martie 2009, 16:27)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui luxor

   Aproximativ 10 miliarde. O linie de finantare de la FMI, care nu trebuie neaparat accesata integral. Acesta este in prezent necesarul de finantare neacoperit. El s-ar putea mari daca bancile straine isi retrag banii din ROmania
 • acord cu FMI (Luni, 9 martie 2009, 16:30)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Reforme profunde in sistemul de sanatate, de educatie, reforma administratiei publice. Asta spune Traian Basescu in esenta. Sa fie conditia pusa de FMI inainte de semnarea acordului de imprumut? Ceva de genul: reduceti birocratia, concediati angajatii de la stat si reduceti masiv cheltuielile publice. Este acesta retetarul FMI sau e singura solutie posibila in vremuri de criza?
  • cheltuieli (Luni, 9 martie 2009, 16:35)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Nu stiu ce vrea FMI-ul acum, dar nici ei nu mai sunt asa stricti ca pe vremuri.
   Noi avem nevoie de o ajustare graduala a deficitului, tocmai pentru a nu da oamenii afara cu sutele de mii, si pentru a permite o crestere graduala a veniturilor.
   Aceasta abordare graduala trebuie sprijinita printr-un imprumut tip punte, iar singura sursa este externa, cel mai probabil FMI plus UE.
   Altfel, reforme profunde si bruste inseamna recesiune extrem de severa.
 • Banci (Luni, 9 martie 2009, 16:37)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Traian Basescu: "In Romania nu exista semnele unei crize financiar bancare. E nevoie de flexibilizarea conditiilor de creditare de catre banci. Sa inteleaga mai bine diversitatea situatiilor pe care le au cetatenii si IMM-urile. La noi multe banci prefera un numar mic de contracte dar cu valori unitare mari. Iar foarte multe contracte sunt cu intreprinderi de stat."
  Ce a dorit sa spuna cu asta seful statului?
 • Parere (Luni, 9 martie 2009, 16:39)

  Alex [anonim]

  Exista vreo corelatie intre accesarea imprumutului FMI si cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor structurale de catre APL-uri ?
  • partial (Luni, 9 martie 2009, 16:44)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   Legatura este doar daca imprumutul va permite un deficit bugetar mai mare, ceea ce ar insemna si mai multi bani de cofinantare de la buget. Alternativ, FMI poate impune si limite foarte severe in transferurile intre bugete, ceea ce ar putea afecta APL-urile
 • crestere economica nu va fi (Luni, 9 martie 2009, 16:40)

  Liviu Voinea [hotnews.ro]

  In 2009 vom avea recesiune (scadere PIB). Intrebarea acum este cat de severa va fi recesiunea. Important este sa avem politici contra-ciclice, chiar daca asta inseamna deficite mai mari, dar inseamna si iesirea mai rapida din recesiune
 • 9 miliarde neutilizati (Luni, 9 martie 2009, 16:42)

  Liviu Voinea [hotnews.ro]

  Acesti bani sunt pe proiecte. Noi nu avem un buget construit pe proiecte.

  Acesti bani sunt pe mai multi ani. Noi nu avem un buget multi-anual.

  Acesti bani pot fi o solutie, dar nu pe termen scurt, si nu pentru finantarea deficitului bugetar. Ei pot face parte dintr-un plan pe termen mediu (2-3 ani) de reforme structurale.
 • chiar mai sunt bani? (Luni, 9 martie 2009, 16:44)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Traian Basescu: "3, 55 miliarde de euro, credite contractate de BEI, BERD etc. Platim milioane de euro anul comisioane de neutilizare. 5, 5 miliarde de euro la dispozitie neutilizati. Un total de 9 miliarde de euro din care, daca am reusi sa utilizam 3 – 4 miliarde am putea spune ca ne-am facut datoria fata de romani, vom crea locuri de munca. Este inadmisibil si asta arata ineficienta profunda a acestui aparat constituit pe criterii clientelare si nu pe criteriul competentei."

  Adica bani ar fi, spune seful statului, dar statul nu e in stare sa-i cheltuiasaca pentru ca e incompetent. E corect ce spune?
 • Industria auto (Luni, 9 martie 2009, 16:46)

  jaffu [utilizator]

  Buna ziua!
  Care este logica asocierii industriei auto cu respectarea normelor UE si mentionarea acestui aspect in discursul prezidential?
  Multumesc!
  • auto (Luni, 9 martie 2009, 16:50)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui jaffu

   Este o preocupare si la nivel european, inclusiv in planul anti-criza al UE. Dar probabil ca se pregateste terenul pentru ajutoare de stat in acest sector, asa cum s-a intamplat deja in alte tari. Eu cred ca aici trebuie respectate normele europene, care spun ca un ajutor de salvare trebuie returnat cu dobanda, iar unul de restructurare trebuie insotit de un plan de restructurare
 • Nici de la inaltimea aceea? (Luni, 9 martie 2009, 16:46)

  teose [utilizator]

  "O alta putere, din afara legilativului, din afara executivului, decide"(...) Ce il opreste sa spuna "Mafia"?
  • cine stie? (Luni, 9 martie 2009, 16:51)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui teose

   Mi-a scapat aceste aspect in discurs. Dar exista cu siguranta presiuni pentru ajutoare de stat sub pretextul crizei
 • Esenta discursului (Luni, 9 martie 2009, 16:51)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Cred ca aici avem esenta discursului: "Credibilitatea Romaniei pe plan international. Adoptarea euro in 2014. Criza nu trebuie sa fie un pretext pt ca Romania sa renunte la obiectivul adoptarii euro in 2014. Prudenta in finantarea deficitului de cont curent. Romania are de facut plati externe in valoare de 1, 6 mld. Deci o datorie externa foarte mica. Marea problema a Romaniei o reprezinta datoria sectorului privat, care anul acesta are o datorie de 24 mld de euro. Daca dpdv al bugetului nu avem nici o problema sa ne finantam datoria externa, avem insa a ne gandi cum intervenim la momentul la care sectorul privat nu va putea sa-si ramburseze creditele angajate. Sunt credite cu care au facut investitii in Romania.

  In aceste conditii Romania are nevoie de o centura de siguranta care inseamna un imprumut extern. UE a pus la dispozitia statelor membre intrate in ultimii ani suma de 30 mld euro in doi ani – 2009 – 2010. In momentul de fata, Romania poate accesa bani de la UE, dar conditia pe care UE o pune este parteneriatul cu FMI. Este conditie si nu vis. UE nu are instrumentele de control pe cheltuirea banilor. Daca vrem bani de la UE, trebuie sa o facem in parteneriat cu FMI. Noi nu avem nevoie de credite pentru sustinerea deficitului bugetar."

  Cum comentati?
  • datoria (Luni, 9 martie 2009, 16:56)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Se refera la serviciul datoriei private; datoria privata externa totala este cam 60 de miliarde, nu 24. Sigur ca daca nu se plateste, se prabuseste leul si atunci si datoria publica va fi mai scumpa.
   Adoptarea euro este utila, mai ales pentru a evita o criza valutara, dar nu trebuie fetisizata; este insa o tinta buna, pentru a stimula reformele.
   Nu e adevarat ca nu avem probleme cu finantarea deficitului bugetar - acesta va fi mult mai mare decat scrie in buget de 2%. La un deficit de 7%, vom avea cu siguranta probleme. Deficitul structural este in prezent 6,6% din PIB, nu 2%.
   Deficitul de cont curent se va reduce prin reducerea consumului privat, si atunci acesta intr-adevar ar putea fi finantat, insa numai pentru ca el se va ajusta sever din cauza crizei.
 • Concluzia presedintelui (Luni, 9 martie 2009, 16:59)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Traian Basescu: E nevoie de reforme si de austeritate bugetare. Sunt convins ca romanii au inteles ca promisiunile de campanie nu pot fi indeplinite imediat in actualul context. Acum cel mai mare perciol vine de la absenta reformelor. Din actuala criza putem iesi cu o administratie modernizata si cu un nivel rezonabil al datoriilor statului. In egala masura, daca nu vom adopta masuri accelerate pentru reforme structurale, daca nu vom accelera descentralizarea, daca nu vom corela veniturile cu productivitatea, daca vom contina sa ne amagaim ca putem trai din bani accelerati, ne vom condamna. (...) Criza economica ar putea fi mai adanca si mai lunga. As sintetiza: reforma statului + austeritate + solidaritate = sansa pentru Romania.
  Cum comentati?
  • austeritate? (Luni, 9 martie 2009, 17:03)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   E o eroare strategica sa reducem brusc cheltuielile in ani de criza, dupa ce le-am crescut excesiv in timpuri bune.
   Reducerea deficitului trebuie sa fie graduala. Austeritate pe termen scurt inseamna recesiune foarte severa (-6, -7% din PIB).
   Trebuie sa reducem gradual din cheltuieli, si sa crestem gradual veniturile (prin revenirea la impozitarea progresiva, printre altele).
 • Alta intrebare (Luni, 9 martie 2009, 17:05)

  Alex [anonim]

  Exista un hei-rupism al consililor judetene de a propune si realiza proiecte cofinantate cu bani europeni doar pentru a bifa realizari pe agenda politica proprie. Aceste proiecte sint neviabile economic dupa implementare. Ca exemplu, sint zeci de proiecte PHARE finalizate care de-abia isi duc zilele prin tot felul de artificii contabile la nivel local si judetean.
  Pe scurt, produc pierderi reale foarte mari.
  Exista posibilitatea, cu acest imprumut FMI, de a ajunge din lac in put ?
  • nu are legatura (Luni, 9 martie 2009, 17:11)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alex

   FMI nu are legatura directa cu proiectele europene, am mai spus.
   Acum asistam la o accelerare a alocarii gresite de resurse din bani europeni prin modificarea legislatiei de achizitie publica, care favorizeaza licitatiile trucate
   • Voiam un raspuns (Luni, 9 martie 2009, 17:21)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Liviu Voinea

    Nici pina acum nu era mare diferenta cu achizitile publice..
    Daca cistiga licitatia vreun neavenit, nu i se faceau platile si primea propunerea de a vinde creanta sau de a vinde firma.
    Nici nu era necesar sa cistige o licitatie cine trebuie. Este chiar mai avantajos sa cistige neavenitii.
    Vreau un raspuns la intrebarea formulata anterior.
 • e conditionat sau nu creditul UE de FMI (Luni, 9 martie 2009, 17:06)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Tariceanu: creditul de 30 de miliarde de euro pus la dispozitie de UE nu are nici un fel de conditionare fata de FMI. Este o alta minciuna a lui Traian Basescu.

  Cine are dreptate: Basescu sau Tariceanu?
  • conditionare (Luni, 9 martie 2009, 17:09)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Nu ne da noua UE 30 de miliarde, ci noilor membrii. Aceia nu sunt bani pentru finantarea deficitului, ci pentru proiecte.
   Atentie - FMI nu da bani de proiecte, ci doar pt finantarea deficitului.
   UE conditioneaza de obicei si participarea FMI, pentru ca UE nu are ramura de supraveghere a implementarii acordului, pe care o paseaza catre FMI. Ungaria si Letonia au primit pachete de imprumut mixte, de la UE si FMI
 • Intrebare (Luni, 9 martie 2009, 17:15)

  Alex [anonim]

  Este necesara institutia falimentului pentru APL-uri ?
  Poate reprezenta cu cap de pod pentru implementarea descentralizarii ?
 • radiografie justa? (Luni, 9 martie 2009, 17:16)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Pana la urma seful statului a venit in Parlement cu o radiografie economica a Romaniei in vremuri de criza. Nu e clar pentru mine de ce nu s-a prezentat Guvernul, premierul Emil Boc, cu cifrele astea in parlament. Dar, asta e. Avem niste cifre, un tablou. La o evaluare generala: e corect? E exagerat? Este un discurs care sa justifice un acord ulterior cu FMI?
  • e neclar (Luni, 9 martie 2009, 17:26)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Mie nu mi-e clar nici ce a dorit Presedintele, pentru ca a facut doar o evaluare, nu a cerut nimic concret; nici care este propunerea concreta pe care ne-a facut-o.
   Premisa este insa gresita: deficitul bugetar de 2% in 2009 nu se va realiza, iar austeritate exagerata intr-un moment de criza echivaleaza cu a pune frana masinii atunci cand trebuie sa urce dealul - nu il va mai urca prea curand. O alta premisa gresita este mentinerea cotei unice - care este de fapt unul din motivele deficitelor foarte mari, prin stimularea consumului.
   Riscam sa nu facem nici pe departe veniturile prognozate, si pentru a nu reduce prea sever cheltuielile cu personalul (care de altfel nici nu se pot reduce brusc) trebuie sa mergem pe o ajutare graduala a deficitului. Aceasta ajustare trebuie finantata de un imprumut extern. Asta e esenta. Nu sunt doua variante - sau imprumut sau austeritate. Ele sunt complementare, tocmai pentru a mai putea sa traim in tara asta.
 • Geoana si acordul cu FMI (Luni, 9 martie 2009, 17:29)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Geoana: Aceasta centura de siguranta (n.r. acordul cu FMI) sa nu se transforme intr-o centura de castitate. N-am auzit nimic despre investitii. In traditia celor zece acorduri, doua au fost duse la bun sfarsit. Unul pe vremea lui Ceausescu, altul pe vremea guvernarii PSD.

  Geoana s-a pronuntat public impotriva acordului cu FMI. E posibil sa fie evitat, din punct de vedere tehnic?
  • castitate (Luni, 9 martie 2009, 17:35)

   Liviu Voinea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan.Tapalaga

   Nu cred ca e bine sa evitam acordul, ci sa il folosim cu cap - pentru a finanta un deficit mai mare, care sa ne permita sa iesim mai repede din criza
 • va multumim (Luni, 9 martie 2009, 17:37)

  Dan.Tapalaga [hotnews.ro]

  Multumim tuturor. Discutia se muta acum in studioul HotNews.ro - RFI. Vom continua acolo evaluarea discursului presedintelui. Ne puteti asculta incepand cu ora 19.00 la RFI, emisiunea audio-video o puteti gasi si pe Hotnews.ro
 • discutia de luni (Vineri, 13 martie 2009, 21:07)

  anne annely [anonim]

  pentru a cata oara sa fim datori tarilor externe? si ce alte datorii are tara noastra si din ce cauza ?unde s-au dus banii pe care romanii i-au platit statului si cine va plati acest imprumut ?credeti ca luand salariul acesta de mizerie romanul va alege sa plateasca taxe sau sa-si puna paine pe masa?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by