La Guvern a avut loc, sambata dimineata, o sedinta pe tema descentralizarii, la care a participat si presedintele Traian Basescu,anunta NewsIn.

Descentralizarea administratiei publice locale este una dintre prioritatile anuntate de Cabinetul Boc.

„M-a bucurat invitatia de a participa la aceasta sedinta, vreau sa stiti ca nu cred nici o clipa in mentinerea unui aparat birocratic supradimensionat. Avem obligatia sa gasim formula ca si cetatenii sau structurile societatii civile care reprezinta birocratia romaneasca sa fie convinse ca reforma aparatului de stat trebuie facuta. Din 300.000 de locuri de munca nou create in ultimii ani, 160.000 sunt in aparatul de stat. Asta este strigator la cer. Ne laudam cu cresterea numarului locurilor de munca, dar noi pompam bani de la buget in clientela politica. Asta s-a intamplat in ultimii ani, ori reformarea aparatului de stat este obligatorie. Puteti privi la orice aspect din activitatea birocratiei romanesti”, a afirmat seful statului, in deschiderea sedintei de Guvern.

"Noi toti am vorbit inainte de formarea Guvernului de descentralizare, de cresterea nivelului de autonomie al administratiei locale, de reducerea numarului de agentii", a mai declarat Basescu, remarcand ca "descentralizarea pare a fi mai mult un deziderat".

„Pot sa spun ca reducerea birocratiei se poate realiza prin doua elemente esentiale: reducerea numarului de functionari intr-un aparat supraincarcat si reducerea formalitatilor birocratice generate de legislatie, inclusiv reducerea acelor taxe si impozite care au costurile de adminstrare mai mari decat veniturile pe care le realizati in bugetul de stat”, a explicat presedintele.

Liderul social-democrat Mircea Geoana a declarat, in urma cu doua zile, ca actuala coalitie de guvernare pregateste "Cel mai ambitios program de descentralizare pe care l-a avut statul roman modern".